Németország TOP 15-ös látnivaló-listája

Németország valamilyen rejtélyes oknál fogva kevésbé „felkapott” a hazai utazóközönség számára, pedig számos csodálatos hellyel büszkélkedik, amit mi sem bizonyít jobban, mint 38 UNESCO Világörökségi helyszíne. Nehéz is közülük választani, mi azonban megpróbáltuk. Íme az utazom.com top 15-ös listája az ország legszebb, legizgalmasabb bakancslistás helyszíneiről.

15. Drezda
Szászország fővárosát kulturális szerepe miatt az Elba-parti Firenzének is nevezik. Az Elba-völgyének természeti értékeit szem előtt tartva, előrelátó városrendezésének köszönhetően az egyik legélhetőbb német város: területének 62%-a zöldövezet. Épített nevezetességeinek nagy része a barokk stílust képviseli: a Zwinger – mely Erős Ágost orangerie-jeként épült – a fejedelmi műgyűjteménynek ad otthont, a Neumarkt téren álló Frauenkirche (1945-ben kiégett, s csak 1992-ben épült újjá, addig háborús mementó volt), és a Hofkirche. További látnivalói a Semper Operaház, vagy a drezdai kastély (neoreneszánsz stílusú). A várost 1945-ben súlyos bombázás pusztította el, épületei akkor nagyrészt megsemmisültek. Drezda 2004-2009 között UNESCO Világörökségi védelem alatt állt, melyet a közeli híd megépítése miatt visszavontak.

14. Watt-tenger
Az Északi-tenger melléktengereként ismert Wattenmeer-en három ország - Hollandia, Németország és Dánia - osztozik. A Watt-tengert a Nyugati-Fríz-szigetek választják el a nyílt tengertől. Területe része a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíkságának (mintegy varázsütésre, a látkép hat óránként megváltozik), hossza mintegy 500 kilométer, területe körülbelül 10 000 négyzetkilométer. Neve - mely hollandul iszapos lapályt jelent - jól tükrözi a Watt-tengerre jellemző panorámát: a tenger meglehetősen sekély itt, a vidéket tágas iszapos zátonyok, tengeri árkok és szigetek jellemzik, partja dimbes-dombos, füves, hófehér homokos, dűnékkel pettyezett. A régió híres gazdag növény- és állatvilágáról, 2009-ben felkerült az UNESCO Természeti Világörökségi listájára is.

Repülőjegy Németországba      

13. Lübeck
A Hanza-városok királynőjeként ismert Lübecket 1143-ban alapították. Középkori hangulata, festői épületei, kultúrtörténeti nevezetességei, elhelyezkedése a Trave-folyó szigetén Észak-Németország (Schleswig-Holstein második legnagyobb városa) egyik legszebb városává teszik. Lübeck évszázadokon át a Hanza-szövetség központjaként működött, mely gazdag múltjának záloga volt. Lübeck 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. A város épületei a gótika, reneszánsz, barokk és klasszicizmus jegyeit sorakoztatják fel, legfontosabb látnivalói a Holstentor, a Marienkirche, a várkolostor, a Szent Péter templom és a Dóm között húzódó patríciusházak és a sóraktár. A középkori Lübeck hangulatos utcáin, sikátoraiban, a Trave-folyó partján sétálni páratlan élményt jelent, este pedig hívogatnak a város zsibongó sörözői, kocsmái.

12. Romantikus Rajna
Németország legnagyobb folyama festői vidékeken kanyarog keresztül, melynek köszönhetően a Felső-Közép-Rajna-völgyet 2002-ben az UNESCO Világörökségi helyszínné nyilvánította. Az egyik legvadregényesebb része a Loreley-szikla, egy 194 méter magas palakiszögellés a Rajna legkeskenyebb pontja felett, St. Goarshausen közelében. Persze nem csupán természeti szépségével, hanem épített örökségével is rengeteg érdeklődőt vonz a Rajna-völgy: számos kastély, várrom, kápolna található itt, de aki a régió borkultúrája miatt választja a Rajna-völgyet, az minden bizonnyal azokat a kisvárosokat részesíti előnyben, melyek a szőlőföldek közelében találhatók. Ilyen például az elbűvölő Drosselgasse a rüdesheimi szőlőültetvények mellett. 

Repülőjegy Németországba      

11. München
Nehéz lenne Münchentől megtagadni a Németország kedvenc városa jelzőt, pláne, ha az egész ország talán legnagyobb rendezvényének számító Oktoberfestre, a patinás sörözőkre, sörfőzdékre, vagy az F.C. Bayern focicsapatra gondolunk. A bajor főváros azonban ennél sokkal több vonzerővel is büszkélkedik: kellemes éghajlata és csodás fekvése mellett itt található ugyanis az ország egyik legszebb terének számító, csupa csipke Marienplatz a Régi és az Új városházával és a híres harangjátékkal, valamint a a Hofbräuhaus és a Frauenkirche, amely már messziről látható zöld toronysisakjával a város jelképe. A város legszebb, ősrégi gesztenyefák alatt megbújó sörkertjeit az Angolkertben találjuk, aki pedig kultúrára szomjazik, a Nymphenburg palota mellett számos múzeumot és képtárat is talál Münchenben.

10. Kölni katedrális
Németország egyik leghíresebb és minden bizonnyal legjellegzetesebb sziluettel bíró épülete az ikonikus kölni katedrális, hivatalos nevén Szent Péter és Mária dóm, mely 157 méteres magasságával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma (1880 és 1888 között a világ legmagasabb épülete volt). A templom az ország egyik legnépszerűbb nevezetessége: látogatószáma a párizsi Eiffel-toronyéval vetekszik. A helyén álló legelső templom még a IV. században épült, majd az évszázadok során két újabb dómot építettek fel ezen a helyen. A mai épületet 1248-ban kezdték építeni az amiens-i katedrális mintájára, s csak 1880-ban készült el teljesen. 1996-ban a kölni dómot, mint az európai gótikus építészet mesterművét, a kulturális Világörökség részévé nyilvánították.

Repülőjegy Németországba       

9. Potsdam
Potsdam, mint Poroszország egykori székvárosa, számtalan egyedülálló kastélyával és parklétesítményével történelmi hagyatékáról ismert. 300 évvel ezelőtt Európa egyik legfontosabb és legpompásabb birodalmának szíve vert itt. I. Frigyes Vilmos és fia, II. (Nagy) Frigyes Vilmos Potsdamban és a város körül valóságos barokk álmot valósított meg, utódaik pedig a klasszicizmus gyönyörű emlékműveivel bővítették a városképet. A potsdami kulturális tájat 1990-ben nyilvánították UNESCO Világörökséggé, melyhez a Sanssouci Parklétesítmény mellett az Új Park, a Babelsberg, valamint kastélyaikkal együtt a Glienicke és a Pfaueninsel tartoznak. A lista a későbbiekben további épületekkel bővült. 1945. július 17-től augusztus 2-ig itt, a Cecilienhof-palotában tartották a híres potsdami konferenciát is Harry Truman (USA), Winston Churchill/Clement Attlee (Nagy-Britannia) és Joszif Sztálin (Szovjetunió) részvételével.

8. Szász Svájc
Németország legkeletibb csücskében, a kanyargó Elba mentén található az ország egyik legszebb természeti értéke, a Szász Svájcnak nevezett, 36 ezer hektáron elterülő Nemzeti Park. A régió különleges alakú, erodált sziklaszirtjeiről nevezetes, mely egész Közép-Európában egyedülálló. A mélyen szabdalt völgyek, a tátongó szakadékok és a lecsiszolt hegytetők szinte mesebeli környezetbe repítik a látogatót. A lélegzetelállító panoráma mellett egészen különleges növény- és állatvilág is megtalálható itt: sasok, mormoták, vidrák, baglyok otthona. Szász Svájc talán leghíresebb látványossága a Bastei-híd és sziklák, ahonnan páratlan kilátás nyílik az Elbára, a Königstein erőd, valamint Flössersteig rabló báró kastélya. Szász Svájc kiváló helyszíne a túrázásnak, a hegymászásnak és a hajókirándulásnak.

Repülőjegy Németországba       

7. Wartburg vára
1999 óta szintén Németország UNESCO Világörökségi helyszínei közé tartozik a magyar kötődéssel is bíró Wartburg vára, mely az ország egyik legfestőibb erőssége. A zöldellő Türingia szívében, Eisenach mellett magasodó vár a XII. század elején épült, de valószínűleg már ez előtt is állhatott itt erődítmény. 1221 és 1227 között itt élt  II. András magyar király és Merániai Gertrúd lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet, aki Lajos tartományi őrgróf felesége volt. Az ő életét örökítik meg a vár gyönyörű mozaikmunkái. 1521-22 között „György lovag” álnéven itt rejtőzött Luther Márton, aki itt fordította németre az Újszövetséget. A vár kiváló állapotban maradt fenn, ma is megcsodálható lenyűgöző díszterme, mely a Neuschwansteini kastély dísztermének mintája volt, s a késő gótika – és Wartburg egykori – gazdagságát tükrözi.

6. Berlin
A német főváros egyszerre fiatalos, lendületes, modern metropolisz és egy történelemmel átitatott kulturális nagyváros. Berlin hangulata magával ragadja az embert, akárcsak a XX. század elején, amikor világsztárok kedvelt úti célja volt. Ebben a városban együtt van a kultúra, a könnyed szórakozás, a művészetek és a kreativitás. Itt soha nem lehet unatkozni: nappal hívogatnak a város látnivalói, a Brandenburgi kapu (mely évtizedeken át a kettéosztottságot szimbolizálta), a mára színes látnivalóvá szelídült Berlini Fal maradványai, a világ leghíresebb gyűjteményei között emlegetett Múzeum-sziget létesítményei (mely 1999 óta UNESCO Világörökség), a Reichstag, a német parlament egyszerre modern és ódon épülete, a Checkpoint Charlie Múzeum, mely az elmúlt század történelmi drámáiról mesél. Este pedig csábítanak a város színes, izgalmas klubjai, kocsmái, varietészínházai.

5. Romantikus út
Igazi középkori sétára csábít Németország legszebb, leghangulatosabb kiránduló útja, a Würzburgtól Füssenig vezető, mintegy 400 kilométer hosszú Romantikus Út. Az útvonalat a természet és a kultúra szépségei, valamint a szíves vendéglátás fémjelzik. A bájos középkori épületek – melyek mit sem veszítettek eredeti varázsukból – századok óta hirdetik az egykori faszerkezetes építészet hagyományait. Az útvonal a Liebliches Taubertal régiót köti össze Bajor Lajos mesebeli kastélyaival, miközben olyan gyönyörű helyeken vezet át, mint a Nördlinger Ries (Ries-kráter), melyet egy meteorit becsapódás hozott létre, a festői Lechfeld síkság, és a Felső-Bajor-Alpok lábánál fekvő Pfaffenwinkel. A kerékpárral vagy gyalog is felfedezhető Romantikus Út kisvárosaiban májustól késő őszig egymást érik a fesztiválok és más kulturális rendezvények.

4. Eltz vára
Legalább olyan vadregényes és olyan lélegzetelállító panorámával büszkélkedik, de sokkal régebbi, mint a Neuschwansteini kastély. És valamilyen rejtélyes oknál fogva sokkal kevésbé ismert és népszerűbb, mint Bajor Lajos mesebeli kastélya. Itt az ideje hát, hogy felfedezzük magunknak Eltz várát is, a csaknem 900 éve épült erősséget, mely történelme során mindvégig ugyanannak a családnak a kezében tudott maradni. Az ország egyik legszebb váraként ismert Eltzi kastély a Rajna-vidék–Pfalz tartományban, Koblenztől körülbelül 20 kilométerre található déli irányban, az Eltzbach völgyében. Ódon csarnokai korabeli, antik bútorokkal vannak berendezve, ahol megismerhetjük a századokkal ezelőtti mindennapok menetét. A kastélyban hangulatos éttermet és egy értékes kincstárat találunk, míg a környéken kellemes sétautak kínálnak nyugalmat.

Repülőjegy Németországba       

3. Fekete-erdő
Németország egyik legszebb, feltöltődést, nyugalmat és pihenést kínáló vidéke a Fekete-erdő, melynek elbűvölő báját, nyugalmát és „luxusát” először a ’Die Schwarzwaldklinik’, azaz A klinika című német sorozatban fedeztem fel. Ez a Baden-Württembergben elterülő erős hegyvidék – melyet nyugatról és délről a Rajna-völgy határol – a Duna szülőhelye (Donaueschingen). Turisztikai szempontból is érdekes városai Freiburg és Baden-Baden, de emellett több kisebb település, festői falvak, és jellegzetes parasztházak is kikapcsolódásra csábítanak, valamint számos természeti látványosságot is találunk itt, mint pl. Németország legmagasabb vízesését, a Triberg-vízesést. A Vogtsbauernhöfe szabadtéri múzeum a környékbeli parasztok életét mutatja be az elmúlt 400 évet felölelve. A régió túrázásra, hegyi kerékpározásra, hótalpas túrákra is kiváló.

2. Neuschwansteini kastély
Németország leghíresebb látnivalója egy elborult elméjű, nagyot álmodó király mesébe illő, lenyűgöző öröksége. A XIX. században, idealizált historizáló stílusban épült kastélyt II. (Bajor) Lajos Richard Wagner tiszteletére emelte. Neuschwansteint nem építész, hanem egy színházi díszlettervező, Christian Jank tervezte. A kastélyt a király haláláig ’Új hohenschwangaui kastélynak’ hívták; ezután lett a neve Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya, Wagner azonos című operája után. Neuschwanstein építését 1886-ban fejezték be: egy állami küldöttség (Gudden pszichiáter professzorral az élén) a királyt a kastélyban őrültnek nyilvánította és letartóztatta, majd a bergi kastélyba vitték, ahol három nappal később, június 13-án holtan találták a Starnbergi-tó sekély vizében az őt vizsgáló pszichiáterrel együtt. Halála körülményei a mai napig tisztázatlanok.

1. Königssee és a Berchtesgadeni Alpok
A Berchtesgadeni-Alpok és a Königssee mesebeli világa nem csak a mai kor utazóit nyűgözi le; itt áll Adolf Hitlernek, a német diktátornak egykori nyaralója is, aki azt 50. születésnapjára kapta Martin Borrmanntól. A Kehlsteinhaus, avagy Sasfészek eredetileg Wachmann-ház néven volt ismert eredeti tulajdonosa, egy gazdag bajor kereskedő után. A sziklamagaslaton trónoló épületből pazar panoráma nyílik a Berchtesgadeni Nemzeti Park közepén, magasba törő sziklafalak között, smaragdzöld ékkőként elterülő Königssee-re. A Watzmann, Steinernem Meer és a Hagengebirge csúcsai közé fjordszerűen beékelődött,  8 km hosszú, 1,3 km széles tó mélysége néhol eléri a 200 métert. A Königssee vizét ivóvíznek minősítették, ez Németország legtisztább tava, melyen 1909 óta elektromos hajók közlekednek. Az út talán legszebb állomása a piros kupolákkal fedett St. Bartholomä templom, mely páratlan panorámával büszkélkedik.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Szászország varázslata: Drezda-Meissen és Lipcse - 4 nap
» A salzkammerguti tavaktól a Königssee-ig - 4 nap
» Titokzatos Tündérkirály kastélyai Bajorországban - 4 nap
» Auditól a Porschéig | BMW és a Mercedes világa - 6 nap
» Kelet-német nosztalgia - 5 nap

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Húsvéti utazások
» Buszos körutazások Németországban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Képek Szász-Svájcból - Kovács Attila
» Berlin a kultúra fővárosa - utazom.com
» Családi utazás Berlinbe - utazom.com
» Berlin Welcome Card a hivatalos berlini városnéző bérlet - utazom.com
» Berlin paddling - városnézés a vízről a német fővárosban - Kovács Attila

Utazások

» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Meseszép kastélyok, tündöklő kertek Alsó-Ausztriában - 3 nap
» Nárcisz ünnep Bad Aussee-ben - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!