A húsvét-szigeti moai titka

Egy húsvét-szigeti kőszobor hátoldalát titokzatos vésetek ékítik. Az ábrákat most brit archeológusok vizsgálták meg a legmodernebb digitális képalkotó technikával, és újabb részleteket tártak fel a madáremeber-kultusszal kapcsolatos motívumokról.

A Hoa Hakananai'a - amely az őslakók nyelvén "ellopott vagy rejtőzködő barátot" jelent - nevű moait, azaz húsvét-szigeti kőszobrot még 1869-ben hozta Angliába egy hajó. Hagyományosan úgy gondolják, hogy a szobrot Kr.u. 1200 körül faraghatták. A szigeten még majdnem 1000 hasonló szobor található, de a British Museumban kiállított példány különlegesen érdekes a hátoldalán található vésetek (petroglifák) miatt.

A jelenleg elterjedt nézet szerint a Húsvét-sziget őslakosait (a rapanuikat) az 1600-as években ökológiai válság sújtotta. Ezért felhagytak ikonikus szobraik imádásával, és a madáremberkultusz felé fordultak. Ebbe beletartozott a közeli szigeten fészkelő füstös csérek első tojása begyűjtésének a szertartása. Akinek képviselője átúszott a szigetre, és visszaúszott egy tojással, szent státuszt élvezhetett egy évig.

Tahiti nyaralás: a földi paradicsom

Tahiti nyaralás: a legtöbbünknek csak álom, hogy eljussunk erre a paradicsomi helyre. Ez a csodálatos sziget, természeti szépségekkel telezsúfolva elvarázsolta felfedezőit, akik boldog és gondtalan polinéz bennszülötteket találtak itt. A romantikus szigeten talált menedéket a civilizáció elől a híres festő Paul Gauguin is, aki fülledt hangulatú képein ábrázolta a sziget hangulatát. A következő kisfilmet nézve nagyon távolinak tűnik ez a nyugalom és trópusi luxus: valahogy mégis jobb időtöltés, mint híreket olvasni... Tahiti - Stock Footage from seeLIFE Pictures on Vimeo.

A Hoa Hakananai'a egy kőkunyhóban vészelte át a vallásos hit megváltozását. A szobor hátoldala tele van a madáremeberkultuszból eredő vésetekkel. Ezeket eddig ritkán tanulmányozták közvetlenül az archeológusok (főleg a róluk készített fényképeket vizsgálták), de a digitális technika fejlődése most lehetővé tette a kutatók számára a korábbinál sokkal részletesebb vizsgálódást.

Southamptoni Egyetem kutatói két különböző eljárással vizsgálták meg a szobrot. A fotogrammetrikus modellezés - melynek során több száz képet készítettek különböző szögekből - lehetővé tette a szobor tökéletes felületi mintázatú komputeres modellezését. A reflektív transzformációs képalkotás - amikor virtuális fényforrást mozgatnak a szobor digitális képe felett és a fény és árnyék különbsége rajzolja ki a képet - pedig korábban észrevehetetlen részleteket emelt ki.

Mike Pitts archeológus és csoportja több váratlan felfedezést tett. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy kiderült, az egyik korábban hosszúnak és hegyesnek leírt madárcsőr valójában rövid és lekerekített. E felfedezéssel lehetővé vált a szobor hátoldalára vésett két madárember nőként és férfiként való elkülönítése.

A kutatók azt remélik, hogy a képalkotó eljárásokkal végzett új kutatásuk eredményei ösztönzőleg hatnak a szobor véseteiről és a húsvét-szigeti madáremberkultuszról folyó vitákra, és segítik az újabb elméletek kidolgozását.

Forrás: origo.hu

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Londoni séták - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» London városlátogatás - 5 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» London gazdagon - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Slovenska Plaza *** Montenegro, Budva 64.890 Ft/főtől - Montenegro / Európa / Budva
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Hotel Slovenska Plaza **** Montenegro, Budva 71.070 Ft/főtől - Montenegro / Európa / Budva
» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Hosszú hétvége Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
» Londoni felhőkarcoló körkép - Etédi Alexa

Utazások

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grüner see - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Göller (1766 m) - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!