Látnivalók Londonban: a Liberty áruház

London csak úgy bővelkedik a híres, különleges (és meglehetősen borsos árú) üzletházakban. Az 1875-ben alapított Liberty bár nem rendelkezik olyan széles körű kínálattal, mint a Harrods, patinás múltja, lenyűgöző mock-Tudor (ál-Tudor) stílusú épülete és luxus minőségű árucikkei mindenképpen megérnek egy betérőt. Ha másért nem, legalább hogy gyönyörködhessünk bennük…

A West Enden található elegáns Regents Street egyik legfigyelemreméltóbb áruháza a sötét barna gerendákkal, a XV-XVI. századi építkezési stílust utánzó homlokzattal, meredek nyeregtetőkkel, és persze hívogató kirakatokkal büszkélkedő Liberty. A hatalmas épület kiváló példája a XIX. század második felében elterjedt és közkedvelt építési irányzatnak, mely a hajdanán dicsőséges Tudor-korszakot eleveníti fel.

Arthur Lasenby Liberty 1862-ben a Messrs Farmer and Rogers üzlet alkalmazásában állt a Regent Street-en, majd 13 év elteltével, a megfelelő gyakorlat és tapasztalat birtokában úgy döntött, saját vállalkozásba fog. 2000 font kölcsönnel jövendőbeli apósától, kibérelte a Regent Street 218a üzlet felét, s három alkalmazottal elindította saját cégét, mely értékes japán és más távol-keleti műtárgyakat és szöveteket árult. Tizennyolc hónap elteltével visszafizette kölcsönét, s megvásárolta az üzlethelyiség másik felét is. Ahogy a vállalkozás gyarapodott, úgy vásárolta meg a többi szomszédos üzletet is, hogy kibővítse áruházát.

1885-ben megvásárolta a Regent Street 142-144-es számú épületet, ahol helyet tudott biztosítani az egyre növekvő keresletet kiszolgáló szőnyegeinek és bútorainak. Az alagsorban – mintegy „Keleti bazárként” – a dekoratív keleti berendezési tárgyak üzlethelyisége működött. Hamarosan a Liberty lett a legkedveltebb, legfelkapottabb áruház Londonban. Ügyfélköréhez a kor divatos, híres celebritásai, művészek, festők, írók, műkritikusok tartoztak.

Liberty 1884-ben új részleget vezetett be áruházában, a ruhaosztályt, melynek kialakításával a kiváló építészt, Edward William Godwint bízta meg, s hamarosan a legdivatosabb párizsi butikok riválisa lett. Az 1890-es években Liberty számos angol designerrel kezdett gyümölcsöző kapcsolatot kiépíteni, akik főként az Art Nouveau, vagy az ún. "Művészetek és Kézművesség" nevű újító mozgalom tagjai voltak. A Liberty és az Art Nouveau elnevezések olyannyira összeforrtak, hogy Olaszországban e stílusirányzatot csak Liberty Stílusnak nevezték a londoni áruház után.

Az 1920-as évek a nagy átalakításról szóltak. Az áruház ekkor nyerte el ma látható formáját, külalakját. 1924-ben az épület két felét úgy építették át mock-Tudor stílusban, hogy miközben az egyikben folyt a kereskedelem, a másik részben dolgoztak az építőmunkások. Érdekesség, hogy az áruház fagerendái két korábbi vitorlásból, a HMS Impregnable és a HMS Hindustan testéből származnak. Az üzletház Great Marlborough Street felőli homlokzata épp olyan hosszú, mint a Hindustan volt. A tervezéssel Edwin Thomas Hall-t és fiát, Edwin Stanley Hall-t bízták meg, akik egy három átriumos megoldást választottak. A négy emelet magas, a belső teret üvegtetővel lezáró átriumokat kisebb helyiségek veszik körül, melyek legfőbb jellemzője az otthonos hangulat. De Arthur Lasenby Liberty már nem érte meg áruháza elkészültét, hét évvel korábban, 1917-ben elhunyt.

A Liberty ma főként divatárut, kozmetikumokat, kiegészítőket, édességeket és ajándékokat, valamint háztartási cikkeket és bútorokat kínál, melyeket akár az üzletházban, akár on-line is megvásárolhatunk. A Liberty mindig híres volt arról, hogy a legnagyobb divattervezőkkel dolgozott együtt, így a XIX. században William Morris-szal és Gabriel Dante Rossettivel, míg a XX. században Yves Saint Laurent-el és Vivienne Westwood-al. Napjainkban olyan márkákkal folynak a tárgyalások, mint a Nike, a Manolo Blahnik, a Dr. Martens, a Hello Kitty vagy a Barbour.

Az angol főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Londonban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Londoni séták - 4 nap
» Dél-Anglia romantikája - 7 nap
» Magas-Tátra Fehértavi csúcs - 1 nap
» Magas-Tátra, Kopa-hágó - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Jure Apartman ** Starigrad 23.339 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Starigrad
» Strugar Apartman - Pula 20.581 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa
» Zeljko Apartman *** Makarska 18.380 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Makarska / Európa
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 22.932 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Puh Apartman*** - Pula 22.490 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Buszos körutazások Angliában
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Hosszú hétvége Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Londoni felhőkarcoló körkép - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Hampton Court palota - Etédi Alexa

Utazások

» Berlini kiruccanás - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Athénban – Hotel*** - 4 nap / 3 éj
» 4 napos városlátogatás Nápolyban - Hotel *** - 4 nap / 3éj
» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Athénban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!