London időjárása

Az angol főváros, sőt az egész ország időjárásáról, éghajlatáról számos jellemző – vagy kevésbé jellemző – szókapcsolat forog közszájon, mint például a „ködös Albion”, de valahol az is sztereotípia, hogy London esős város. Mert ez nem egészen így van.

A város éghajlata mérsékelt óceáni, ritkán meleg nyárral, hűvös, de ritkán hideg téllel, és gyakori, akár napi rendszerességű csapadékkal. S hogy ez mit jelent pontosabban? Nyáron általában alig kúszik a hőmérő higanyszála 25 fok fölé, jó esetben 3-4 alkalommal is van olyan „kánikula”, hogy akár napozni is lehet, de ez az angolokat egyáltalán nem zavarja, ők télen-nyáron zokni (harisnya) nélkül mászkálnak. Persze ezt a trendet ne kövessük utánuk, mert mi nem vagyunk hozzászokva, és senkinek sincs szüksége egy megfázásra. Egyébként is divatból csinálják, mert ha nem flip-flopban, akkor szőrmebundás csizmában flangálnak – rövidnadrággal, és soha nem az aktuális időjárásnak megfelelően választva. Persze nyaralni nem érdemes Angliába menni, ők is inkább a déli országokat választják e célból.

Ami a telet illeti, nem olyan hideg, mint Magyarországon, de a gyakran változó időjárás sokszor megkeserítheti az ember napját. Hóesés nagyon ritkán van, de ha leesik 2-3 centiméternyi, az szinte megbénítja a közlekedést, és – kis túlzással – azonnal hószünetet rendelnek el az iskolákban. A téli átlag hőmérséklet -4 és +14 fok között változik, ez alá és fölé ritkán kúszik a hőmérséklet. 2010 telén London az addig mért leghidegebb telet szenvedte el, -14 fokos hőmérséklettel, és 20 évre visszamenőleg a legkomolyabb havazással, ami megknehezítette a városi közlekedési infrastruktúra helyzetét. A napsütéses órák száma november, december, január és február hónapokban minimális, 0-1 óra a napi átlag. Bár erre az idei (2014-es) január rácáfolt: négy hétből három igen napsütésesnek bizonyult, egy hétig viszont szinte végig zuhogott az eső.

Az esős város elnevezés ellenére azonban Londonban átlagban kevesebb (601 mm évente) az évi csapadék, mint Rómában (834 mm), Bordeaux-ban (923 mm), Toulouse-ban (668 mm), Nápolyban (1006 mm), vagy Glasgowban (1245 mm), míg Budapesten szinte azonos mennyiségű (593 mm) eső esik, mint Londonban, mégsem nevezzük Budapestet esős városnak. A különbség abban rejlik, hogy amíg itthon egy-másfél óra alatt esik le ugyanaz a mennyiség (mintha dézsából öntenék), Londonban akár egész nap „elszemetelhet” az eső. Előfordul, hogy reggeltől estig egyfolytában esik, de épp csak csepereg, viszont a sok felhőtől egész nap nem lehet látni a napot. London téli időjárását sokban befolyásolja az Észak-atlanti-áramlat (Golf-áramlat), ennek köszönhetően melegebbek a telek, mint a kontinensen.

London sajátos mikroklímával rendelkezik, ami a sűrű beépítésnek köszönhető (ez raktározza a hőt), így nem ritka, hogy a városon belül jó öt fokkal melegebb van, mint a környező területeken. Viszonylag gyakoriak az Atlanti-óceán felől érkező szélsőséges erejű szélviharok, melyek sokszor megbénítják Anglia légi kikötőit, illetve a doveri kompforgalmat is. A tavaszi, illetve őszi hónapok lehetnek talán a legkellemesebbek egy-egy angliai túrára, bár ilyenkor is előfordulhatnak extrém körülmények: 2011. október 1-én például a levegő hőmérséklete elérte a 30 fokot, míg ugyanez év áprilisában 28 fok volt, de az elmúlt években, ugyanezekben a hónapokban hóesésről is beszámoltak. Ennek ellenére – vagy talán pont ezért – bármikor nyugodtan menjünk Londonba, mert amilyen szeszélyes az időjárása, akár gyönyörű időt is kifoghatunk. És ami a legfontosabb, a változó széljárások hamar tovább seperhetik az esőfelhőket.

Az angol főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Londonban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» London városlátogatás - 5 nap
» Tavaszköszöntő hétvége Londonban - 4 nap
» Arad és Temesvár adventi hangulatban - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 36.799 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 37.464 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 40.145 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Hotel Savica Garni **** Bled 41.120 Ft/főtől - Szlovénia / Európa / Bled
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 41.476 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Hosszú hétvége Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
» Londoni felhőkarcoló körkép - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Hampton Court palota - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Adventi Varázslat Bécsben - 2 nap
» Graz adventi hangulatban - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Adventi gyertyagyújtás Mariazellben - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!