A 10+2 legjobb hely Umbriában - amit tilos kihagyni

Umbria? A név hallatán nem kapja fel a fejét az Olaszország tájait csak felületesen ismerő. Pedig a világhíres Toszkána tartományával határos régió legalább olyan gyönyörű, mint a turistáktól zsúfolt szomszéd, de sokkal nyugodtabb, békésebb hely- ismeretlensége még előnyt is jelent.

Az Itália Zöld Szívének is nevezett régió rászolgál a jelzőre: valóban sokkal több zöldellő hegyet és erdőt találunk itt, mint Toszkánában.

A területet hullámzó dombok, varázslatos, etruszk alapítású városkák, kolostorok és vad hegyek jellemzik. Az alábbi felsorolásban összeszedtük azokat a helyeket, amiket mindenképpen látogassunk meg, ha Umbriában járunk:

Trevi:

Trevi nyugodt és nagyon szép kisváros Umbriában. Nem rendelkezik világra szóló látványosságokkal, mégis kár lenne kihagyni egy kellemes sétát falai között vagy egy jó erős eszpresszót a főtér valamelyik kiváló teraszán:

Trevi, Umbria

Trevi, Umbria egyik legszebb ősi városkája már messziről feltűnik a Clitunno folyó völgyében haladva. Ez a völgy már az ókorban is forgalmas Róma felé vezető útvonalnak számított, így ez a városka is a messzi múltba nyúló eredettel rendelkezik, már Plinius is említi az itt álló települést.

Orvieto:

Az ősi, etruszk alapítású városka lenyűgöző dómmal büszkélkedhet. A város utcáin barangolva könnyen a középkorban érezhetjük magunkat, s ha már itt vagyunk, kóstoljuk meg a helyi ízeket is, nem fogunk csalódni:

Umbria csodái - Orvieto este

Orvieto mesebeli kisvárosa Umbria délkeleti részén található. A közelben számos etruszk romot és sírt tártak fel a régészek, s ez a titokzatos, máig megfejtetlen rovásírást használó nép alapította ezt a várost. Az etruszkoknak köszönhetünk még számos további gyönyörű, hegyre épült települést itt Umbriában és a szomszédos Toszkána tartományában is. Orvieto lenyűgöző, magas vulkáni tufából álló hegytetőre épült: szőlőföldekkel és olivaligetekkel ékes dombvidék veszi körül.

Assisi:

Minden egyes alkalommal, amikor Assisiben járok, nagy hatással van rám a Béke városának egyedülálló hangulata. Assisi Szent Ferenc legendája meghatározza ezt a városkát, figyelmeztetve bennünket valami nagyon fontos dologra:

Assisi, Umbria

Olaszország számtalan  csodás kisvárosa közül kiemelkedik Assisi települése. Nem csak azért, mert fantasztikus panoráma tárul elénk a Monte Subasio hegy oldalában fekvő városka utcáiról, hanem mert itt született Assisi Szent Ferenc és Szent Klára, akik mindketten szerzetesrendet alapítottak.

Gubbio:

A gubbiói farkast Assisi Szent Ferenc bírta jobb belátásra: ne fenyegesse a város jámbor lakóit. A terrakotta cserepekkel fedett tetők felett messze ellátni a gyönyörű umber táj felé: lenyűgöző panoráma tárul itt a szemünk elé:

Gubbio, Umbria

"Tudniillik Gubbióban ezeknek a középkori házaknak két kapujuk van. Egy rendes kapu az élők számára és mellette egy másik, keskenyebb, a halottaknak. Ezt a kaput csak akkor bontják ki, mikor a koporsót kiviszik a házból. Azután megint befalazzák, hogy a halott ne jöhessen vissza. Mert úgy tudják, hogy a halott csak ott jöhet vissza, ahol kiment.

Spoleto:

Spoletoban nagyon szép időben jártam: a mozaikkal díszített katedrális homlokzata csak úgy ragyogott a napfényben. A római vízvezeték a középkorban már egy lenyűgöző méretű hídként működött, a városkában még egy apró római színházat is találunk. Meg rengeteg hangulatos részletet:

Spoleto, Umbria

Umbriában gyakran érzi úgy az ember, hogy a korábban megismert városkáknál nem nyújthat szebbet a vidék. Spoleto azonban gyönyörű és nem annyira felkapott látnivaló: a varázslatos, dombtetőre épült város számos római és középkori emléket rejt. Nem csak egy kiváló állapotban megmaradt római színházat, hanem egy 80 méter magas és 240 méter hosszú római korban épült vízvezeték ível át a zöldellő hegyek között. 

Perugia:

A nyüzsgő egyetemi központ ősi főteréről, egy eredeti állapotban megmaradt etruszk kapuról és a Baci csokiról is nevezetes. Kerékpártúránkon is útba ejtjük ezt a hangulatos várost. Nézzünk szét hát Perugia utcáin:

Perugia városa

Perugiába belopakodott az ősz. A Cini által az egész csapatnak készített vacsora (padlizsánkrémleves és spagetti) után reggel alig bírtuk legyűrni a háziak által kínált sonkás rántottát, de sikerült.

Monte Sibillni:

A kedvenc helyem egész Umbriában. A táj csodálatos, a látóhatár szabad, napokig túrázhatunk itt úgy, hogy a pásztorokon, meg a szabadon legelésző lovakon kívül senkivel sem találkozunk. Még több kép a Monte Sibilliniről és Castellucció kisvárosáról:

Monte Sibillini és Castelluccio, Umbria

Umbria tartományát Olaszország zöld szívének is nevezik, nem véletlenül: hatalmas hegyek és zöldellő erdők borítják az egyetlen olyan tartományt, ami nem rendelkezik tengerparttal. Kirándulásra, túrázásra alkalmas magaslatokban viszont annál gazdagabb: leghíresebb hegye a Marche és Umbria között emelkedő Monte Sibillini. A hegység mélyébe merészkedve egészen már táj fogadja az utazót, amit  a közeli Toszkána vagy Umbria tartomány más részein megszokott: hatalmas fennsíkok, virágzó mezők, apró kis falvak és farkasok járta rengetegek között barangolhatunk.

Bevagna:

Az egyik legszebb umbriai városka, római és középkori eredetű épületekkel, hangulatos utcákkal és gyönyörű terekkel. A környék a bortermeléséről is híres, de nézzük meg, milyen értékeket rejt Bevegna:

Bevagna, Umbria

Umbria a szomszédod Toszkána tartomány nyugalmasabb, csendesebb és mindenképp zöldebb kiadása. Városai nem olyan híresek, mint Montepulciano, Siena, Volterra vagy Firenze, de találunk itt olyan gyöngyszemeket mint Assisi vagy Perugia, amelyeket kár lenne kihagyni. Ha több időt szánunk e táj felfedezésére, akkor látogassunk el az olyan apró településekre is, mint a festői környezetben fekvő Castelluccio vagy a gyönyörű Trevi.

Narni:

E hegyi városka kicsit komorabb a többi Umbriai város vidám pasztell-színeihez képest: de a lakosai nagyon vendégszerető, kedves modorú, segítőkész emberek. Tegyünk egy sétát ezen a mesebeli helyen:

Narni, Umbria

Narni hegyre épült városkája Umbria számos apró hegyi városához hasonlóan varázslatos hely: keskeny utcái, terméskőből épült házai, apró terei visszarepítenek minket a középkorba. Narni apró településén ízelítőt kaphatunk abból a nyugodt tempóból, ahogyan több száz éve hömpölyög itt az élet: a város sikátoraiban alig találkozunk a helyiekkel, akik délutánra azért előmerészkednek és a napon sütkérezve beszélgetnek a közösség legfontosabb ügyeiről.

Fonti del Clitunno:

A lenyűgöző természeti környezetben fekvő források egy gyönyörű tavat táplálnak. A kristálytiszta víz és a tó partján található kiváló étterem is megállásra csábítja az utazó. A további képek is ezt bizonyítják:

Őszi fények a tónál - Fonti del Clitunno, Umbria

A Fonti del Clitunno forrásai és kis tavacskája Umbria egyik nevezetessége. A csodálatosan szép természeti táj már az ókor óta vonzza a látogatókat, még maga Byron is ellátogatott ide. A kis tavat körbesétálni nagyon nyugodt élmény, a tóparti étteremért is megéri megállni itt néhány órára.

Spello és a Monte Subasio:

Assisi Szent Ferenc kedvenc hegyét mi is megmászhatjuk, vagy akár egy kellemes biciklitúra keretében körbe is tekerhetjük. Ebbe a kalandba belevágni hegyről elénk táruló látvány és Spello varázslatos kisvárosa miatt mindenképpen érdemes! További képek Spellorol:

És íme, a Monte Subasio:

Monte Subasio és Spello

Amikor Cini azt írja: " 6. nap - Montepulciano, Assisi, Montepulciano

Civita di Bagnoregio:

Nem teljesen Umbriában fekszik, ez már Lazio tartomány, de ha itt járunk, semmiképp se hagyjuk ki ezt a kisvárost. Egyedülálló látványt nyújt a magas szirten egyensúlyozó település, ahová csak gyalogszerrel juthatunk fel:

Umbria titkai: Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio nem arról híres, hogy könnyen megtalálható városka lenne. Umbria tartományban, Olaszország zöld szívének is nevezett vidékén fekszik ez a település, amelynek múltja egészen az etruszk történelemben gyökerezik. A Tiberis folyó völgyéből kiemelkedő, vulkáni fennsíkon épült sasfészek különleges tájképi élménnyel kápráztatja az ide érkezőt.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Velencében - 3 nap
» Velence - Padova és Treviso - 3 nap
» Tiroli kincsesláda - tele meglepetésekkel - 4 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai. - 5 nap
» Toscana, Viareggio és Cinque Terre - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Firenzében
» 4 napos utazások
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Velencében
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Látnivalók Rómában
» Síelés Olaszországban
» Toszkána
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Utazás Szicília nyaralás...
» Szicília látnivalók
» Hosszú hétvége Rómában
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» A Nápolyi-öböl szigetei - Kovács Attila
» Egy nap Veronában - Kovács Attila
» Képek Velencéből... - Kovács Attila
» Egy csipetnyi Velence - Kovács Attila
» Látnivalók Velencében: Murano-sziget - Etédi Alexa

Utazások

» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Meseszép kastélyok, tündöklő kertek Alsó-Ausztriában - 3 nap
» Zakopane és Bártfa - Dunajeci tutajozással - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!