15 kötelező nevezetesség hazánkban

Márpedig lenyűgöző tájak, természeti kincsek, vagy éppen települések kis hazánkban is bőségesen akadnak, nagyon nehéz közülük választani, vagy őket rangsorolni. Nem is áll szándékunkban, hiszen minden lista szubjektív megítélésen alapulhat csak, s a szép önmagában is relatív meghatározás. Így leginkább szemezgessünk csak a sok szépseg közül. (Saját listánkat az egy helyen található legtöbb látnivalóval, legérdekesebb, vagy leginkább jelentős kulturális vagy természeti nevezetességgel büszkélkedő helyek alapján állítottuk össze.)

1. Hollókő
Magyarország egyetlen UNESCO Világörökségi listán (1987) szereplő falva a XVII-XVIII. században nyerte el ma is látható jellegét. A Nógrád megyei palóc falu a tradicionális építészetet, és a XX. századot megelőző paraszti életet mutatja be anélkül, hogy a falu szabadtéri múzeummá vált volna.

További képek Hollókőről:

Hollókő képekben

A Cserhát lankái között megbúvó kis palóc falucska népszerű kirándulóhely.

2. Őrség

A hazánk nyugati határvidékén fekvő Őrség (Vas megye délnyugati szeglete) elsősorban természeti és néprajzi tájegység, mely látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző, kulturális és szakrális értékekben gazdag tájegysége Magyarorszának. Jellemzője a szeres településszerkezet (átmenet a csoportos és szórványtelepülés között), a házak építőanyaga a fa volt. A legszebb őrségi falvak közé tartozik Hegyhátszentjakab, és Szalafő. Koraközépkori templomok, haranglábak, néprajzi múzeum, és izgalmas programok várják az ide érkezőket.

3. A villányi borvidék

Hazánk egyik legfejlettebb bortermő vidéke Magyarország déli határvidékén, 2100 hektáron terül el. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú, száraz nyarakkal és tenyészidővel. A borvidék két település körül alakult ki: Villány tüzes vörösborairól, míg Siklós fehérborairól nevezetes. Villány 1987-ben a megtisztelő Szőlő és Bor városa címet kapta a nemzetközi zsűritől. Hasonlóan gyönyörű tájban gyönyörködhetünk a tokaji borvidék esetében is, amely 2002 óta UNESCO Világörökségi védelem alatt áll.

Fotók Villány tájairól:

4. Esztergom

A Duna kanyarulatában fekvő város, Esztergom igazán festői képet nyújt a panorámáját megkoronázó bazilikával. Az esztergomi érsek székvárosaként a római katolikus egyház magyarországi központja (a magyar királyokat mindig az esztergomi érsek koronázta, DE Székesfehérváron!) Világviszonylatban is kiemelkedő egyházi gyűjteménnyel rendelkezik, 1242-ig, a tatárjárásik az ország egyik fővárosa volt Székesfehérvár mellett. A bazilika mellett középkori vára, a prímási palota, műemléki védelem alatt álló belvárosa, az Ószeminárium, a Sötétkapu, Víziváros törökori emlékei érdemelnek említést.

10+1 homokos strand Horvátországban

A legjobb strandok a homokkal borított fürdőhelyek - Horvátország partvidékének legnagyobb része azonban sziklás vagy kavicsos. Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 kilométer partvonalat jelent, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 kilométer - írja a Wikipédia. Ebből a nagyon hosszú tengerpartból azonban csak néhány helyen talál a Horvátországban a nyaralni vágyó utazó homokos partszakasz.

5. Sopron
Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város: a nyugati, osztrák határ mellett fekvő Sopron 1921-ben, a trianoni békediktátum utáni szavazáson – hogy melyik országhoz szeretne tartozni – Magyarországot választotta. A középkori, barokk hangulatú város számtalan történelmi és építészettörténeti nevezetességgel büszkélkedik: ilyenek a Belváros, a Tűztorony, a Kecske-templom, a kolostor épületében található Káptalan-terem, a Storno-ház (itt lakott Liszt Ferenc is), a Fabricius-ház, a “Két mór” ház, a Gambrinus-ház, vagy a Patikamúzeum, hogy csak a legnevesebbeket említsem. Persze Sopron hangulata önmagában is említést érdemel. 

6. Tihany és a Tihanyi-félsziget

Magyarország egyik legfestőibb elhelyezkedésű települése: a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten található község látványos kulturális, táji és természeti adottságokban bővelkedik. Itt található a XI. században alapított tihanyi apátság, a Külső- és a Belső-tó, hazánk leghíresebb levendulaültetvénye (őslevendulás), Óvár a halomsírokkal és a remeteteleppel (XI-XIV. század között itt élt görög ortodox remeték vájták ki celláikat a sziklafalban), a skanzen, a Kálvária, csendes, tiszta téli időben még mindig megfigyelhető a visszhang is (echo), de több geológia érdekessége is van (kalderák, gejzirkúpok).

További képek a festői Tihanyból:

Magyarország legszebb tájai: Tihany

A Tihanyi-félsziget az ország legszebb régiói közé tarozik. A gyönyörű Balaton öleli körbe ezt a nagyon érdekes kialakulású, rengeteg történelmi emlékhelyet hordozó darabját hazánknak. A lenyűgöző kilátás a Csúcs-hegyről vagy az Óvár sáncáról, az Aranyház-gejzírkúpok, a sajkodi teázó, a Barátlakások, a Külső-tó és a Belső-tó még nem is a teljes felsorolása az itt található természeti szépségeknek, amit az Őslevendulással és a Kiserdő-tetőn emelkedő Szélfútta-sziklákkal  vagy a Lóczy-tanösvény gyönyörű túrájával lehetne folytatni.

7. Pécs

Magyarország 5. legnagyobb városa, Pécs a déli határvidéken található. Hosszú és színes történelme határozza meg a város nevezetességeit és hangulatát. Az UNESCO Világörökségi listán szereplő ókeresztény katakombái a késő római korból, a Gázi Kászim pasa, a Jakováli Hasszán, és a Ferhád pasa dzsámik, az Idrisz Baba türbéje a török korból, a Barbakán a XV. századból maradtak fenn, de feltétlenül érdemes megnézni a Pécsi Székesegyházat, a püspöki palotát, a Széchenyi teret, a Múzeumutca gyűjteményeit, valamint a Zsolnay Kulturális Negyedet. Pécs a kirándulások úticéljaként is kiváló, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Mecsek mellett fekszik.

8. Hortobágy

A három megyéhez tartozó (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok), Magyarország keleti felén található, gyéren lakott vidék nagy része nemzeti park. A hortobágyi puszta és a hozzá társított alföldi pásztor- és betyár romantika hazánk egyik idegenforgalmi vonzereje: a Hajdúság és a Tisza között elterülő, löszös, szikes rónaság, a délibáb, a gémeskutak, a szürkemarha gulyák, rackajuh nyájak, a hatalmas ménesek, a kerecsensólyom, vagy a túzok, a tavaszi és őszi daruvonulás, a kunhalmok és a Kilenclyukú híd, valamint a Puszta-ötös szilaj mutatványa mindenkit elbűvöl.

A 10 legolcsóbb horvátországi hotel

A horvátországi nyaralás során a leggyakrabban apartmanokban szállunk meg, de választhatunk kempinges szállást is. Azonban abban az esetben, amikor a spórolás kényszerét felülírja a kényelem és a kellemes környezet esetleg a saját strand és a félpanziós ellátás igénye, akkor jobban járunk, ha egy olcsóbb szállodát választunk. Összeszedtük a közelben található, legolcsóbb szállodákat: Hotel Delfin, Porec

9. Fertő-tó
A Magyarország és Ausztria között elterülő Fertő-tó Európa legnyugatibb szikes sztyepptava (síkvidéki sóstó). A tó, és az azt övező Fertő-táj 2001 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel (a hazai részén a  Fertő-Hansági Nemzeti Park, az osztrákon a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park található). Gyógyhatását magas sótartalmának tulajdonítják.

A tó vízfelületét nagy mennyiségben borító nádas utal a tó nevének eredetére (mocsaras). Kiterjedése állandóan változik: 100-120 évente kiszárad, de előfordult, hogy Balaton méretűre duzzadt, és falvakat nyelt el. Gémek, kócsagok, récék, ludak és más gázlómadarak fészkelnek itt. A  Fertő-tó körül rengeteg kulturális látnivaló is akad.

10. Gemenc

Az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere (30 km hosszú, 7 km széles), Gemenc, a Duna-Dráva Nemzeti Park egy része, mely védettségét 1977-ben nyerte el. Növényzete az árterek jellegzetes növénytársulásai, elsősorban fűzek. Nehezen megközelíthető bozótosaiban rengeteg madár, köztük kerecsensólymok találnak menedéket. Gemenc ad otthont az ország legszebb, legértékesebb gímszarvas állományának, mellettük őzek és vaddisznók is élnek itt szépszámmal. Az állatállományt a 2013-as Duna árvíz komolyan veszélyeztette.

További képek Gemencről:

Kisvasúton a gemenci erdőben

A gemenci erdőben hangulatos kisvasútvonal üzemel. Pörbölyről indul a járat, és a nyári időszakban még nosztalgiavonat is jár a keskeny sínpáron: gőzmozdony vontatja a vagonokat. Sokkal természetkímélőbb módja ez az erdő mélyére jutásnak, mintha például gépjárművekkel kísérelnék meg ugyanezt.

11. Hévíz

A világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó nem messze Keszthelytől, Zala megyében található. Történelme a rómaiak koráig nyúlik vissza, gyógyhatása már általuk is ismert volt. A fürdő létrehozásában, kialakításában nagy szerepe volt a Festeticseknek, akik a XVIII. században szerezték meg a tó környékét. Hévíz számos természeti és kulturális nevezetességgel büszkélkedik, s a Balaton nyugati csücskében fekvő, közeli Keszthellyel együtt igen kedvelt turisztikai úticél.

Fótók a hévízi lótuszokról és egy csodás kerékpártúráról:

12. Kőszeg
Az ország nyugati szélén, közel az osztrák határhoz található a gyönyörű panorámájú Kőszeg, Magyarország egyik legkellemesebb, leghangulatosabb települése. A város jelentős szerepet játszott a török elleni harcokban (1532. Jurisics sikere), vára az ostrom után nyerte el mai formáját. Legfőbb látnivalói az óvárosban helyezkednek el: a Jurisics tér, a Városháza és a Hősök tornya, a Kőszegi vár, a Főtér polgári házaival, számos templom és múzeum, emellett kulturális programokkal is várják az ide érkezőket.

13. Veszprém
A “Királynék városaként” is jegyzett Veszprém a Balaton-felvidéktől északra helyezkedik el. Esztergom és Székesfehérvár mellett egyike volt hazánk legrégebbi várainak. Szent István feleségének, Gizellának a kedvenc tartózkodási helye volt, s a hagyomány szerint később a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat. Legfontosabb látnivalói: a Várnegyed, a Szerelemsziget, a Margit-romok, az Óváros tér szecessziós épületei, a veszprémvölgyi apácakolostor, vagy a Viadukt. A városkép a Séd-pataknak köszönhetően igen változatos, dimbes-dombos.

14. Badacsony
A Balaton talán legszebb panorámáját kínáló tanúhegy, a lábánál elterülő kellemes hangulatú település, a Badacsonyi borvidék ízletes borai Badacsont a Balaton egyik legkedveltebb úticéljává teszik. Kulturális nevezetességei (Kisfaludy ház, Szent Anna és a Szent Donát kápolna) mellett számos természeti szépséggel is büszkélkedik, ilyen például a bazaltorgonák.

Nézegess még fotókat a lenyűgöző badacsonyi kilátásról:

Az ország egyik legszebb kilátása: Badacsony

Magyarország bővelkedik csodálatos tájakban. A Duna-kanyar vagy a Zemplén éppen olyan gyönyörű, mint Börzsöny vagy a Bükk egyedülállóan szép tájai. A Balaton-felvidék azonban kiemelkedik még a legszebbek közül is. A Káli-medence csodálatos helyei, mint Köveskál vagy a szentbékkállai kőtenger, valamint a salföldi kolostor olyan mesebeli tájak, mint Sajkod, esetleg Tihany vagy a kilátás a csobánci várból, még egy világszínvonalú megmérettetésben is megállnák a helyüket.

15. Aggtelek
Az ország északi részén, közel a szlovák határhoz (BAZ megye) helyezkedik el Aggtelek, mely hazánk egyik leghíresebb cseppkőbarlangját (Baradla-Domica-barlangrendszer) rejti, mely 1995 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel (az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai). Aggtelek bár több kulturális nevezetességgel (harangtorony, református templom) is rendelkezik, legfontosabb látnivalója a barlang, mely az Aggteleki nemzeti park része.

További fotók az UNESCO Világörökség részét képező Aggteleki-cseppkőbarlangról:

Baradla-barlang - az Aggteleki-karszt UNESCO Világörökségi értéke

A tökéletes sötétség és a teljes csend helyett lenyűgöző látvány várt a Baradla barlang mélyén. A modern technikának köszönhettem, hogy nem borult rám a barlangok félelmetes sötétsége: a szépen kiépített, rozsdamentes acélkorláttal szegélyezett járdámat és a gyönyörű cseppkőformákat biztonságos világosságba borította a lámpák fénye. A barlangok, köztük a gyönyörű Baradla is, mindig lenyűgöztek: sohasem értettem miért halmozott fel a Természet ennyi szépséges formát és színt ebben a csöndben és a végtelen sötétben.

Szöveg: Etédi Alexa
Képek: thermalhotelharkany.eu, static.orszagalbum.hu, sajto-foto.hu, utazom.com, wikimedia.org, gyogygodor.hu, siotravel.h, misseuropejunior.hu, szallashelyek-utazas.info, fotoklikk.hu, orszagalbum.hu, static.filmtekercs.hu

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Képek a tópartról... - Kovács Attila
» Egy nap Veronában - Kovács Attila
» Provence levendulái - Kovács Attila
» Várak szép rút kiskacsája – a balatonszentgyörgyi Csillagvár - Déri Eszter
» A nyári ég csodája - Kovács Attila

Utazások

» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!