Látnivalók Londonban: a Tower erődje

A Tower, London középkori erődítményének története Hódító Vilmossal kezdődött, aki 1078-ban elrendelte a Fehér Torony építését. Az erődítmény közepén álló torony nevét azokról a világos színű kövekről kapta, melyeket az uralkodó Franciaországból hozatott az építkezésre. A XII. században Oroszlánszívű Richárd folytatta a Tower bővítését, fallal és vizesárokkal vette körül a Fehér Tornyot. Az őt követő uralkodók is folytatták az erődítési munkálatokat.

A XIII. században egy királyi állatkert is létesült az épület falai között, melyet többnyire az ajándékba kapott állatokból verbuváltak, így például III. Henrik három leopárdjából (esetleg oroszlánok lehettek), melyeket II. Frigyes német-római császártól kapott esküvői ajándékul. Ezek voltak egyébként a legelső nagymacskák a szigetországban. I. Erzsébet korától alkalmanként a nagyközönség számára is látogathatóvá tették az állatkertet, majd 1804-ben teljesen nyilvános lett. Végül az 1830-as években az új állatkertbe költöztették át a gyűjteményt. Ma csak a Tower hollói (jelenleg nyolcan) élnek a vastag falak között.

Minthogy a Tower története során nem csupán királyi palotaként funkcionált, hanem ugyanakkor kincstár, fegyverraktár, levéltár, csillagvizsgáló, királyi pénzverde, főrendű foglyoknak szánt börtön és vérpad is volt, rossz hírét azok a kivégzések is hangsúlyozták, melyeket falai között hajtottak végre. Elsősorban nemesi asszonyokat végeztek ki itt, mint például Boleyn Annát, Catherine Howardot (VIII. Henrik második és ötödik feleségét), Margaret Pole-t, Salisbury grófnőjét, illetve Lady Jane Grey angol és ír királynőt. A legenda szerint Boleyn Anna szelleme néha a Fehér Torony körül sétál levágott fejével a hóna alatt. Számos más rejtélyes haláleset is történt a zordon falakon belül, így például IV. Edward két kisfia (Edward és Richárd) is itt halt meg, amikor nagybátyjuk, III. Richárd lépett trónra.

A gyerekek sokáig a torony tömlöcében raboskodtak, majd egyszer csak nyomuk veszett, s azóta sem derült fény arra, hogy mi lett velük. 1674-ben, amikor II. Károly renováltatta a Fehér Tornyot, két gyermekcsontvázat fedeztek fel a kápolnába vezető lépcsősor alatt. Ezt követően a Westminster apátságban újra temették őket, s csak 1933-ban nyitották fel újra a sírjukat, hogy a modern tudomány eszközeivel vizsgálják meg, s választ kapjanak a rejtélyre. Kiderült, hogy az idősebb gyermek 11-13 év körüli lehetett, a fiatalabb pedig 7-11 év között, épp, ahogy a két kis herceg eltűnése idején.

A Tower a XVII. századig minden angol uralkodó otthona volt (ezt követően csupán a koronázás előtti éjszakát töltötték itt, s másnap innen kísérték a Westminsterbe a koronázásra), mint erődítménynek, a tüzérség megjelenésével szűnt meg a funkciója, végül csupán börtönként használták. Legutolsó foglya Rudolf Hess, Hitler helyettese volt. 1303 óta a Towerben őrzik a koronaékszereket (Waterloo Barracks, Jewel House). S bár az angol uralkodó már nem itt él, ennek ellenére a Tower továbbra is királyi rezidencia maradt, melynek állandó őrségét ugyanaz az egység látja el, mint a Buckingham-palotáét. A mókás egyenruhás „Beefeaters”, más néven Yeomen Warders a Tower ceremoniális gondnokai, idegenvezetői, akik korábban minimum 22 évet szolgáltak a hadseregben. Összesen negyvenen vannak, s családjaikkal a Towerben laknak.

Az angol főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Londonban című oldalon olvashat részletesebben.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» London - élő történelem, fényűző paloták és egy megunhatatlan életérzés - 5 nap
» Hosszú Hétvége Londonban ** egyénileg - 3 nap
» 3 napos Londoni városlátogatás Hotel *** - 3 nap
» 4 napos utazás Londonba - Hotel ** - 4 nap
» 3 napos városlátogatás Londonban Hotel **** - 3 nap

Szállás ajánlatok

» Olaszország - Residence I Pungenti - Castiglioncello, Toszkána 1.238 Ft/főtől - Toszkána / Olaszország / Európa / Castiglioncello
» Dubravka Apartman *** Pisak (Omis) 8.023 Ft/főtől - Horvátország / Omis / Dalmácia / Európa
» Magánapartmanok *** Novi Vinodolski 10.135 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Novi Vinodolski / Európa
» Iva Apartman *** Banjol (Rab) 11.000 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget / Banjol
» Villa Pavica Apartman **** Palit 11.249 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Buszos körutazások Angliában
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Hosszú hétvége Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
» Londoni felhőkarcoló körkép - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Advent Prágában - 2 nap
» Prágai városlátogatás *** 3 nap egyénileg - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!