Látnivalók Londonban: A Piccadilly Circus

A londoni képeslapokról gyakran visszaköszönő kép a Piccadilly Circus színes, villogó fényreklámokkal felszerelt sarokháza, előtérben a Shaftesbury Emlékkút kecses Erost ábrázoló alumínium szobrával, és a folyton hömpölygő tömeggel. Akár napközben, akár este tévedjünk arra, mindig pezsgő élet fogadja az utazót, ami nem is csoda, hiszen a hírneves tér a West End szívében helyezkedik el, s mint ilyen, a szórakoztatás egyik legismertebb központja. A környéken rengeteg színház, változatos éttermek, éjszakai klubok, bárok, bevásárlóközpont, üzlet található.

Maga a tér 1819-ben épült, hogy összekapcsolja az elegáns, John Nash tervezte Regent Street-et a Piccadilly bevásárló utcájával. Persze a környék már korábban is ismert volt; neve 1626-ban, mint Pickadilly Hall tűnik fel, amely egy Robert Baker nevű szabó háza volt, aki piccadilleket, vagy piccadillyket, egyfajta gallérokat árusított. Később, II. Károly uralkodása idején Portugal Street néven híresült el, a király portugál születésű hitvese, Braganzai Katalin tiszteletére, de 1743 után visszakapta a Piccadilly elnevezést. A tér nevében található ’circus’ a latin kör szóból ered, mivel eredetileg kör alakú volt, de ezt a formáját 1886-ban, a Shaftesbury Avenue építésével elvesztette.

A téren található metróállomás (Bakerloo és Piccadilly vonal) 1906-ban épült. Az óriási, csillogó reklámfelületek – elsőként egész Londonban – először 1910-ben villantak fel a London Pavilion homlokzatán (nem ott, ahol ma láthatók). 1962-ben merész terv látott napvilágot, amely kétszintessé alakította volna a Piccadilly Circust: a felső szinten a gyalogos, az alsó szinten – az ekkorra hatalmasra duzzadt – járműforgalom közlekedett volna, de ez végül nem valósult meg.

A tér látnivalói közül a Shaftesbury Emlékkút érdemel említést, melyet 1893-ban állítottak Anthony Ashley Cooper, Shaftesbury hetedik earlje tiszteletére. A kút tetején kecses kis Eros szobor lövöldözi nyilait vaktában, míg a kút aljában folyton turisták üldögélnek és fotózkodnak, háttérben a villódzó fényreklámokkal. A kép ismerős lehet, hiszen a ’60-’70-es években a londoni punkok tömegei foglalták el az emlékmű lábazatát, melyről számos fénykép is bejárta a világsajtót. Hébe-hóba még ma is feltűnik néhány színes tarajos, szegecselt bőrdzsekis, Martens bakancsos XXI. századi követőjük, de már messze nem nyújtanak olyan ikonikus hatást. 2012 májusában Eros új felszerelést kapott, mivel egy vandál turista letörte íját. A kút egyébként ma nem eredeti helyén, a tér közepén áll: a ’80-as évek végén történő rekonstrukció során a Shaftesbury Avenue elejére helyezték.

A tér másik nevezetességének, a Shaftesbury Avenue és a Glasshouse Street sarkán álló, hatalmas fényreklámokkal telerakott sarokháznak még csak neve sincsen, bár néha az itt található Monico kávézó után „Monicoként” utalnak rá. Homlokzatán évtizedek óta a legnagyobb gyárak hirdetnek, így a Coca-Cola, a McDonald’s, a TDK, a Hyundai Motors, a SANYO, a Nescafé, a Schweppes, a BASF, a Canon és mások. Bár az előző két nevezetesség mellett eltörpülnek, mégis itt, a téren található még a West End egyik jelentős színháza, a Criterion, valamint a London Pavilion is, mely jelenleg a Trocadero Center részeként, mint üzletközpont működik.

Angliában az „olyan, mint a Piccadilly Circus” kifejezést abban a helyzetben használják, amikor valaminek a forgalmas, teli mivoltára akarnak utalni, ahogy nálunk a „tele van, mint a déli busz” szókapcsolatot. A Piccadilly Circus állandóan nyüzsgő közlekedésére utalt az a kódnév is, melyet a szövetségesek a D-day inváziós flottájának gyülekezőhelyére használtak a II. világháborúban a La Manche-csatornán.

Az angol főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Londonban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Londoni séták - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» London városlátogatás - 5 nap
» Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Hosszú hétvége Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
» Londoni felhőkarcoló körkép - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!