vélemények, olvasnivalók, élménybeszámolók, látnivalók, fényképek

Kerékpáros kemping Aszófőn

Ha a Balaton körül kerekezünk egy kiváló bringatúra keretében, akkor gyakran felmerül a kérdés, hogy hol töltsük az éjszakát. Ha nem egy nap alatt kívánjuk letekerni a távot, és készültünk sátorral és hálózsákkal, akkor tekerjünk túl Tihanyon. Aszófőn, a kerékpárúttól 50 méterre, a 71es főút mentén a Fodorvin Vinotéka mellett található egy kiváló Kerékpáros Kemping, ami akár 20 fő és 10 sátor befogadására is  alkalmas. A példásan rendben tartott gyepen, mandulafák árnyékában verhetünk tanyát. 

Gasztrokocsma a Balaton-felvidéken - Neked Főztem, Zánka

A Balatonon jobbnál jobb éttermeket találunk - különösen igaz ez az északi partra, a csodálatos Balaton-felvidékre. Nem csak túrázni, bringázni, hanem finom ételekkel vagy borokkal kapcsolatos élmények szerzésése okán is érdemes elhagyni a vízpartot és végigkalandozni a Felvidéket. [utazom:teaser:70072]

A Balaton-felvidék ősszel

A rajongva szeretett Balaton-felvidék - ahogyan a rokon-hangulatú táj, a festői Toszkána is -  tavasszal és ősszel mutatja legszebb arcát. A madárszerelem dalától hangos, virágszerelemtől meg illatos, kicsit őrült tavasz kiváló ellenpontja a reggeli ködökbe burkolózva szemlélődő, hosszú árnyékokat hárslevelűtől bódult bizonytalansággal átlépő, szöszös-hűvös október. 

Őrszem a Káli-medence felett - a Fekete-hegy

A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik legszebb tájai közé tartozik. A medence északi peremén őrködik a különleges hangulatú Fekete-hegy, mely nem csak a klímája, hanem a különleges élővilága miatt is érdekes vidék. A Káli-medence leghangulatosabb települései határolják ezt a területet, nyugatról Szentbékkálla, délről a festői Köveskál, keletről pedig a nyugalmas Balatonhenye. A hegyet borító bazalttakaró képez hullámzó, dimbes-dombos fennsíkot, amin különleges eredetű tavakat találunk.

A Balaton szépségei

A balatoni tájak az ország legszebb vidékei közé tartoznak - legyen szó akár az északi, akár a déli partról. A somogyi partokról szemlélni az éjjeli horizontot, vagy Badacsonyból Szigligetet esetleg éppen fordítva, mind megindító látvány. De a Káli-medence is bővelkedik természeti szépségekben, egyedül álló hangulatokban. A csodálatos Balaton minden évszakban tartogat meglepetéseket és egész évben gyönyörű.

Balatoni hangulat

A Balaton mély nyomot hagy mindenkiben. A sekély tó partján mélázva a legszebb emlékeink menetelnek el újra előttünk, ahogy filmajánlóban emelik ki a két órás mű legjellemzőbb kockáit, legfontosabb jeleneteit. Mindegy, hogy az egész estés alkotás unalmas és felejthető vagy szívfacsaróan szomorú, esetleg magával ragadó módon izgalmas lesz - mindenki szereti az előzeteseket. Az esszencia, a végső lényeg rejlik ezekben a másodpercekben, ha felidézzük a legértékesebb balatoni hangulatokat és emlékeket - az egész élet célja talán az, hogy ez a kivonat minél hosszabb és színesebb legyen.

Tihany legjobb étterme - Karolina fűszerkertje

A Balaton a szívünk szerelme, a festői Tihany pedig ennek egyik legszebb szeglete. A varázslatos félsziget turistákkal zsúfolt településén néha jól esik egy kis nyugalom - sétáljunk csak el a Csúcs-hegyig vagy a Barátlakásokhoz, vagy figyeljünk órákig ürgéket a Belső-tó partján, esetleg üldögéljünk az Őslevendulás illatos mandulásában vagy szemléljünk a tájat a gejzírkúpokról.

A Balaton felett az ég...

A Balaton legendásan szép természeti táj, Magyarország egyik ékessége. A tavat övező vidékek mindegyike tartogat titkos csodákat, a Káli-medence hangulatos falvaitól a Csobánc, a Gulács és a Badacsony orgonasípos tanúhegyein keresztül a szigligeti várból elénk táruló kilátásig. A déli partról pedig csodálkozva szemlélhetjük a felvidék erdőkkel borított horizontját: ahogy Keszthely felé lemegy a Nap, a gyengülő fény vöröses derengésbe vonja Tihany gejzírkúpjait, vagy Révfülöp hangulatos parti sétányát is.

Salföld szépséges falucskája a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék és a Káli-medence legszebb tájai között találjuk Salföld kies falucskáját. A Természetvédelmi Major és a Pajta Galéria miatt is érdemes ellátogatni ide, de a hangulatos település mellett egy geológiai értéket, a salföldi kőtengert találjuk. A Salföldet övező erdő mélyén pedig a titokzatos pálosok romjaiban is gyönyörű kolostorának falai között bolyonghatunk. A falu nyugalma és a Balaton-felvidékre jellemző népi építészet szépen felújított emlékei magával ragadják az utazót. 

A Tóti-hegy kincse - az Istvándy-pincészet és étterem

A Balaton-felvidék legszebb tájai a Káli-medence és a Badacsony. Épp e két gyönyörű táj határán találjuk a Tóti-hegy és a Gulács testvércsúcsait - előbbin egy csodálatos borászatot és éttermet találunk, amelynek napsütötte teraszán kiválóan elmélázhatunk az élet nagy dolgairól. A Magyar Tenger felől érkezve a termelői piacáról híres Káptalantóti felé haladjunk, majd a kis "hágóban" az út szélére támasztott piros kerékpárnál forduljunk élesen jobbra - nemsokára megérkezünk az ízek és illatok szentélyébe. Szemben Fonyód és a Balaton vize csillog, a látképet a kék ég és a szőlőtőkék keretezik.

Szép tájon kedves kis falu - Lovas

Közúton a Balaton északi partján haladó 71-es útról észak felé letérve érhető el a település. Vasúti megálló legközelebb - a Székesfehérvár-Tapolca vonalon - Alsóörsön vagy Káptalanfüreden van. Lovas a Balaton-part egyik legszebb fekvésű faluja. Nagyon szép errefelé a táj, a panoráma, a természet, a régi épületek, a pincék kedves látványt nyújtanak. A római korban lakott terület volt, ezt számos régészeti lelet igazolta.

Felvidéki nyugalom - Balatonhenye

Köveskál kedves kis faluját nagyon szívesen keresem fel újra és újra. De előfordul, hogy csak átutazom ezen a falun - útban Balatonhenye felé. A hangulatos és csendes település az egyik kedvencem a Káli-medencében - északra a környék legöregebb bükkfája mellett Kapolcsra sétálhatunk át, kelet felé indulva pedig Monoszlóra érkezünk innen - a Balatonhenyére vezető útról jól látszik a Liszkay Borkúria is.

Napsüttöte Káli-medence - Szentbékkálla

A Káli-medence legszebb települései között tartják számon a kellemes éghajlatú, éves átlagban 2000 óra napsütésben fürdő, nyugodt és madárdalos Szentbékkállát. A gyönyörű falucskában a Balaton-felvidék nép építészetének számos csodáját szemlélhetjük meg, zegzugos településszerkezetének köszönhetően kedves kis utcák hálózatában bolyonghatunk. Az árnyas kertekbe, takarosan rendben tartott udvarokba betekintve erős vágy támad fel a nagyvárosból érkezett szemlélőben a falusi élet nyugalma és lassúsága iránt.

Kedvenc helyek a Balatonnál - Szent Mihály kápolna, Vonyarcvashegy

Már nagyon régóta szeretem ezt a kis templomot, a Vonyarcvashegy felett emelkedő dombtetőn. Ahogy az egykori sziget tetején susog a szél a fenyőfák tűlevelei között, ahogy nyáron hangosan szólnak a hőségben a kabócák, hogy a fehér templomocska mögött feltűnik a Balaton tükre: örökre az emlékeimbe égett. A táj, talán a fenyők miatt kicsit olyan, mint Horvátország, de a valódi pannon derű sem hiányzik. A templomot a legenda szerint a Balaton jegén csodával határos módon megmenekült halászok emelték hálából.

Erős ragaszkodás - Káli Kapocs, Mindszentkálla

A Káli-medence hangulatos településeit járva jól esik kicsit megpihenni. Vannak, akik a fél világot bejárják, mégsem kerülnek közelebb a lényeghez, de van olyan is, aki egy diófa árnyékából figyelve Mindszentkálla főutcáját kerül ihletett állapotba. Ha már a sors nem ajándékozott meg egy saját pincével, előtte paddal, felette diólombbal, akkor sem kell szomorkodnunk: a Balaton-felvidéki Sziddhárta számára nyilvános megvilágosodó-hely is adódik.

Oldalak

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!