Vízitúrák a Balatonon

Irány a Magyar Tenger - Vízitúra fejlesztések a Balatonon

A vízitúrázás sokáig úgy élt az emberek tudatában, mint egy alacsony költségű üdülési forma, ahol az ár-érték arány miatt azt is elfogadják a résztvevők, hogy alacsony vagy akár semmilyen szolgáltatást sem kapnak. Ma már, ha lassan is, de terjedőben van az igény, hogy a szolgáltatók minél magasabb színvonalú lehetőségeket kínáljanak az érdeklődők számára. A Balaton turisztikai fejlesztésével párhuzamosan a víziturisztikai infrastruktúra is egyre fejlődik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által vezetett konzorcium fejlesztési programjának köszönhetően.

A Balaton és környezete turisztikai paradicsom. A Pannon Provence már jól ismert a hazai és külföldi utazók körében, évről évre nyílnak a színvonalas vendéglátóhelyek, top-éttermet, a kerékpárosok és gyalogtúrázók is egyre nagyobb számban tűnnek fel e vidéken hétvégente és nyáron. Míg a Balaton tükrét kecses vitorlások hasítják, a vízpart azonban a strandolásról, vízibiciklizésről szól, pedig a Balaton tájai teljesen más arcukat mutatják kajakból, kenuból vagy éppen egy SUP-deszkáról szemlélve. Annak, hogy a Balaton nem vált központi helyszínné a vízi turisztikát illetően, több oka van, a vízirendészeti szabályozáson át a terület turisztikai brandig-jáig, de szerencsére ennek az időszaknak vége - a fejlődésé és a felelősségteljes ökoturizmusé a jövő. 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a GINOP-7.1.2-15-2016-00008 "A Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztése" című fejlesztési program keretében az északi és déli parton is vízitúra megállóhelyeket fejleszt. A cél, hogy a Balaton vizén egyre többen tölthessék aktívan szabadidejüket, környezettudatos, látványos vízitúrák során bejárva a Balaton. A projekt keretében több vízitúra megállóhely épül vagy újul meg 595.000.000. forint, vissza nem térintendő európai uniós támogatásból. A több éve tartó tervezés, közbeszerzési eljárások és kivitelezési előkészítés után örömmel jelenthetjük, hogy március 19-én a projekt a megvalósulási fázisába lépett. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatási programjának köszönhetően megvalósuló hét megállóhelyek közül már többet átadtak, néhány beruházás éppen folyamatban van, de idén a teljes hálózat kiépül a Balaton körül. 

Siófok:

A siófoki Ezüstparton épülő vízitúra megállóhely célja egy olyan vízi szabadidő és turisztikai központ létrehozása, mely hozzájárul az üdülőövezet sportrégióvá fejlesztéséhez (kerékpár, természetjárás, vitorlázás, vízi sportok) és az aktív turisztikai kínálat bővítéséhez. A víziturisztikai lehetőségek kialakítása mellett cél, hogy Siófok pezsgő szórakoztató jellegét és programkínálatait kihasználjuk. A megállóhelyen felszerelésbérlésre is lehetőség nyílik. 

Zamárdi:

Zamárdiban a népszerű turisztikai központban, a szabad strand területén új, zöldmezős beruházásként vízitúra kikötőállomás létesül. A beruházás kiemelt célja egy olyan vízi turisztikai központ létrehozása, mely hozzájárul a partszakasz új típusú turisztikai központjának kialakításához, (kerékpározás, természetjárás, vitorlázás, vízi sportok, strand sportok) és így az aktív turisztikai kínálat fejlesztéséhez. A Zamárdihoz kapcsolódó rengeteg nyári fesztivál közönsége kiegészítheti programját az itt létrejött víziturisztikai infrastruktúra használatával!

Balatonszemes:

Ha a Balaton déli partján járunk, könnyen nosztalgikus hangulatba kerülhetünk. Balatonszemesen, a Berzsenyi strandon, árnyas nyárfák lombja alatt olyan balaton-parti élmények várnak, mint legkellemesebb gyermekkori emlékeinkben. Azonban Balatonszemes a jövő turisztikai igényeinek is megfelel - tél végén ugyanis elkészült modern csónakháza, mely a vízitúrázók igényeit szolgálja idén szezonkezdettől Messze földön híres a balatonszemesi strand, ahol több medencés élményfürdőt, úszómedencét és strandröplabdapályát, illetve remek játszóteret is élvezhetünk a strand szolgáltatásai között. De nem csak a tóban pancsolás lehet a nyaralás programja - kiváló vízitúrákat tehetünk innen Fonyód vagy épp Zamárdi irányába. Balatonszemes partját az innen kissé messzinek tűnő, de tiszta időben csodás látványt nyújtó északi part gyönyörű látványától kísérve evezhetjük végig. A most elkészült hajótároló modern, letisztult vonalai a strand egyik új látványosságát képezik - a benne tárolt kajakok, kenuk, SUP-deszkák pedig tavasztól a helybéliek és az ide érkező turisták minőségi élményeit szolgálják. A hajókban GPS alapú helymeghatározó rendszer növeli a túrázók felhasználói élményét, hiszen túra után megtekinthetjük a megtett távot és útvonalat, illetve ez összeköttetésben van a nemsokára mindenki számára használható online bérlési rendszerrel is.

Fonyód:

A népszerű déli parti üdülőhely is büszkélkedhet vízitúra-fejleszéssel. A megállóhely terület az emblematikus, kettős dombtető lábánál közvetlen vízparton található, a vasút túloldalán számos parkolóhely található A kerítéssel határolt, zárt terület, tavasztól őszig őrzött, itt vízitúraklub és szörfkölcsönző működik a nyári szezonban. A tervezett létesítmény, melynek kivitelezési munkálatai már javában folynak, téglalap alaprajzú csónaktároló épület lesz, amelyben a bérelhető kajak, kenu és egyéb vízi sporteszközök elhelyezésére. A fonyódi partszakaszon nem csak a festői tanúhegyek látványával kísérve evezhetünk a Balaton vízén, de a település környéki csatornák is felfedezésre csábító vízitúra helyszíneket kínálnak!

Keszthely:

A Keszthelyi-öböl a Balaton egyik legjobb helye - közel vannak a Balaton-felvidék tanúhegyei és egy ugrásra található a Kis-Balaton vadonja vagy épp a déli part hangulatos strandjai. A városi strand nagyon népszerű az itt nyaralók körében, az idei szezonban pedig újabb szolgáltatással bővül a történelmi fürdőhely: vízitúra megállóhely és csónakház épült a Keszthelyi Strandon! A február végén elkészült keszthelyi csónakház gyönyörű partszakaszon fekszik, a színvonalas épület a most megújuló Keszthely városi strand egyik új szolgáltatását jelenti - a benne tárolt, kibérelhető kajakok, kenuk, SUP-deszkák a helybéliek és az ide érkező turisták minőségi élményeit szolgálják a szezon kezdetétől. A Balaton aktív turizmusának fontos mérföldkövei ezek a fejlesztések, Keszthely pedig ideális kiindulópont arra, hogy felfedezzük a tó nyugati medencéjét, kombinálva például a Kányavári-sziget természeti értékeit vagy a közeli Hévizet felkereső kerékpártúrát egy izgalmas balatoni kenuzással, kajakozással!

Révfülöp:

A legendás révfülöpi vitorláskikötőbe található ingatlan tulajdonosa a magyar állam, a vagyonkezelő és a kivitelezés kedvezményezettje a Nemzeti Sportközpontok, mint konzorciumi partner lesz. A nagy értéket képviselő, közvetlen Balatonhoz csatlakozó telken vitorláskikötő és kiszolgálóhelységei találhatók. Ezen a területen kerül kialakításra a könnyűszerkezetes csónaktároló. A beruházás célja egy olyan vízi szabadidő és turisztikai központ létrehozása, mely hozzájárul a Balaton északi parti szakaszának sportrégióvá fejlesztéséhez (kerékpár, természetjárás, vitorlázás, vízi sportok) és az aktív turisztikai kínálat fejlesztéséhez. A projekt népszerűsége garantált, hiszen mind a gasztronómiai és turisztikai forradalmat átélő Káli-medence, mind a rengeteg iskolás nyári táboroztatását végző zánkai Erzsébet-tábor is a helyszín közvetlen közelében található.

Tihany:

A Gödrös településrészen kialakított vízitúra-megállóhelyet eszközök beszerzésével segíti a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a kajakok, kenuk és SUP-ok mellett egy új úszómú-stég beszerzése is zajlik. A túrázók a megállóhely területén más fejlesztési forrásból kialakításra kerülő közös helységeket (wc - akadálymentes wc, zuhanyzó, öltöző) ingyenesen használható. Tihanyból indulva nem csak a csodálatosan szép Tihanyi-félszigetet evezhetjük körbe, de könnyedén eljuthatunk Balatonfüredre is, ahol a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Magyar Vitorlásszövetséggel közösen szintén vízitúra megállóhelyet fejleszt. 

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Cikkeink

» Gasztrokocsma a Balaton-felvidéken - Neked Főztem, Zánka - Kovács Attila
» A Balaton-felvidék ősszel - Kovács Attila
» Őrszem a Káli-medence felett - a Fekete-hegy - Kovács Attila
» Balatoni hangulat - Nyéki Roberta
» Tihany legjobb étterme - Karolina fűszerkertje - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!