Látnivalók Bled környékén - a Vintgar - szurdok

Valami megmagyarázhatatlan vonzalom köti a kirándulókat a szurdokvölgyekhez. Egészen mélyen, talán valami születéskori fixációban gyökerező kötődés lehet ez, hogy bármerre is járok a világon, mindenfelé találok egy "kötelezően" megtekintendő szurdokot. A Spanyolországban Borosa vagy az Ordesa-kanyon, a Franciaországban a Verdon, a Svájcban a Trümmelbach lélegzetelállító szurdoka, vagy a híres Medve-szurdok Ausztriában vagy a Hernád-áttörés Szlovákiában mind- mind kiemelkedő turistalátványosságok.

A szurdokvölgyek népszerűsége azonban inkább az emberi kíváncsiságból ered: amit nem ismerünk, attól a butábbja idegenkedik, az intelligensebb embert pedig a felfedezés vágya keríti hatalmába.

A szurdokok kiépítetlen állapotukban szinte járhatatlanok: a függőleges sziklafalak között szűk résen hatalmas tömegű víz próbálja magát keresztülpréselni, percenként annyi köbméter víztömeggel, amit egy lakótelepi háztömb fogyaszt el egy izzasztó nyári estén zuhanyzással.

Lent a víz dühöngő sodra, fenn a sziklamászó technikát igénylő meredek: nem csoda hát, hogy ezeket a természeti látványosságokat nehezebben tárták fel, mint akár az Alpok vagy a Kárpátok csúcsait. A kor felfedezői bizonyára roppant hálásak voltak: hiszen ezeknek a körülményeknek köszönhették, hogy még Európában is találtak felfedezni valót, nem kellet a terra incognita-vadászat hevében Ázsiába, vagy a vadaktól hemzsegő Afrikába, esetleg a fagyos sarkvidékekre utazniuk. Komótosan megebédeltek a festői kis szlovén falucskájukban, vállukra vettek egy nagy hurok kenderkötelet, jobb kezükbe a hegyes végű vándorbotjukat, majd fejükbe csapták a hetyke kiskalapot, és már szabad is volt az út, hogy bekerüljenek Stanley, Livingstone, Hillary, vagy esetleg Teleki Sámuel vagy Stein Aurél nevével fémjelzett felfedezők klubjába. Micsoda idők voltak! Most meg a Galaxis széléig kell szondát repítenünk, hogy valami felfedezni- valót találjunk. Vagy mégsem? Tegye fel a kezét, aki látott már kockás liliomot, járt már Balatonhenyén vagy a Megyeri-híd tetején?

A Hernád-áttörést például a befagyott folyó jegén járták be először, a cikk címében említett Vintgar-szurdokot pedig egy különösen alacsony vízállás idején, szintén télen fedezték fel. A Radovna folyócska, amely egy 16 méter magas vízeséssel hagyja el a szurdokot, egyébként nem hajózható, habjaira nem merészkedtek csónakkal: nem szerettek volna úgy járni, mint Lusta Dick.

A Vintgar szurdok, Szlovénia egyik legismertebb látnivalója, a meseszép Bled városából könnyen elérhető, a szurdoknak két bejárata is van, ahonnan mi is felfedezőútra indulhatunk.

Szerencsére nekünk jóval könnyebb a dolgunk, mint Jakob Žumer és Gorje Majorja térképészeknek és Benedikt Lergetporer fényképésznek, akik 1891-ben először bejárták ezt a természeti látnivalót: csak a belépőjegyet kell megváltanunk, és a jól kiépített és hidakon, pallókon haladva már kezdődhet is a patakséta. Útközben a mohától zöldellő fehér mészkőfalak között zubog a folyócska kristálytiszta, türkizzöld vize, és egy kis szerencsével hegyi billegetőt vagy vízirigót is megfigyelhetünk, természetes környezetében.

Kalandra fel!

További képek:

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Advent Karintiában - 3 nap
» Szlovénia - Az Alpok gyöngyszeme - 3 nap
» Szlovénia kincsei - 3 nap
» Szlovénia - A kis ékszerdoboz - 3 nap
» Három nap, három tó, három ország - Az "alpesi őrjárat" nyomán - 3 nap

Szállás ajánlatok

» Krim Hotel *** Bled 24.365 Ft/főtől - Szlovénia / Európa / Bled
» Ribno Hotel *** Bled 30.980 Ft/főtől - Szlovénia / Európa / Bled

Információs oldalak

» Látnivalók Bled környékén
» Buszos körutazások Szlovéniában

Cikkeink

» Kisfilm a csodálatos Bledről - Kovács Attila
» A Vintgar-szurdok kisfilmen - Kovács Attila
» Kisváros Szlovéniában - Kranj - Kovács Attila
» Csodás kisváros Bled közelében - Radovljica - Kovács Attila
» Csodás szlovén kisváros - Radovljica - Kovács Attila

Utazások

» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» Magas-Tátra, Nagy-Morgás csúcs - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!