Köln 48 óra alatt

5 látnivaló, amit ne hagyjon ki!

  • A kölni dóm
  • A Lindt csokoládémúzeum
  • Az Illatos ház
  • Német Sport- és Olimpiamúzeum
  • Augustusburg és Falkenlust kastélyok

 

Németország negyedik, Észak-Rajna-Vesztfália legnagyobb városa fekvéséből adódóan már a legkorábbi időktől fogva bőségre volt ítélve. A Rajna partján, a Ruhr vidék szívében Köln könnyűszerrel gyarapodott, mely nem csak gazdaságában, hanem kulturális értékeiben, építészetében és művészetében is megnyilvánult. Így aki egy hétvégére érkezik a városba, minden bizonnyal dúskálni fog a látnivalókban.

A Rajna két partján elterülő Köln – mint szinte az összes német város – a második világháború pusztításai alatt csaknem teljesen rommá lett, így ma a városképet főként az ötvenes-hatvanas évek jellegtelen stílusú épületei uralják. Ennek ellenére a várost feltétlenül érdemes bebarangolni, mivel a folyó bal partján fekvő történelmi óváros (a látnivalók zömével) emberléptékű és tartogat olyan érdekességeket, melyek egy városnéző hétvégét tartalmassá tesznek. Bár a települést a germánok alapították, első virágkorát a római időkben élte; 50-ben lett római város Colonia Claudia Ara Agrippinensium néven. E kor emlékeit a Römisch-Germanisches Museum (Római-Germán Múzeum) régészeti anyaga őrzi – közvetlenül a főpályaudvar, és a legfontosabb látnivalók mellett. A másik római kori nevezetesség a szomszédos Praetorium, mely a római kormányzó palotájának maradványait rejti. A város 785 óta érseki székhely, s a Német-Római Birodalom idején a kölni érsek a hét választófejedelem egyike volt. Köln a Hanza-szövetséghez is csatlakozott, egyetemét 1388-ban alapították, 1475-ben pedig szabad császári város lett. A XIX. században előbb Franciaországhoz, majd Poroszországhoz tartozott.    

Óvárosi séta

A városról elsőként szinte mindenkinek a kölni dóm jut eszébe, így a legtöbb turista itt kezdi a városnézést. A monumentális gótikus épület – melyet 1248-ban kezdtek építeni – az óváros szívében, a Rajna partján, a főpályaudvar mellett magasodik. Robosztus fekete tornyai (melyek jó időben még a 40 kilométerre lévő düsseldorfi tévétoronyból is látszanak) kiváló tájékozódási pontot jelentenek. A katedrális megszakításokkal 632 évig épült, s szerencsére a második világháború bombázásait nagyrészt megúszta. 157 méter magas tornyába érdemes felkapaszkodni, lenyűgöző panoráma tárul az ember szeme elé. Ha már itt járunk, keressük fel a dóm kincstárát is (a templom ingyen látogatható, de a kincstár és a torony belépőjegyes). A főoltár mögött látható a Három napkeleti bölcs ereklyetartója; a kölni érsek 1164-ben szerezte meg a maradványokat, melyeket egy arany hármas szarkofágban őriznek. A kölni dóm 1996 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Szintén az óvárosban, öt perc sétával érhető el a reneszánsz stílusú Kölner Rathaus, azaz a Régi Városháza. A 900 éves épület Németország legöregebb városházája. Mellette terül el a régi vásártér, az Alter Markt, melyet újjáépített, de a jellegzetes régi építészeti stílust őrző középkori épületek kereteznek.  

A kölni óváros további nevezetes középkori templomokban is bővelkedik, melyeket érdemes – legalább kívülről – megcsodálni. Ezek közül talán a legismertebb a román stílusú Nagy Szent Márton-templom (Gross St. Martin), melynek négy kis fiatoronnyal keretezett négyezeti tornya ugyanúgy hozzátartozik Köln városképéhez, mint a dóm sziluettje. A VII-IX. század között alapított templom helyén már a római korban is állt épület. A templom ma restaurált állapotban látható. Szintén románkori a Szent Gereon-templom, mely a város első keresztény mártírjáról, egy római katonáról kapta nevét. Alapjai az ókorból valók, így egyike a még ma is működő legöregebb németországi imaházaknak. A legnagyobb templomok közé tartozik még a XI. századi St. Maria im Kapitol, a románkor és a gótika jegyeit is magán viselő Szent András-templom, valamint a Szent Severin bazilika. Valamennyi az óvárosban található. A kölni óvárost egykor fal vette körbe, melyet 1180-1225 között építettek; 12 kapuja és 52 tornya volt. A falat 1881-ben az új körút építésekor lebontották, a Hahnentorburg és az Eigelsteintorburg kapuk azonban megmaradtak; az előbbi a királyi kapu volt, melyen át az uralkodók érkeztek a koronázásról a városba. Utóbbin Napóleon vonult be 1804-ben.

Múzeumi választék

Természetesen Köln számtalan gyűjteménnyel is várja az érdeklődőket, legyen szó festményekről, sportról, vagy éppen csokoládéról. A dóm közelében található Ludwig Múzeum kortárs művészeti válogatással büszkélkedik; a pop art, az avantgarde, vagy a szürrealizmus, Picasso, Warhol, Kandinsky kedvelői számára maga a paradicsom. Egy másik jelentős kölni múzeum a Wallraf-Richartz Museum, ahol a középkortól a korai XX. századig láthatunk festményeket, köztük Bosch, Rubens, Van Gogh műveit is. A Kolumba egyházi kincseket őriz a késő antikvitástól napjainkig, épp úgy, ahogy a Schnütgen Múzeum is. Kölnben nem csak a Rajna és a sör folyik, hanem a kölnivíz is, amely innen indult hódító útjára. Az Illatos ház a Glockengassén alig tíz perc sétára található a dómtól. A XVIII. században nászajándékul kapott recepttel Wilhelm Mülhens megcsinálta a szerencséjét; az Eau de Cologne – a kölnivíz – akkoriban még gyógyhatású szerként is használatos volt. S hogy a híressé vált márka nevébe hogy került a 4711-es szám? A napóleoni háborúk idején a francia katonaság valamennyi kölni épületet megszámozta, hogy németül nem beszélő katonáik is eligazodhassanak a városban. Így a kölni készítő hely a Glockengassén a 4711-es számú ház lett.

Érdemes egy kellemes sétát tenni az óváros déli része előtt, a Rajna egy öblében kialakított Rheinau-hafen partján is. A turisztikai szempontból is vonzó modern negyed lakóparkokat, kávézókat, éttermeket, galériákat, valamint jachtkikötőt is magában foglal. Itt találjuk a három hatalmas darut formáló épületet, a “Kranhäusert”, valamint két igen érdekes múzeumot, az Imhoff-Stollwerck Schokoladenmuseumot (közismert nevén a Lindt csokimúzeumot), és a Deutsches Sport und Olympia Museumot. Előbbi nem csupán a csokoládé történetével, felhasználásával, technológiai eljárásaival ismertet meg, hanem meg is kóstolhatjuk az ínyencséget, mely itt még szökőkútból is folyik. A Német Sport- és Olimpiamúzeum a német sport történetével, és legnagyobb alakjaival ismerteti meg az érdeklődőket, találunk itt relikviákat a Forma 1 koronázatlan királyától, Michael Schumachertől, vagy a teniszező Boris Beckertől és Steffi Graftól is. Köln mellett, autóval mintegy 20-25 perces útra fekszik Brühl település, ahol két elbűvölő kúria, az Augustusburg és Falkenlust kastélyok találhatók; a két kiskastély, melyek a kölni érsek számára épültek, a régió legszebb barokk és rokokó főúri épületei közé tartoznak. A szépen felújított kastélyokat ápolt, gazdagon díszített parkok veszik körbe. A komplexumok 1984 óta UNESCO Világörökségi helyszínek. Aki 2-3 napnál több időt tölt el Kölnben, annak feltétlenül érdemes ide ellátogatni.

Kölnbe Budapestről közvetlen járattal repülhet. Az árakat és menetrendet itt találja.

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Ezt is olvassa el!

Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt