Bohém Berlin

A német főváros híres nyitottságáról, sokoldalúságáról, de arról is, hogy itt fiatalabbak, idősebbek egyaránt jól érzik magukat és megtalálják azokat az érdekességeket, amelyek bizonyos korosztályokat vonzanak. Mégis, Berlinben harmonikusan együtt él akár a húszas-harmincas, akár az ötvenes évek hangulata napjaink futurisztikus feelingjével, melyet kortól függetlenül mindenki élvez.

Kedvet kapott Berlinhez? Tudta, hogy ez az egyik legolcsóbban elérhető repülős úticél, ahova szinte mindig lehet 20.000 Ft alatt retúr repülőjegyet találni? Kezdje a repülőjegy keresést itt

Berlin kozmopolita hangulatát legjobban a város bohém, modern, cool kávézóiban, pubjaiban és éttermeiben lehet átérezni. Azt a fajta felszabadult multikulturális hangulatot, amikor a harmincas évek jazz zenéjét illatos kávé és jófajta sütemény mellett a brazil tulajdonos berlini nagypolgári eleganciával átitatott kávézójában tapasztal meg az ember. És ez csak egy példa. Ahány berlini negyed, annyiféle atmoszféra, annyiféle szórakozóhely, ahol egy egészen más világba csöppen az ember. Márpedig Berlin egyik legnagyobb vonzereje az a pezsgő, nyüzsgő éjszakai élet, melynek tetemes hányadát ezek a cseppnyi, hangulatos kávézók, borbárok és sörözők adják. Ahol „melegíteni” lehet az éjszakai folytatásra. A legjobbak közé tartozik a Tausend, a Mittében található Bar 3, a világhírű Helmut Newton divatfotós stílusának szentelt Newton Bar, vagy a Cafe Kalwil.  

S ha már éjszaka; folytassuk e napszaknak megfelelő kínálattal. A német főváros egyik leghíresebb exportcikke Marlene Dietrich volt, a húszas-harmincas évek halhatatlan dívája, akinek korát ma a kabarék világa, a füstös, dekadens és csillogó revüszínházak és burlesque show-k tükrözik vissza, természetesen a XXI. század sajátosságaival. A Kleine Nachtrevue, vagy a Wintergarten Variete a legjobb példák erre a fajta szórakozásra. Aki a modernebb zenei stílusokat szereti, az látogasson el a legendás kreuzbergi SO36-ba, mely nevét a negyed szocializmus idejében használt postai irányítószámáról kapta. A hely a punk-rock és indie rajongók Mekkája, melynek színpadán a legnevesebb rock bandák is gyakran megfordulnak. Aki elektronikus zenére szeretné ropni, az a Spree folyó partján található Watergate felé vegye az irányt, s ha szerencséje van, Paul Kalkbrenner, vagy Sven Väth fogja keverni a zenéket. A jazz-imádók pedig a New York hangulatát tükröző Charlottenburg jazz bárt részesíthetik előnyben, ahol minden este élő zene szól.

S ha már említettük Marlene Dietrichet, Berlin igyekszik is a legtöbb módon ápolni filmtörténeti múltjának nagyszerűségét. A Potsdamer Platzon található Museum für Film und Fernsehen (Film- és Televízió Múzeum) éppen a híres díva köré építette kiállítási anyaga legjavát. Látható itt cipője, sminkkészlete, jelmezei és sok személyes tárgya is. Igaz, már Berlinen kívül található a híres Filmpark Babelsberg, ami egy valamirevaló filmimádónak kötelező program, így azt hiszem, senki nem bánja, ha ezért a kalandért néhány órára el kell hagyni a hatalmas metropolisz nyüzsgő központját. Mivel a Filmpark Babelsberg egy ma is működő filmgyár, itt valóban mindenki úgy érezheti magát, mintha egy forgatás kellős közepébe csöppent volna. Megismerhetjük a kaszkadőrök, az állatidomárok, pirotechnikusok, sminkesek, jelmeztervezők, berendezők munkáját, bepillanthatunk már elkészült díszletekbe, aki pedig hírolvasóként, vagy időjárás előrejelzőként szeretné magát kipróbálni, a stúdiók valamelyikében ezt is megteheti.

Világszerte mindenütt hatalmas sikernek örvendenek Madame Tussauds viaszfigurái, így természetesen Berlin sem maradhat ki a panoptikum sikeréből. Megcsodálhatjuk itt Marilyn Monroe, Rihanna, vagy éppen Lady Gaga élethű viaszbábuit, de ha már Németországban vagyunk, néhány prominens hazai személyt is megtiszteltek az életnagyságú szoborral, így például a focikapus Manuel Neuer, vagy a modell Heidi Klum másával is pózolhatunk egy fotó erejéig. És még mindig film, mozi és csillogás: a Boulevard der Stars mintha csak Hollywoodot idézné. A csillagok sétányán a legnagyobb német, vagy német eredetű filmcsillagok, rendezők kaptak csillagot, így például Marlene Dietrich, Armin Mueller-Stahl, vagy éppen Wim Wenders. A csillogó, csillagos „vörös szőnyeg” a Sony Center és a Potsdamer Platz között húzódik, egy könnyű ebéd előtt, vagy után érdemes egy sétát tenni erre, hátha valóban belefutunk valamelyik jelenkori német hírességbe.

Levezetésként érdemes egyet szusszanni Berlin rengeteg parkjának valamelyikében. A Gärten der Welt Berlin (A Világ kertjei) tíz nemzetközi kertet mutat be hatvan focipályányi területen. Amellett, hogy e kertek esztétikus látványt nyújtanak, az egyes parkrészekhez kötődő tradicionális események is fűszerezik az itteni programokat. Így a koreai stílusban kialakított kertben tea ceremóniával kedveskednek az érdeklődőknek, cseresznyefa virágzás idején pedig a japánkertekben lehet hanami piknikezést tartani. De van itt perzsa, balinéz és itáliai reneszánsz kert is, a teljesség igényével. A Múzeum-szigethez közeli Monbijoupark Berlin egyik legkedveltebb zöldövezete. Hajdanán a rokokó stílusban épült Monbijou-palota állt itt, melyet azonban 1959-ben leromboltak, kastélykertjéből pedig rekreációs célú közparkot alakítottak ki, ahol napozni, sétálni, piknikezni lehet, de a park szélén található színpadon színielőadásokat és koncerteket is szoktak tartani.

Repülőjegyek Berlinbe

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Ezt is olvassa el!

Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt