Hétvége Berlinben

5 látnivaló, amit ne hagyjon ki!

  • A Brandenburgi kapu – mert ez Berlin első számú jelképe!
  • Panoráma a berlini tévétorony tetejéről – és máris látta az egész várost!
  • Checkpoint Charlie – mert itt James Bond bőrében érezheti magát!
  • A Pergamonmuseum – mégis csak a világ egyik leghíresebb múzeuma!
  • Séta a Berlini Fal mellett – máris visszarepült néhány évtizedet a múltba!

Berlin esetében nehéz egy, maximum két napba belesűríteni minden fontos látnivaló felkeresését, ilyen esetben érdemes tematikusan csoportosítani azokat a nevezetességeket, melyek elsősorban érdekelnek bennünket. Másik megoldás lehet, ha – a város két-három ikonikus épületének érintésével – inkább csak egy hangulati képet szeretnénk kapni Berlinről.

A lüktető, nyitott, kreativitásáról nevezetes német főváros – mely egyaránt híres kulturális kínálatáról és szórakozási lehetőségeiről – komoly múltra tekint vissza. Bár számos történelmi látnivaló még Berlin hőskorában, a XVII. században épült, mégis a város mai képét a XX. század váltakozóan békés és viharos évtizedei formálták. Jól megfér itt egymással a régi és a modern, a berlini és a kozmopolita. Bármikor is érkezzünk Berlinbe, a világ egyik legmenőbb városa hálás helyszín lesz egy kellemes csavargáshoz, vagy városnézéshez.

Séta a hársfák alatt

Egynapos tartózkodás során a legegyszerűbb megoldást egy kiadós városi séta nyújtja. A Brandenburgi kapu – mely Berlin talán legjellegzetesebb ikonikus épülete – a legideálisabb kiindulópont. Az 1788-91 között emelt klasszicista városkapu II. Frigyes Vilmos porosz király megrendelésére épült. Jelentőségét mégis a XX. század második felében nyerte el, amikor a hidegháború idején Kelet- és Nyugat-Berlin között, a senki földjén állt, és megközelíteni sem lehetett. 1989 decemberében, a fal leomlása után százezres ünneplő tömeg gyűlt össze a megosztottság és egység e jelképénél. Innen indul a híres Unter den Linden (am. Hársfák alatt) sétány, melynek elődjét a XV. században alapozták meg, majd a XVI. században ültették ki a hársfasort. A XX. századra a társadalmi élet központja lett, melyet színházak, múzeumok, egyetemi és könyvtár épületek, illetve kávézók határolnak. A sétány a híres Museuminselre, a Spree-folyó kis szigetére vezet, ahol Berlin leghíresebb gyűjteményei találhatók (erről később).

berlin alexanderplatz repülőjegy

Szintén a szigeten található a berlini dóm is, a város monumentális evangélikus katedrálisa, melynek tetejéről lenyűgöző panoráma tárul az ember szeme elé. Egy ilyen séta során feltétlenül érdemes valamelyik magas épületről megcsodálni az adott várost, s máris úgy érezzük, hogy többet láttunk belőle. A másik opciót a közeli Alexanderplatzon található berlini tévétorony kínálja, mely 368 méteres magasságával az ország legmagasabb épülete. Az NDK kormány megbízásából 1965-69 között épült torony kilátónak és egy forgó panorámaétteremnek ad helyet. Az Unter den Lindentől és a Museuminseltől is pár perces sétára található a város egyik legszebb tere, a Gendarmenmarkt. Nevét az 1703-ban idetelepített csendőrezrednek, a Gens d’Armes-nak köszönheti. Több, múzeumnak helyet adó épület, valamint Schiller szobra áll a téren. A Brandenburgi kaputól ellenkező irányban, a Berlini Állatkerten túl (erről később) indul a város másik híres utcája, a Kurfürstendamm, mely főként üzleteiről, kávézóiról, éttermeiről nevezetes.

A XX. század emlékezete

Berlin történelmében kimagasló szerepet játszott a múlt század, melynek emlékei mementóként állnak a jövő generációi számára. Az egyik ilyen épület a Kurfürsterdammon található Vilmos császár emléktemplom romos sziluettje, mely a háború és a pusztítás néma tanúja. Az első német császár tiszteletére, 1891-95 között épült templom 1943-ban súlyosan megsérült, melyet a szövetségesek később sem akartak újjáépíteni, mivel az épület a nemzeti büszkeség szimbóluma volt. A rom a háború borzalmaira emlékezteti a berlinieket, így 1956-ban sem engedték lebontani a romokat, hogy új templom épülhessen helyette. Hasonlóan erőteljes hatással bír a német parlament, a Reichstag épülete, mely előbb 1894-1933 között, majd 1999 óta ad otthont a német törvényhozásnak – ma már Bundestag néven. Az épület csodálatos példája a régi és a modern ötvözetének: az 1933-as tűzvészben az épület komoly sérülést szenvedett, melyet modern üvegkupolával, Norman Foster tervei alapján restauráltak.

A második világháborút követő időszak, a hidegháború korának is több látnivalója akad Berlinben. A leghíresebb, s talán legkedveltebb e korból származó látnivaló a Checkpoint Charlie, a Friedrichstraße és Zimmerstraße sarkán található leghíresebb ellenőrző pont, ahol a homokzsákok, a zászló és a bódé hitelesen adják vissza a 60-as évek hűvös hangulatát. A Checkpoint Charlie – mely a Szövetséges erők tagjai számára épült Kelet-Berlinbe való látogatásaik okán – számos mozifilmben is feltűnt. A másik hasonló helyszín a Berlini fal (más néven East Side Gallery), pontosabban annak 1,3 km hosszú maradványa. Az évről évre rengeteg turistát vonzó látnivaló 28 éven át, 1961-89 között szakította ketté a várost, több idősebb berlini máig rossz emlékeket őriz róla. A fal leomlása után 21 országból 118 művész festette ki a fal megmaradt részét, mely így nyitott galériaként működik. Az interaktív DDR Múzeum – mely a város szocialista korába kalauzol – Berlin hatodik leglátogatottabb gyűjteménye.

berlin katerdralis repülőjegy

Múzeumok, gyűjtemények

Aki sokadszorra érkezik egy-két napos látogatásra Berlinbe, vagy kimondottan rajong a műtárgyakért, festményekért és más értékes alkotásokért, az szervezhet magának múzeumtúrát is. Ez annál is egyszerűbb, mert Berlin legkedveltebb gyűjteményei egy helyen, a Múzeum-szigeten találhatók. Mind közül talán a leghíresebb, de legfiatalabb a Pergamonmuseum, ahol olyan régészeti emlékeket őriznek, mint a híres ókori Pergamon-oltár, vagy a babiloni Ishtar kapu, de hatalmas az iszlám gyűjteménye is. A szomszédos Neues Museum (Új Múzeum) leghíresebb kincse Nefertiti királynő lenyűgöző mellszobra Kr. e. 1360-ból. Az Új Múzeum és a berlini dóm között található Altes Museum (Régi Múzeum) a XIX. században a porosz királyi gyűjteményként működött, ma antik gyűjteménye jelentős. A szigetcsúcson helyet kapó Bode Múzeum a világ egyik legnagyobb érem- és bankógyűjteményével büszkélkedik. A Régi Nemzeti Galéria a XIX. század festőinek alkotásait őrzi, többek között Cézanne, Rodin, Goya, Degas festményeit. A Museuminsel múzeumai 1999 óta UNESCO Világörökségi helyszínek. A Múzeum-szigettől nem messze, az Unter den Linden elején található még a Deutsches Historisches Museum, mely az ország nemzeti történelmi gyűjteménye.

Berlin gyerekkel

A német fővárosban a kisgyerekes családok számára is bőséges kínálat akad. A Deutsches Technikmuseum (Német Technika Múzeum) persze a gyerekek mellett a technológia és a közlekedés szerelmesei számára is érdekes kincseket tartogat. Vonatok, repülők, mozdonyok, hajók, rádiók, motorok várják az érdeklődőket. Izgalmas programot kínál a Berlini Állatkert is, mely a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű intézménye. A 160 éves park egykor királyi vadászterület volt, ahol ma Európa legnagyobb madárháza, fajban leggazdagabb akváriuma és az egyik legkülönlegesebb majomháza található. Az állatkertben magasodik az aranyszínű angyallal koronázott, 67 méter magas Győzelmi oszlop (Siegessäule) is, mely szintén Berlin egyik ikonikus nevezetessége. Az emlékművet a porosz hadsereg Dánia felett aratott 1864-es győzelmének emlékére emelték, s ma kilátóként is működik. Az állatkerthez hasonló programlehetőséget kínál a Berlini Botanikus kert is, mely a csend szigete a nyüzsgő metropoliszban. A 43 hektáron elterülő parkban a világ minden tájáról származó, 22 ezer féle növényt csodálhatunk meg.

Berlin könnyen elérhető Budapestről, mert több fapados légitársaság is üzemeltet közvetlen járatot, így nem ritka a 15.000 Ft alatt retúr repülőjegy ár.

Új gyorskeresőnk segít a legjobb időpontokat megtalálni

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Ezt is olvassa el!

Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt