Német városok hangulata

A német tájak összetéveszthetetlen hangulatukat a geográfiai adottságok, a történelmi események és a kulturális befolyások egyedi keverékének köszönhetik. Az észak nádtetős házaitól a „Lüftl” homlokzati festészetig Felső-Bajorországban, a Téglagótikától a modern kori művészetekig – a városok vonzó hangulata azokban a régiókban teljesül ki, amelyekben kialakultak és fejlődtek.

Egy rövid videóval szeretnénk érzékeltetni ezt a hangulatot, majd alább összegyűjtöttünk néhány érdekességet a témában:

 

Németország az otthona: az opera művészete
Művészin képzett énekhang, a teret kitöltő zenekari zene, részletgazdag kosztümök és fantáziadús díszletek: az opera művészete sok érzékünket megszólítja. Németországban pedig még inkább, lévén, hogy az ország az operarajongók Mekkája: a világ operaelőadásainak kereken egy harmada Németország több mint 80 operaházaiban zajlik. A díszes, történelmi, plüssel, márvánnyal és stukkóval teli színházépületek ugyanúgy az előadások széles tárházát kínálják a barokktól a jelenkorig, mint a modern, egyszerűbb színpadok. Számos operaház és koncertterem már kifejlesztette higiéniai koncepcióját, amellyel a pandémia alatt is újra megnyithatja kapuit. A programok rugalmasan alakulnak az aktuális szituációnak megfelelően.

A trendi művészet: street art a német városokban
Meglepő helyen jelennek meg, bármikor és mindenki számára elérhetőek és szárnyakat adnak a fantáziának: a németországi városok street art művei a szürke házfalak színfoltjai, amelyek nem ritkán összekapcsolják a középkort a jelennel. A graffiti művészek spontán kreációi mellett számos német város rendszeresen street art fesztiválokat rendez, amelyeknél a neves „flakonos művészek” találkoznak egymással és egész szabad ég alatti galériákat fújnak.

Fagerendás csodák Németországban
A német belvárosok és falusi utcák különleges hangulatukat a fagerendás épületeknek köszönhetik, amelyek túlélték az elmúlt évszázadokat és néhol még az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek. Németországban az utazók kereken 2,5 millió fagerendás házat csodálhatnak meg, sőt akár templomokat is, amelyek ebben a hagyományos építészeti stílusban készültek – például a Német fagerendás útvonal mentén.

 

Néhány utazási ötlet:

Baden-Württemberg

Kisvárosi gyöngyszemek – különleges tipp Bretten vagy Schwäbisch Hall fagerendás házai.

 

Bajorország

A számos régi kertészet, köztük Sebastian Niedermaier kertjei is, ma az UNESCO kulturális világörökségének része „Gärtnerstadt Bamberg” néven.

 

Berlin

Óriási műalkotások a többméteres falakon egy helyre koncentrálva a street art világ nemzetközi legjobbjaitól: ez az Artpark Tegel. Nyolc nagy falfestmény trónosul a Tegeli-tó fölé, amely a befestett sokemeletesek közvetlen közelében található.

Brandenburg

A brandenburgi táj közepén az egykori szövetségi szakszervezeti iskola, a Bundesgewerkschaftsschule Bernau épületével egy további UNESCO Bauhaus-műemlék várja a kultúra iránt érdeklődő utazókat.

 

Bréma

Schnoor: az óvárosi negyed, amelyben kis, színes házak és üzletek úgy sorakoznak egymás mellett, mint a gyöngyök a füzéren, innen a név „Schnoor” (a német „Schnur” zsinórt vagy füzért jelent).

 

Hamburg

Az Elba parti metropolis az Elbphilharmonie és a Speicherstadt-negyed mellett impozáns „zöld” villanegyedeket is tartogat, például az Außenalster-csatorna mentén vagy Blankenese részen.

 

Hessen

A Hessenpark Hessen különböző régióinak különböző építészeti stílusú házait és a tanyáit gyűjti össze egy különleges skanzen területén.

 

Mecklenburg–Elő-Pomeránia

Schwerin a „Hét tó városaként” a vízimádók és vitorlázók paradicsoma. A mesekastély és az Állami Színház pedig mágnesként vonzza a kultúra iránt érdeklődő utazókat a tartományi fővárosba.

 

Alsó-Szászország

A Worpswede-művészfalu egy aktív művészkolónia mintegy 140 művésszel és kézművessel.

 

Saar-vidék

A Völklingeni kohó egy megismételhetetlen ipari műemlék a 19. és 20. századból, amely már 1994 óta UNESCO-világörökség, ma pedig izgalmas kiálltások és rendezvények otthona.

 

Szászország

Mint „Görliwood“ szívesen használják a filmesek díszletként Görlitz városának szépen fennmaradt és műemlékvédett építészetét a gótikától a jugendstilig.

 

Szász-Anhalt

Wittenberg több mint 500 éve egyet jelent a reformáció kezdetével és szellemi atyjával, Luther Mártonnal. Az utazók ezt itt testközelből átélhetik.

 

Schleswig-Holstein

Mölln nemcsak a srég fagerendás házaknak, hanem Till Eulenspiegelnek, a népi csínytevőnek is otthona, aki néha még ma is fel-felbukkan a városban...

Türingia

A GENIUS LOCI WEIMAR fesztivállal egy világszerte ebben a formában egyedülálló koncepció valósult meg, amely összeköti a digitális technológiát a művészi kifejezéssel és a történelmi örökséggel.

 

 

 

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt