Látnivalók Amszterdamban: a Csatornaövezet

Amszterdamot nem véletlenül nevezik Észak velencéjének, igaz, ez a kifejezés számos más északi városra is igaz. A holland nagyváros bája, vonzereje elsősorban csatornarendszerének, hajózható, vízi közterületeinek köszönhető. Ha jobban belegondolunk, a városról készült fotók, festmények többsége biztos, hogy tartalmaz csatornát, hidat, vagy éppen vízi járművet. De nem volt ez mindig így, hisz Amszterdam vízi útjai nem természetes képződmények (az IJ- és az Amstel-folyók kivételével). A XVI-XVII. század fordulójára Amszterdam túlnőtt a Dam körül kialakult középkori városmagon (melyet a Singel-csatorna és az Amstel-folyó határolt), s a holland aranykor gazdasági fellendülése meghozta annak a lehetőségét, hogy újabb vízi útvonalak létrehozásával Amszterdam terjeszkedhessen. 

De miért éppen vízi útvonalban gondolkodtak szárazföldi megoldás helyett? Amszterdam süppedős, mocsaras területen alakult ki, így az ingoványos talaj lecsapolására volt szükség ahhoz, hogy a város terjeszkedni tudjon. A patkó alakú, koncentrikus körökben kialakított csatornarendszer (Grachtengordel), és a közte feltöltött szigetek tökéletesen megoldották ezt a problémát. E szárazföldi terek tették aztán lehetővé a homogén város-együttes növekedését, mely a maga korában a legnagyobb és legösszetettebb volt, s mely az újabb és újabb városrendezési tervek egyik legjobb példája volt egészen a XIX. századig.

1609-re elkészültek a tervek a Prinsengracht (Hercegek csatornája), a Keyzersgracht (Császárok csatornája) és a Herensgracht (Urak csatornája) kiásására, melynek munkálatai - napszámosok, csavargók és bűnözők részvételével - 1613-ban kezdődtek, Hendrick de Keyser vezetésével. A több ütemben folyó építkezés 1680-ra fejeződött be, ezután sorra épültek a szebbnél-szebb polgárházak és rezidenciák a csatornák partján. Itt lakni ugyanis státuszszimbólumnak számított.

Elsősorban kereskedők költöztek a Csatornaövezet házaiba, ahol szigorú szabályokat vezettek be az egységes arculat, a rend és fegyelem érdekében. Zajjal, tűzveszéllyel vagy kellemetlen körülményeket produkáló munkálatokkal járó szakmák (hordókészítő, sörfőző, olajütő, kovács, cukorfinomító) képviselői nem működhettek a Grachtengordelen, ők kizárólag a Keyzersgrachton kívül dolgozhattak. Ugyanakkor az itt megépült kereskedőházak egyben raktárak is voltak, legalábbis a padlás vagy a pinceterük.

A legelegánsabb és legdrágább rezidenciák a Herengracht mentén épültek, hasonlóan "felkapott" volt a Keyzersgracht is, míg a Prinsengracht a három közül a legszerényebb környékkel rendelkezett, itt épült akkoriban a legtöbb raktárépület is (ezeket mára átépítették). 

A három gracht egyenként három kilométer hosszú, melyeket számos kisebb, alsóbbrendű csatorna köt össze egymással, így összesen mintegy 160 vízi útvonal szabdalja Amszterdam területét, melyeket nagyjából 600 híd köt össze egymással. A Singel nem számít bele a csatornaövezetbe, bár látképre szinte semmi sem különbözteti meg a fent említett grachtoktól. Ez a csatorna - mely eredetileg vízzel feltöltött várárok volt - képezte egykor az óváros középkori határát, s régebben műhelyek és raktárak szegélyezték.

A Grachtengordelen számos látnivalót találunk, így a nyugati részén a Nyugat-indiai ház (West Indisch Huis), a Noordermarkton lévő Északi templom (Noorderkerk), a Színházi Múzeum (Theatermuseum) és Anna Frank háza (Anne Frankhuis), de egykor itt állt az orosz nagykövet rezidenciája is, ahol még maga Nagy Péter cár is megszállt egy éjszakára.

5 napos városlátogatás Amszterdamban - Hotel ****

Nincs ár információ. Kérje egyedi ajánlatunkat! >>>
egyéni városnézés repülővel

Persze az árnyas fasorokkal szegélyezett csatornák mentén akár csak egy könnyű séta is élvezetes lehet, hogy Amszterdam semmivel sem összetéveszthető hangulatában elmerülve elbámészkodjunk a csatornák látványában. A gyönyörű oromdíszes, nyeregtetős, de kicsit kifelé dőlő épületek, a hatalmas, tágas ablakok (melyeken többnyire nincsenek függönyök), az oromzatokon látható kampók mind-mind történeteket mesélnek.

Egykor a csatornarendezési hivatal házszélesség alapján vetette ki az adót az amszterdami ingatlanokra, így az élelmes lakók egyre keskenyebb házakat kezdtek építtetni, bennük már-már tűzlétrára emlékeztető lépcsőkkel, melyeken szinte semmit sem lehetett a felsőbb emeletekre szállítani. Így alakult ki a házak felső oromzatán látható csiga, vagy kampó, valamint a tágas ablakok, melyeken a nehezebb, vagy nagyobb bútorokat beemelték. S hogy az így, utcáról mozgatott bútorok ne verjék ki az összes közbeeső ablakot, az épületek homlokzata enyhén az utcafront felé dől. De vajon miért nincsenek függönyök a hatalmas ablakokon? Azt mondják, az amszterdami férfiak így akartak megbizonyosodni asszonyaik hűségéről, míg a csatornaparton intézték ügyeiket, s e szokás máig fennmaradt.

A holland főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Amszterdamban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Amszterdamban - 4 nap
» A tulipánok és szélmalmok földjén - csoportos utazás Hollandiába magyar idegenvezetéssel 2024.09.21-24. - 4 nap
» Benelux körutazás repülővel - 6 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 39.033 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 39.745 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 42.584 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 44.008 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 55.970 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Amszterdamban
» 4 napos utazások
» Városlátogatás Amszterdamban
» Hollandia látnivalói
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» Amszterdam hangulata - Kovács Attila
» Amszterdami látnivalók - Etédi Alexa
» Látnivalók Amszterdamban: a Dam tér - Etédi Alexa
» Látnivalók Amszterdamban: a Beginaudvar - Etédi Alexa
» Látnivalók Amszterdamban: a Vörös lámpás negyed és az Erotika Múzeum - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Tavaszköszöntő Krakkó - Wieliczka - Zakopane - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!