Látnivalók Amszterdamban: a Vörös lámpás negyed és az Erotika Múzeum

Amszterdam legalább olyan híres vörös lámpás negyedéről, Erotika Múzeumáról, és úgy általában liberális erkölcsi felfogásáról, mint csatornáiról, jellegzetes épületeiről, vagy éppen Rembrandtról. Mindenki másért érkezik a holland fővárosba; a műkedvelők ez utóbbi neves festő alkotásaiért, míg a könnyedebb kalandokra éhes turisták a kirakatokban illegő-billegő lányokért. Persze mire idáig eljutnak, sokuknak inába száll a bátorsága, mert az ember elé táruló kép bizony sok esetben nem éppen bizalomgerjesztő.

Dam keleti oldalán túl tulajdonképpen bármikor belefuthatunk a De Wallen, azaz a vörös lámpás negyed utcáiba, sikátoraiba. A rengeteg lila, mályva, ibolya-, vagy rózsaszín kirakat jól mutatja, hogy hol is járunk. A műszak ugyan csak sötétedés után kezdődik, de tulajdonképpen a nap bármely szakában belebotolhatunk itt egy-egy alul öltözött éjjeli pillangóba, aki vagy unott pillantással bámul ki szűkös kirakata ablakán, vagy határozatlan léptekkel tűnik el az utca egyik színesen villogó, marihuána-illatú kapualjának sötétjében.

Engem meglehetősen váratlanul ért egy kora tavaszi délelőttön tett sétám alkalmával, amikor az Oudekerk, az Öregtemplom felé igyekeztem – ami groteszk ellentétként éppen a De Wallen negyed közepén áll -, a hirtelen elém libbenő örömlány látványa. A csípős hideg ellenére falatnyi forrónadrágot és hasat szabadon hagyó topot valamint kisbundát viselt. Fiatal arcán a vastag smink – ami vagy 10 évet öregített rajta – elkenődve, pink színű Kleopátra-parókája kissé félrecsúszva, álmosan pillantott rám a „korai” időpontban, majd sietősen ment tovább, ki tudja hova?

A liberalizmusáról híres város hétköznapi nyugalommal tolerálja a szexipart, csakúgy, mint a könnyű drogok használatát, persze nem volt ez mindig így. Bár a középkorban a prostitúció elfogadott volt, a XVI. században a tért hódító protestáns erkölcsök minden eszközzel igyekeztek megakadályozni működésüket.

1815 után bár illegális szakma volt, azért szép számmal dolgoztak örömlányok a holland fővárosban. Az 1970-es évekig csak hollandok, ezt követően a távol-keletiek öntötték el a piacot. A vasfüggöny megszűnése után rengeteg kelet-európai lány érkezett Amszterdamba, akik 1996 óta teljesen legálisan működhetnek.

A városnak azonban meggyűlik a baja a prostitúciót (és drogkereskedelmet) kezében tartó bűnszervezetekkel, ezért most újabb szabályozásokat akarnak bevezetni. S bár a prostituáltak szemrevételezése nem tilos, a fényképezőgépet nagyon nem szeretik errefelé, aki mégis megpróbálkozna megörökíteni a vörös lámpás negyed (netán valamelyik lány) báját, számítson arra, hogy – jó esetben csak a gépe – rosszabb esetben ő maga is a sötéten csillogó csatornában végzi.

A statisztikák szerint több mint 25 ezren dolgoznak e munkaterületen – köztük sok diáklány és illegális bevándorló is –, persze Amszterdam prostitúció-turizmusa nem csak e kétes gyönyört nyújtó szalonokon alapul. Számos e témával foglalkozó könyvesbolt, üzletek, sztriptíz-bár, erotikus kiállítás, mozi is akad a De Wallenben. Aki jobban felderítené a terepet, éjszaka is belevetné magát a vörös lámpás negyed kopottan csillogó világába, az egy jó tanácsot feltétlenül tartson szem előtt. Késői órákban tartózkodjunk a sötét sikátoroktól, lehetőleg maradjunk a főutcák valamelyikén, mert ez a negyed kedvelt terepe a zsebeseknek, a kábítószeres bandák fosztogatásainak. Útlevelünkre, iratainkra, pénzünkre fokozottabban vigyázzunk itt.

A De Wallen negyed elmaradhatatlan látnivalója Európa első Erotika Múzeuma, mely az Oudezijds Achterburgwal 54. szám alatt, egy XVII. századi, háromemeletes raktárépületben kapott helyet, ahol témába vágó tárgyak, fényképek, szobrok láthatók. Helytörténetileg megjegyzendő – a két témát tekintve azonban meglepő – a múzeum bejáratának zárókövén régi tengerészeti motívumok, illetve „Erős várunk nékünk az Isten” felirat található. Persze, ha az Oudekerk is békésen megfér a vörös lámpás negyed közepén, akkor ez az apróság már fel sem tűnhet.

A holland főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Amszterdamban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hétvége Amszterdamban - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Amszterdamban - Hotel *** - 4 nap / 3 éj
» 4 napos városlátogatás Amszterdamban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Amszterdamban - Hotel *** - 5 nap / 4 éj
» 4 napos városlátogatás Amszterdamban - Hotel ***** - 4 nap / 3 éj

Szállás ajánlatok

» Kresimir Apartman *** Pag 14.041 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Pag / Európa / Pag-sziget
» Strugar Apartman - Pula 21.512 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa
» Darinka Apartman *** Pula 22.026 Ft/főtől - Horvátország / Pula / Isztria / Európa
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 23.781 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Jure Apartman ** Starigrad 24.356 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Starigrad

Információs oldalak

» Látnivalók Amszterdamban
» 4 napos utazások
» Városlátogatás Amszterdamban
» Buszos körutazások Hollandiában
» Hollandia látnivalói
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» Amszterdam hangulata - Kovács Attila
» Amszterdami látnivalók - Etédi Alexa
» Látnivalók Amszterdamban: a Dam tér - Etédi Alexa
» Látnivalók Amszterdamban: a Beginaudvar - Etédi Alexa
» Látnivalók Amszterdamban: a Csatornaövezet - Etédi Alexa

Utazások

» Zakopane és Bártfa - Dunajeci tutajozással - 2 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» A stájer főváros: Graz kulináris élvezetekkel - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!