Dickens városa: Rochester

A Dél-Kelet Angliában, Kentben fekvő város, Rochester ősi történelemre tekint vissza, éltek itt kelták, rómaiak, jütök és szászok is, mégis leginkább a XIX. században vívott ki magának szélesebb körű ismertséget, elsősorban irodalmi szempontból. Charles Dickens a közeli Gads Hill Place-ben (Higham) élt, de regényeinek nagy része erősen kötődik Rochester vidékéhez. A város leírása olyan műveiben is feltűnik, mint A Pickwick Klub, a Szép remények, és a befejezetlen The Mystery of  Edwin Drood (nincs magyar címe), melyben a kitalált Cloisterham települést mintázta Rochesterről.

A Medway-folyó partján fekvő település 48 kilométerre található Londontól. Történelmi belvárosa, ódon házai mellett ősi katedrálisa és koraközépkori vára is nevezetes. A katedrálishoz tartozik a King's School intézménye is, melyet a világ második legrégebbi iskolájának tartanak (Kr. u. 604-ben alapították). A templom mellett magasodó, egyszerű szerkezetű, de zordon várat Rochesteri Gundulf alapította a XIII. század elején, s ma az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori kastély Angliában. 

Aprócska óvárosában több nevezetes történelmi épület is sorakozik, így például a Guildhall (Városháza), a Corn Exchange (búza tőzsde, az épület eredetileg a hentesek piaca volt), a Restoration House (az Erzsébet-korabeli épület nevét onnan kapta, hogy II. Károly angol király száműzetése után itt szállt meg 1660-ban, miután visszatért a trónra, hogy visszaállítsa a monarchiát - Charles Dickens ezt az épületet vette alapul Szép remények című művében, hogy a világtól elvonultan élő Miss Havisham rezidenciáját lefesse), vagy az Eastgate House (Keleti Kapu-ház - az 1590-ben Sir Peter Buck tengerésztiszt és Rochester polgármestere számára épült ház a dickensi időkben kisasszonyok bentlakásos iskolája volt - Dickens faháza ennek kertjében állt, halála előtti estén itt dolgozott a The Mystery of Edwin Drood című regényén.) Rochester városközpontjának épületei a XIV-XVIII. század között épültek, de például a Szent Bertalan kórház kápolnája a kórház alapításával egy idős, 1078 óta áll.

Rochester mégis első sorban katedrálisáról és kastélyáról nevezetes. Már 604-ben is állt egy szász alapítású templom a közelben, a ma is látható épületet azonban Gundulf püspök kezdte építtetni 1080-ban. A katedrális az ország egyik legszebb román kori homlokzatával büszkélkedhet. Rochester püspöksége a második legrégebbi Angliában a Canterbury püspökség után. Belépve félhomályos csarnokába gyönyörű ólomüveg ablakok, magasztos belső kialakítás fogad, a padlószint alatt románkori kripta található, de néhány olyan érdekességre is bukkanhatunk, mint egy koraközépkori freskó, mely Fortuna kerekét ábrázolja. A templomban van Walter de Merton, Rochester püspökének sírja is, ő alapította 1264-ben a Merton College-ot, amely az első teljes önkormányzatú főiskola volt. 

1087-ban Anglia egyik legelső kővára épült meg a városban, amikor Gundulf püspök egy korábbi földből és fából emelt erődítmény helyén elrendelte a ma is látható vár építését. XII. századi öregtornya Anglia legmagasabbja. Négy saroktornyából az egyik kerek kialakítású. 1215-ben így építették újjá az eredetileg négyszögletű tornyot, miután János király megostromolta a várat. A késő középkorban a vár jelentős szerepet töltött be Anglia dél-keleti védelmi rendszerében. 

Aki júniusban jár errefelé, feltétlenül pillantson be az évente megrendezésre kerülő Summer Dickens Festival programjaiba, persze a téli vendégek sem panaszkodhatnak, hiszen a város igazi Dickensi Karácsonyi Fesztivált szokott tartani decemberben. 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Hosszú Hétvége Londonban ** egyénileg - 3 nap
» 3 napos Londoni városlátogatás Hotel *** - 3 nap
» 4 napos utazás Londonba - Hotel ** - 4 nap
» 3 napos városlátogatás Londonban Hotel **** - 3 nap
» 5 napos utazás Londonba Hotel ** - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Dubravka Apartman *** Pisak (Omis) 8.692 Ft/főtől - Horvátország / Omis / Dalmácia / Európa
» Andromeda Apartmanház - Paralia 9.900 Ft/főtől - Görögország / Paralia / Észak-Görögország / Európa
» Medena Üdülőtelep *** Trogir 11.732 Ft/főtől - Horvátország / Trogir / Dalmácia / Európa
» Iva Apartman *** Banjol (Rab) 11.916 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget / Banjol
» Zeljko Apartman *** Makarska 13.022 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Makarska / Európa

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» Egy tündéri kis település Angliában: Bibury - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Zágrábban - 2 nap
» Varázslatos Dél-Csehország - 3 nap
» Tavaszi hétvége Ausztriában Mariazell, Mayerling és Lilienfeld és Berndorf a Semmering élményvonat fedélzetén! - 2 nap
» Tavaszi hétvége Krakkóban - 3 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!