Beachy Head és a Seven Sisters

Ha Dover hófehér sziklái emlékezetesek, akkor Beachy Head és a tőle nyugatra fekvő,  Seven Sisters (Hét Nővér) maga a lenyűgöző természeti csoda. A Londontól két órányi autóútra, a La Manche csatorna partján található mészkő földnyelv Nagy-Britannia legmagasabb tengerparti sziklaszirtje (mintegy 162 méterre magasodik a tengerszint felett). Beachy Head és a Seven Sisters is az Anglia dél-keleti partvidékén 670 km hosszan húzódó South Downs mészkő sziklavonulatok részét képezik. Lenyűgöző természeti adottságai ellenére Beachy Head a világ egyik leghirhedtebb öngyilkos helyszíne (évente átlagban 20 esettel számolnak). A legkorábbi, öngyilkosságról szóló feljegyzések a VII. századból származnak.

A terület a késő krétakorban alakult ki, mintegy 66-100 millió évvel ezelőtt, amikor még az egész a tengerszint alatt volt. Később, az utolsó jégkorszak után, amikor a tengerszint megemelkedett, s kialakult a La Manche csatorna, megszülettek a sussexi partvidék drámai mészkő sziklái. A csatorna intenzív hullámzása jelentősen formálja a partvidék képét, mégis többnyire csak kisebb szikla-leszakadások fordulnak elő. Azonban 2001-ben, amikor a téli esőzések után a repedésekbe befolyt az esővíz, szétfeszítette a sziklát, mely végül a tengerbe zuhant, megsemmisítve így a híres Ördög Kéményt (Devil`s Chimney).

Beachy Head neve már a XIII. században is felbukkant, mint `Beauchef`, tehát etimológiáját tekintve semmi köze a `beach`, azaz part szóhoz, sokkal inkább a francia `beau chef`-hez, vagyis gyönyörű földnyelv. Beachy Head jellegzetes látképe segítette a hajósokat a Csatornán való tájékozódásban, bár a környék igen veszélyes volt a hajózás szempontjából. Ezért 1831-ben megépítették a Belle Tout nevű világítótornyot (melyet Nagy-Britannia leghíresebb lakatlan világítótornyának is tartanak, mivel rengeteg filmben szerepelt), de mivel a gyakori köd és az alacsony felhők gyakran eltakarták fényét, így nem messze tőle egy másik világítótorony is épült a sziklák alatt, a tengerben. A megkapóan gyönyörű vidék a német filozófus és ideológus, Friedrich Engels kedvenc helye volt, utolsó kívánsága szerint innen szórták hamvait a tengerbe. (Engels 1849-től haláláig Londonban élt.)

A turisták által leglátogatottabb helyek a Belle Tout környéke, az attól nyugatra elterülő Birling Gap, egy aprócska tengerparti falu maradványa, ahol a legtöbb partmenti épületet eltüntette már az erózió, de a még meglévők is lakatlanok már. Csupán egyetlen teázó működik még a turisták szolgálatára, de hamarosan azt is lebontják, mivel az erős erózió ezt sem fogja kímélni. Itt egy masszív acél lépcsőn lemehetünk a kavicsos partra. Nyugatra már a Seven Sisters domborulatai húzódnak. Beachy Head számos mozifilmből is ismerős lehet, ilyen például a Harry Potter és a Tűz Serlege (2005), de az 1987-es James Bond-film, a `Halálos rémületben` nyitó jelenetét is itt forgatták. A Seven Sisters hófehér kiszögellései is több filmben feltűntek, így például a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című moziban, de gyakran Dover fehér szikláit is helyettesítik, melyek mára elég intenzíven beépültek. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel *** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel *** - 5 nap
» London városlátogatás - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Cico Apartman *** Hvar 9.481 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Európa / Hvar / Hvar-sziget
» Magán apartman Medulinban 10.553 Ft/főtől - Horvátország / Medulin / Isztria / Európa
» Zeljko Apartman *** Makarska 11.240 Ft/főtől - Horvátország / Dalmácia / Makarska / Európa
» Kresimir Apartman *** Pag 9.487 Ft/főtől - Horvátország / Kvarner-öböl / Pag / Európa / Pag-sziget
» Magán apartman Rabacon 12.000 Ft/főtől - Horvátország / Rabac / Isztria / Európa

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» Egy tündéri kis település Angliában: Bibury - Kovács Attila
» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa

Utazások

» Zakopane téli arca - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko – Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Advent Krakkóban - 2 nap
» Erdély kincsei, Mezőség - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!