A világ legrondább pályaudvarai?

A napokban a The Guardian egyik (családneve alapján nagy valószínűséggel magyar származású) újságírója összegyűjtötte a világ szerinte legrondább pályaudvarait, melyek között olyan prominens állomások is szerepeltek, mint a Pennsylvania Station New Yorkban, a Termini pályaudvar Rómában, illetve a brüsszeli Central Station, s hogy kicsiny országunk se maradjon ki a nagyok "csatájából", még befért közéjük a budapesti Déli pályaudvar is.

Ez a dicstelen szerepeltetés csapta ki a biztosítékot az egyik jeles hazai blog, az Urbanista szerzőjénél - hozzá kell tennem, véleményem szerint abszolút jogosan. Hiszen bár tény és való, a Déli meglehetősen elhanyagolt állapotban van, és ráférne egy alapos felújítás, valamint akadálymentesítés, azért messze nem mondhatjuk rá azt, hogy a világ egyik legcsúnyább pályaudvara. A szerző az Eiffel-iroda tervezte Nyugati-pályaudvar szépségével szemben a kommunista éra építészeti szerkezeteként emlegeti a Délit, mely málló betontömbök és elsötétített ablakok elhanyagolt kuszasága. 

Az épületet Kővári György építész tervei alapján 1970-ben kezdték építeni (már 1861-ben létezett itt vonatállomás), a teljes komplexum 1975-re készült el, s mint olyan, a '70-es évek építészetének egyik emblematikus épülete volt, a kor technológiájának és építészetének kiváló példája, ahol a tervezőnek nehéz feladattal kellett megbirkóznia: a pályaudvart két már létező út közötti V-alakzatba, hegyvidék és síkság találkozásához kellett illeszteni úgy, hogy közben az akkor épülő 2-es metróhoz, a meglévő villamosvonalakhoz és az autós forgalmi sávokhoz is illeszkedjen, ugyanakkor a gyönyörű panoráma adta lehetőséget is kihasználja. Az építész e domborzati viszonyokat képezte le kicsiben a pályaudvar előtti mélyített aluljáró és az efölé magasodó épületkomplexum kettősségével. A sötétített üveg a Vár látképét tükrözi vissza, ugyanakkor eltakarja a kinti forgalmat, belülről pedig szélesvásznú panorámát kínál. A süllyesztett téren az Op-art elismert mesterének, Victor Vasarelynek egy műalkotása látható. A Déli-pályaudvar építészeti stílusára nem mondhatjuk, hogy jellegzetesen kommunista lenne, számtalan hasonló stílusú épületet találunk a kor nyugati világában is.

A szerző a Madison Square Garden stadion "eltakarításának" ürügyén írta a cikket, ugyanis New York város tanácsa a napokban szavazta meg, hogy a neves épület legfeljebb 10 évig működhet még, hogy azután méltó módon újíthassák fel a hatalmas épület alatt működő Pennsylvania Stationt, mely Észak-Amerika legforgalmasabb vonat pályaudvara. Az eredeti állomás, melyet 1910-ben építettek, New York egyik legszebb beaux-art stílusú épülete volt, melyet a McKim, Mead & White iroda tervezett (akárcsak a Morgan-könyvtárat és a Brooklyn múzeumot). Az épület valóban lenyűgöző látványt nyújtott, várócsarnoka - melyet a római Szent Péter bazilika mintájára terveztek - a korabeli New York legnagyobb belső tere volt. Az épületet 1936-ban lerombolták, majd megépült a helyén a Madison Square Garden, illetve 1968-ban az Új Pennsylvania állomás.

Lássuk akkor a The Guardian felsorolását:

1. Új Pennsylvania pályaudvar - a jelenlegi, gyászos állomás teljes egészében a föld alatt található.

2. Euston pályaudvar - a londoni állomást nyirkos, alulról megvilágított bunkerként jellemzi a szerző.

3. New Streeet, Birmingham - Birmingham pályaudvarának számtalan "mindig rossz helyen lévő" kijáratát és alacsony betontetejét kritizálja a cikk.

4. Brussels Central Station - a belga főváros szintén föld alatti pályaudvara a szerző szerint hideg, mocskos, vizeletszagú, és a város beépítettsége miatt nem is bővíthető tovább.

5. Termini - Róma pályaudvara - melyet egyébként az egyetemes építész szakma egyöntetűen a modern pályaudvarok mintaképének tekint - a The Guardian újságírója szerint nem említhető egy lapon a Colosseummal és a Forummal. Persze miért is kellene egy lapon említeni egy ókori és egy modern épületet? A cikk kiemeli még a pályaudvar lerobbant szomszédságát, hosszú, konzolos betontetejét, zsúfoltságát és a bejárat előtt sorakozó buszokat.

6. Déli-pályaudvar, Budapest

Forrás: www.guardian.co.uk, urbanista.blog.hu
Képek: www.funzine.hu, www.dailymail.co.uk, archinect.com, www.roberthampton.me.uk, commons.wikimedia.org, www.ne.jp, www.dennisflood.com, www.weather-forecast.com, hampage.hu, egykor.hu, ibsnight.blog.hu

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Londoni séták - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» London városlátogatás - 5 nap
» Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» 4 napos utazások
» Látnivalók Londonban
» Hosszú hétvége
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Látnivalók Rómában
» Hosszú hétvége Londonban
» Hosszú hétvége Rómában
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» A világ 10 leglátogatottabb látványossága - Etédi Alexa
» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!