Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

New York-i utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A New York-i utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük a városról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról (mint Egyesült Államok-béli város, így a szabályok azonosak az USA rendelkezéseivel), az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a New York-iak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

New York nem csak a nagy amerikai kivándorlás idején volt az utazók elsődleges álom úti célja, hanem most is, még ha manapság nem is letelepedési tervekkel vág neki az útnak az ember. A Nagy Alma becenévre is hallgató metropolisz az Egyesült Államok egyik legtipikusabb nagyvárosa, amely olyan látnivalókkal és nevezetességekkel csábítja földjére a turistát, mint a Szabadságszobor, a hírneves felhőkarcolók, mint az Empire State Building, az ikertornyok helyén magasodó One World Trade Center, vagy a Chrysler Building, a villogó reklámokról híres Time Square, a Brooklin Bridge, a Central Park, esetleg a Metropolitan Múzeum. Sokan éppen a tipikus amerikai hangulatért, a falfirkákkal teli utcákért, vagy mozifilmekből jól ismert helyszínekért választják ezt a várost, mely sok szempontból is kiérdemelte a világ legjeinek megtisztelő címét: a Föld első számú, üzleti, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, kutatási és fejlesztési, technológiai, média, művészeti és szórakoztatóipari központja, valamint a világ legnagyobb és legjelentősebb pénzügyi központja.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a New Yorkba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) megkezdte a vízummentességi program 2015. decemberében elfogadott szigorításának végrehajtását. Ennek következtében vízumot kell igényelnie annak, aki a vízummentességi programban résztvevő ország (így például Magyarország) állampolgára, de vagy kettős állampolgárként Irak, Szíria, vagy az USA által  terrorizmust támogatónak minősített ország állampolgára is (jelen pillanatban: Irán, Szudán és Szíria), vagy 2011. március 1-je után Irak, Irán, Szíria, Szudán területén járt. A törvény hatálya alóli kivételek és további információk a Konzuli Szolgálat – USA című honlapján találhatók. Minden más esetben magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az USA-ba, legfeljebb 90 napos tartózkodásra, amennyiben regisztrálnak az ESTA rendszerében (a vízummentes beutazást lehetővé tevő Electronic System for Travel Authorization). Ez a kedvezmény kizárólag a biometrikus azonosítóval ellátott (bordó) útlevélre vonatkozik, a régi típusú (kék) útlevél továbbra is vízumköteles. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Az USA hivatalos fizetőeszköze az USA dollár (USD) = 100 cent. Bármely összegben lehet pénzt az USA-ba bevinni, vagy onnan kihozni, azonban a 10.000 dollárt meghaladó összeget be kell jelenteni a vámon. A vámelőírások tekintetében az USA-ba 21 év felett maximum 1 liter szeszesital vihető be vám- és adómentesen, 200 darab (1 karton) cigaretta, vagy 100 darab szivar (Kubából származó szivar nem vihető be). Függőséget okozó drogot, narkotikumot tartalmazó gyógyszer bevitelével kapcsolatban: minden ilyen gyógyszert eredeti csomagolással vihetünk csak magunkkal, ezeket be kell jelenteni a vámon, és legyen nálunk igazolás a gyógyszert felíró orvostól. Az USA-ban államonként és szállástípusonként változó idegenforgalmi adó van.

Időeltolódás: New Yorkban, és az egész Keleti parton az időeltolódás GMT -5 óra.

Elektromos hálózat: New Yorkban – ahogy az egész USA-ban – a hálózati feszültség 117 V / 60 Hz, az európai eszközök (néhány kivétellel) csak átalakítóval használhatóak.

Általános időjárási viszonyok: New York-i utazáshoz legkellemesebb évszak az ősz, a telek hidegek és hűvösek, gyakran nagy mennyiségű havazással, amely megbéníthatja a közlekedést. A tavasz enyhe, de bármikor előfordulhat egy kései havazás. A nyarak általában melegek, nem ritka a 32-38 °C közötti érték sem, a napsütés gyakori. Ugyanakkor az ország domborzati viszonyainak, és New York fekvésének köszönhetően – észak-déli nyitottság, kelet-nyugati zártság – az éghajlat szeszélyes és szélsőséges is lehet, a hideg-és meleghullámok betörései bármely évszakban hirtelen és nagymértékű hőmérséklet-változással járhatnak.  

Szokások: AZ USA-nak NINCSEN hivatalos nyelve, az angol csak a leginkább elterjedt nyelv (a népesség 80 százaléka vallja anyanyelvének, 95 százalék pedig beszéli), egységes állásfoglalás, törvény vagy határozat eddig nem született, minthogy a hivatalos nyelv megítélése államról államra változik. Néhány államban ugyan van meghatározott hivatalos nyelv, de New York nem tartozik ezek közé. A városban több mint 800 nyelvet beszélnek, mellyel New York a leg-sokszínűbb település az USA-ban.

A borravaló (angolul tip) összege magasabb, mint az itthon megszokott 10-15%, New York államban a vendéglátásban a hatóságilag megállapított borravaló 17%, ahol a vendéglősök döntik el, hogy beépítik-e a számlába, vagy a vendégre bízzák azt, általában ez utóbbi a gyakori eljárás. Természetesen a szolgáltatások területén dolgozók ugyanúgy elvárják: a pincérek, taxisofőrök vagy a szobalányok.
2011 óta New York az USA egyik legszigorúbb, közterületen történő dohányzás ellenes törvényével rendelkező város. A füstölési tilalom a metropolisz mintegy 1700 közparkjára, az összesen 22,5 kilométer hosszú nyilvános tengerparti strandjaira, illetve az ezekhez kapcsolódó sétányokra terjed ki, sőt 2014 óta ez az elektromos cigarettára is vonatkozik. New York bárjaiban és éttermeiben 2003 óta tilos a dohányzás. Emellett 21 évre emelkedett a korhatár, mely alatt tilos dohányt, hagyományos és elektromos cigarettát vásárolni.

Orvosi ellátás:
Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok, az egészségügyi rendszer és az ellátás magas színvonalú. A közegészség jó, járványveszély nincs. Feltétlenül ajánlott, hogy az USA-ba utazó magyar állampolgárok utazás előtt egészségbiztosítást kössenek; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül költséges lehet. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos - az életet fenyegető - esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani. A legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell, a fogorvosi ellátás még ennél is sokkal magasabb. A csapvíz mindenhol alkalmas a közvetlen fogyasztásra.

Nyitva tartások:
A bankok, posták hétköznap általában 9.00-15.00/16.00 óráig (posták 17 óráig) tartanak nyitva, szombaton csak az erre kijelölt hivatalokban fogadják az ügyfeleket.
Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul, mint Európában. A boltok általában hétfőtől szombatig 9.00-tól 18.00 óráig vannak nyitva, az üzletközpontok azonban 9.00-21.00/22.00 óráig. A vendéglátóegységek, kávézók és egyéb szórakozóhelyek általában 11.00-15.00, illetve 19.00-23.30 között várják a vendégeket.

Legfontosabb ünnepnapok, melyeket New Yorkban megtartanak:
Január 1. – Újév

Január harmadik hétfője – Martin Luther King születésnapja

Február harmadik hétfője – George Washington születésnapja

Március 17. – Szent Patrick napja (az amerikai írek ünnepe)

Május utolsó hétfője – Háborús hősök emléknapja
Július 4. – Függetlenség napja

Szeptember első hétfője – Munka ünnepe

Szeptember 11. – Hazafiság napja (a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak emléknapja)
Október 12. – Columbus napja

Október 31. – Jack O’Lantern-Halloween (Mindenszentek előestéje)

November 11. – Veteránok Napja

November negyedik csütörtökje – Hálaadás napja

December 25. – Karácsony

Fontos telefonszámok – New Yorkban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Sürgősségi hívószám (mentők, rendőrség, tűzoltók): 911
Nem sürgősségi telefonszám: 311
Terrorizmus forródrót: 1-888-NYC-SAFE

Magyarország New York-i diplomáciai képviselete:

Főkonzulátus:
Cím: 223 East 52nd Street, New York, N.Y.10022 – telefon: 00-1-212-752-0669, 00-1-212-752-0661; Munkaidőn kívül: 00-1-212-755-5348New York térkép
New York cikkek

találat

Honlapunkon számos ajánlat közül válogathat, de ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy akár kész útitervét segítsünk megvalósítani, írjon nekünk itt!

Városlátogatások New York 8 db utazási ajánlat

1.173.000 Ft/főtől (13 nap)

Körutazások New York 4 db utazási ajánlat

1.173.000 Ft/főtől (13 nap)

New York repülőjegy 169.600 Ft/főtől

169.600 Ft/főtől (oda-vissza)
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!

A napokban a The Guardian egyik (családneve alapján nagy valószínűséggel magyar származású) újságírója összegyűjtötte a világ szerinte legrondább pályaudvarait, melyek között olyan prominens állomások is szerepeltek, mint a Pennsylvania Station New Yorkban, a Termini pályaudvar Rómában, illetve a brüsszeli Central Station, s hogy kicsiny országunk se maradjon ki a nagyok "csatájából", még...

Olvasson tovább! >>>

New York, bármennyire is megosztja a közvéleményt, senki nem hagyhatja figyelmen kívül jelentőségét. Van, aki csodálja és vágyakozással tekint erre a hatalmas metropoliszra- van, aki energiapazarlónak és gazdasági hatalmával kérkedőnek, az evilági értékek, a talmi csillogás fővárosának nevezi. Nem hiszem, hogy addig, míg nem jártunk ott, ítéletet mondhatunk erről a helyről: aki így tesz, az megnyugtatja magát saját...

Olvasson tovább! >>>

Két hely az Egyesült Államokban, amelyek karaktere aligha térhetne el jobban egymástól: New York és a Grand Canyon. Egy svájci fotós most összeolvasztotta a kettőt.

...

Olvasson tovább! >>>

34 millió dollárt fizettek egy New York-i árverésen egy négyszáz éves szőnyegért. A washingtoni Corcoran Gallery of Art bocsátotta árverésre a szőnyeget, amely 1926-ban került a múzeumhoz egy gazdag műgyűjtőtől.

New-Yorkban a Sothesby’s aukciós háznál került kalapács alá az értékes darab, amely a XVII. század...

Olvasson tovább! >>>

A világ leglátogatottabb látványosságaiból állított össze toplistát a Tourism Review. Az éves vendégadatok alapján készült összeállításban négy európai műemlék is található.

10. Taj Mahal, Agra, India (évi 2,5 millió látogató)
Építészeti értéke mellett a Taj Mahal a szerelem jelképe is. Shah Jahan uralkodó felesége, Mumtaz Mahal emlékére állítatta a palotát halála után. Aki akkor vesztette életét, mikor világra hozta 14. gyermeküket.

...

Olvasson tovább! >>>

Elérte teljes magasságát pénteken a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében New Yorkban ledőlt ikertornyok helyén felhúzandó épületegyüttes legmagasabb tornya, a One World Trade Center.

Az utolsó két elem felhelyezését követően a torony magassága - az amerikai függetlenség kikiáltásának évére utalva - 1776 láb, azaz 541 méter lett....

Olvasson tovább! >>>
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!