A Szádelői-völgyben jártunk

Magyarország északkeleti határától néhány kilométerre egy kevésbé ismert, de nagyon látványos kirándulásra, vagy könnyed túrázásra csábító völgyet találunk. Miskolc – Tornanádaska útvonalon haladva szép dombvidéken kanyaroghatunk a határig, ahonnan már nagyon jól látszik a völgy bejárata. A túra akár egynapos hétvégi kikapcsolódásnak is kiváló.


A völgy a Szlovák Karszt védett területének része, melyben egy jól kiépített tanösvényt hoztak létre, bemutatva a környék természetföldrajzát. A kiinduló pontról a Blatnica-patak mellett sétálhatunk be a völgybe.

Néhány érdekes sziklaformát csodálhatunk meg lentről, majd 3 km után elérkezünk a park retro hangulatú büféjéhez.
Innen egy hosszabb körtúra vezet a Szádelői-fennsíkra, ahol hangulatos rétek váltakoznak néhány kilátóponttal a völgyre.

A Szádelő név arra utal, hogy egy meredek falú szurdokvölgy bejárata közelében fekszik. Az elnevezés a régi magyar szád = nyílás, és elő = elülső rész szavakból származik.


A sziklaalakzatok közül az egyik legkülönlegesebb a „Cukorsüveg”, melynek formája leginkább a fennsíkról látható jól. A völgyben a sziklafalak helyeként 3-400 méter magasak, jellegében talán a horvátországi kis Paklenicához hasonló a völgy bejárata.


Útközben számtalan kis réten és nyugodt mezőn túrázunk keresztül, amely egytől-egyig pihenésre csábít. Nagy szintkülönbségre csak a fennsíkra való felkapaszkodásnál kell számítani, valamint ugyanez igaz lefelé, a Zadiel faluba történő leereszkedésre is. Ez azonban már apró törmelékes, így fokozott óvatosságot kíván!

A környék főleg tavasszal számtalan virággal színesíti a tájat, ez egyik ilyen a Magyarországon védett leánykökörcsin. Különleges virágfaj a tornai vértő, amely kizárólag a Gömör-Tornai-karszt néhány pontján fordul elő. Nagyon ritka, a Vörös listán is szerepel, amely a világ féltve őrzött virágait tartalmazza.

A fennsíkról a szomszédos Áj-szurdokvölgyébe is leereszkedhetünk, ahol látványos vízesés, néhány hangulatos faház mellett, egy amerikai film díszletéből visszamaradt angyallal is találkozhatunk. 

Közeli látványosságként még érdemes megnézni a Torna várát, mely a főút, és Áj falucskából közelíthető meg rövid úton. A várat a tatárjárás után építették, a környék kereskedelmi útvonalainak védelem céljából, de mára már csak a romok maradtak meg.

Amennyiben te is szeretnéd megcsodálni ezt a természeti szépséget, akkor jelentkezhetsz az utazom.com Szádelői-völgy túrájára is.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra, Magisztrále út - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Kapor csúcs 2367 méter - 1 nap

Információs oldalak

» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Karácsonyi utazások

Cikkeink

» Szlovák autópálya matrica - Kovács Attila
» Túra a Szlovák Paradicsomban - Sucha Bela - Nagy Árpád
» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila

Utazások

» Medve-szurdok túra - 1 nap
» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!