400 éve égett le a Globe színház

Négyszáz éve lett a lángok martaléka a színház, amelyben a legtöbb Shakespeare-darabot bemutatták. A Globe története már korábban is eseménydús volt, a leégett épület ugyanis részben egy korábbi színház építőanyagainak felhasználásával készült el – a korábbi teátrumot a társulat egy jogi vita lezárásaként ellopta a régi helyéről.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Globe volt minden idők legnagyobb hatású színháza. Természetesen nem elsősorban a színészek játéka vagy a rendezői bravúrok, esetleg valamilyen különleges művészeti koncepció emelte erre a rangra, hanem az, hogy a társulat tagja volt Shakespeare is. Nem tudhatjuk, vajon ma akkor is egyet jelentene-e az ő neve a színházzal, ha művei nem aratnak zajos sikereket a Globe színpadán, persze értelmetlen is a kérdésfelvetés.

Azért a teátrum története leghíresebb szerzőjén túl is tartogat érdekességeket, kezdve azzal, hogy a színházat eredetileg egész egyszerűen ellopták. A nem annyira királydrámába, mint inkább Rejtő-regénybe illő fordulatra akkor került sor, amikor a Lord Chamberlain’s Men nevű társulat szerződését felmondta az akkori, fantáziadúsan The Theatre nevet viselő színház telkének tulajdonosa, Giles Allen 1598-ben. A „csepűrágók” és Allen nem értettek egyet abban, hogy ki is a telken álló faépület jogos tulajdonosa. További vita helyett a színészekkel jóban lévő asztalos, Peter Street a társulat és baráti körük segítségével december 28-án – miközben Allen éppen vidéki házában ünnepelte a karácsonyt – lebontotta a színházat, a gerendákat pedig átszállították a kiszemelt új helyszínre.

Nagyrészt a „szajré” felhasználásával épült fel aztán a Temze túlpartján az immár Globe névre keresztelt, körülbelül 30 méter átmérőjű, nagyjából kőr alaprajzú, 3 ezer néző befogadására képes, felül nyitott faépítmény. Az új helyen feltehetően 1599 nyarának végén mutatták be az első előadást, amely valószínűleg Shakespeare V. Henrikje lehetett.

A Globe hármas osztatú színpadán a kor közönségének igényeit figyelembe véve a színpadi technika minden vívmányát bevetették: a szereplők eltűntek és megjelentek a trükkös süllyesztők segítségével, repkedtek a színpad felett, jeleneteket pedig valódi tüzek és ágyúszó tette izgalmasabbá. A nézők tömege nem a lélektani drámákért és a színészek rezdüléseiért járt színházba, a közönség nemcsak evett és dohányzott az előadás közben, hanem bekiabálásokkal, füttyszóval kísérte az eseményeket, az is előfordult, hogy az ellenszenves szereplőket megdobálták.

Mindezt figyelembe véve nem az a csoda, hogy a színház leégett, hanem hogy erre csak 14 év után került sor. Négyszáz évvel ezelőtt, 1613. június 29-én a VIII. Henriket játszották éppen, amikor az egyik színházi ágyú csütörtököt mondott és tűz keletkezett. A lángok hamar átterjedtek az épület szerkezetére, a Globe pedig porig égett. Halálos áldozatok ugyan nem voltak, de a színházat újabb egy évig tartott újjáépíteni, és a következő megnyitó idején Shakespeare már nem volt a társulat tagja. A Globe 1642-ig működött ezután, amikor a puritánok hatalomra kerülése után a többi teátrummal együtt bezárták. Helyén ma az egykori épületre hasonlító, 1997-ben megnyitott Shakespeare’s Globe színház működik.

Forrás: index.hu
Képek: literature11.pbworks.com, sunshineinlondon.wordpress.com, www.timetour.co.uk, www.freefoto.com, commons.wikimedia.org, factspage.blogspot.com, www.michellehenry.fr, www.answers.com, library.thinkquest.org, www.flickr.com, www.wanderfly.com, www.gateway-destinations.com, grahamettridge-40thingstodobeforeim40.blogspot.com, fineartamerica.com, materialgirlsblog.com, 3daysinlondon.info, lovetheatre.net, www.girlnextdoorfashion.net, kelseyheng.wordpress.com, www.saturdaymatineeblog.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Londoni séták - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» London városlátogatás - 5 nap
» Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Hosszú hétvége Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
» Londoni felhőkarcoló körkép - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Csodálatos Dél-Erdély - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!