Látnivalók Londonban: A HMS Belfast

Lenyűgöző, tekintélyt parancsoló és kissé félelmetes látványt nyújt a Towerrel szemben horgonyzó csatahajó, a HMS Belfast. Akárhonnan is nézzük a tatját a Tower Bridge felé fordító Town-osztályú könnyűcirkálót (a legfélelmetesebb talán, ha sétahajóra ülünk, és a Temzén a csatahajó mellett haladunk el), a hétköznapi ember számára elképesztő a mérete, pedig ez a hajó valójában nem is egy nagyméretű hadihajó. Talán a városi környezet, a közeli hídhoz képest magas felépítménye teszi, mégis úgy érzi magát mellette az ember, hogy a lehető legnagyobb tisztelettel kell rá felnéznie.

A Brit Királyi Haditengerészet e büszkesége 1939 és 1963 között derekasan kivette részét a Föld különböző pontján kirobbant háborúkból. 1942-től a sarkvidéki konvojoknál látott el kísérőfeladatokat, 1943-ban részt vett az Északi tengeri csatában, 1944. június 6-án pedig a normandiai partraszállást támogatta. 1950-52 között ott volt a koreai háborúban is, majd 1963-ban kivonták a szolgálatból. 1971 óta múzeumhajóként horgonyoz a Temzén Londonban.

A hajó építése 1936 decemberében kezdődött Belfastban, a Harland & Wolff gyárban. Várható költsége 2.141.514 £ volt; a fegyverek 75.000 £-ba, míg a légi járművek (két Supermarine Walrus – egy négyüléses, egymotoros, repülőgép-hordozóról bevethető mentő-, megfigyelő-, felderítő-, és tengeralattjáró-elhárító repülőcsónak) 66.500 £-ba kerültek. 1938 március 17-én, Szent Patrik napján a szokásnak megfelelően, a brit miniszterelnök felesége, Anne Chamberlain bocsátotta vízre.

Első gyakorlata (1939) a ’Hipper’ hadműveletben való részvétele volt, melyben egy menekülő német cirkálót kellett alakítania, melyet sikerrel teljesített, a flotta nem találta meg. A második világháborút sikeresen kezdte, több német hajót is feltartóztatott, elfogott, de november 21-én aknára futott, komoly sérülést szenvedett, s személyzetéből 21 ember megsérült. Felújítása során páncélzatát, tűzerejét megerősítették, súlya így nagyobb lett (11.550 tonna), mellyel a Királyi Haditengerészet legnagyobb cirkálójává lépett elő.

Ezt követően zászlóshajóként felügyelt az északi sarkvidéknél közlekedő konvojok épségére, majd az Északi tengeri csatában tagja volt annak a köteléknek, mely elsüllyesztette a rettegett német Scharnhorst csatacirkálót. A normandiai partraszálláskor a Gold és a Juno part mentén az E bombázó-század parancsnoki hajója lett, maga Churchill a Belfastról szerette volna megtekinteni a partraszállást, amit végül a király utasított el. Utolsó jelentős szerepe a Távol-Keleten volt, ahol már 1945-től állomásozott. A koreai háború alatt csupán egyetlen alkalommal érte ellenséges tűz a hajót, mely során a személyzet egy tagja életét vesztette (a HMS Belfast teljes hadi szolgálata során is ez volt az egyetlen alkalom, hogy tengerész életét vesztette a hajón).

A cirkáló gyomrában látványos kiállítás keretében kaphatunk képet arról, hogy milyen szűkös körülmények között élt és harcolt a Belfast csaknem 850 fős legénysége. Bepillanthatunk a postai fülkébe, a hajókápolnába, az esztergahelyiségbe, a vezetékek, mérőórák, záró kerekek sűrűjétől behálózott hajógyomorba, a legénységi konyhába, a szanitécek és sebészek terepére, ahol foghúzás és műtét közben láthatjuk serénykedni őket, a lábadozóba, az irányító központba, a legénységi szállásra, ahol függőágyak erdeje hálózza be a helyiséget, a lövegek és ütegek tárolására szolgáló részbe, a hatalmas ágyúcsövek árnyékában végigsétálhatunk a fedélzeten, fel a hajóhídig és navigációs helyiségig. 

A hajón csoportos, és audio guide idegenvezetést is igénybe vehetünk, mely a hajóhídtól a géptermen át a legénységi szállásokig mindent érint, de az egyes látnivalók mellett magyarázó szöveg is olvasható angolul, sőt archív felvételeken bevetés közben is látható a Belfast.

Az angol főváros további nevezetességeiről a Látnivalók Londonban című oldalon olvashat részletesebben.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Londoni séták - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» London városlátogatás - 5 nap
» Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Hosszú hétvége Londonban
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége

Cikkeink

» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
» Londoni felhőkarcoló körkép - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!