Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Jordániai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A jordániai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a jordániai beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a helyiek körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Jordánia legnépszerűbb úti céljait – Amman, Aqaba, Jerash, Madaba, Petra, Wadi Rum, Holt-tenger – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

A lenyűgöző Jordániát valóban a Szentföld egyik ékkövének lehet nevezni. Ez a csodálatos ország az egyik legizgalmasabb úti cél, melyet választhatunk. Varázsát, ősi identitását már csak azért is sikerült megőriznie az évszázadok, évezredek folyamán, mivel kietlen – de elképesztően szép – környezetének köszönhetően szinte soha senki nem tudta elfoglalni. A sivatagban csak keveseknek sikerült a túlélés, de az ott élő arab népesség megtanulta kihasználni az adódó lehetőségeket. A viszonylag kis területű országnak ma négy UNESCO Világörökségi helyszíne van (Petra, Quseir Amra, Umm er-Raszász, és a Wadi Rum), melyek egykor dicsőséges történelmének részei voltak, miközben öt újabb helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre. Jordánia nem csupán a kulturális élmények tárháza – bár kétség kívül az ókori közel-keleti népek, asszírok, perzsák, egyiptomiak, rómaiak, majd az arab és keresztes csapatok bőségesen rajta hagyták kezük nyomát – de természeti szépsége is igazi turistacsalogató, gondoljunk csak Petra vagy a Wadi Rum lenyűgöző szikláinak színére, formáira és alakzataira. S ha mindez nem lenne elég, az itt élő jordán népesség vendégszeretete messze földön híres.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Jordániába utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, kizárólag egyszeri belépésre jogosító vízummal, mely a határállomásokon is kapható (ez esetben a vízum díja 40 JOD) és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhatnak Jordániába. Az Izraellel közös határátkelőknél nem lehet vízumot beszerezni! A vízum egy hónapos tartózkodásra jogosít, ezt meghaladó időtartam esetén, a rendőrségen kell meghosszabbítani, még a vízum lejárta előtt. Akik egy hónapnál tovább kívánnak az országban tartózkodni, kötelesek bejelentkezni a rendőrségen ott-tartózkodásuk alatt. A Jordániából történő kilépés során kilépési illeték fizetendő (összege változó). További információk – valamint az aktuális biztonsági helyzet – a Konzuli Szolgálat – Jordánia című honlapján találhatók. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:Jordánia hivatalos pénzneme a jordán dínár (JOD). 1 JOD ~ 266 HUF. Magyar forintot (HUF) nem váltanak át, jordán dínár pedig itthon nem kapható, ezért érdemes eurót vagy dollárt magunkkal vinni. A bankkártyákat a legtöbb helyen elfogadják, és automaták is működnek az országban. Dinár innen is felvehető, de kedvezőtlenebb árfolyammal. Szigorúan tilos az országba kábítószereket, lőfegyvereket, vegyi és robbanó anyagokat, illetve pornográf kiadványokat bevinni. Szigorú büntetést von maga után a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitele (kivéve feldolgozott állapotban: pl. nyaklánc). Régiségek vásárlása esetén érdemes előzetesen tájékozódni a kivitel lehetőségéről. Ilyen esetben az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie. Jordániában nincsen idegenforgalmi adó, ellenben az országból való kilépéskor kilépési illetéket kell fizetni, melynek összege változó.

Időeltolódás: Jordánia a GMT +2 időzónában fekszik, a helyi idő a magyarhoz képest +1 óra. Március és október között GMT +3, azaz a magyarhoz képest +2 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: Jordániában a hálózati feszültség 220 V, de a különböző aljzatok miatt érdemes adaptert vinni, illetve a szállodák recepcióin is kaphatunk.

Infrastruktúra: Mivel a turizmus Jordánia egyik vezető gazdasági ágazata, a kulturális idegenforgalom mellett fontos szerep jut az aktív és az egészségturizmusnak is, így nem meglepő módon komoly beruházásokkal bővítik már eddig is meglévő turisztikai kínálatukat. Egyre-másra épülnek a Vörös- és Holt-tengeri prémiumhotelek, yachtkikötők, golfpályák, illetve spa- és szabadidőresortok. Szinte az ország egész területén a külföldi turisták igényeit megfelelően kiszolgáló infrastruktúra épült ki. Aqaba számos szállodája nemzetközi luxushotel-láncokhoz tartozik, ezeknek megfelelő minőséggel és árakkal. A többi, három, négy vagy öt csillagos szálloda minőségében a Földközi-tenger partján máshol megszokottaknak felel meg, de áraik szinte mindig kedvezőbbek azoknál.  

Általános időjárási viszonyok: Jordánia északnyugati vidékei mediterrán, az ország többi része alapvetően sivatagi éghajlatú, a csapadékosabb időszak decembertől-márciusig tart. A hőmérséklet az északi és középső vidékeken a téli időszakban – 4 C és +10 C között ingadozik, nyáron elérheti a 45-50 C-ot is. A turisták által leginkább látogatott Vörös-tengeri Aqabában nyáron elviselhetetlenül meleg tud lenni, még árnyékban is meghaladhatja a 40 fokot, ezért ide ősszel, télen érdemes utazni, a Vörös-tenger vize még ekkor is kellemes. Jordánia fővárosában, Ammanban ezzel szemben télen meglehetősen hideg lehet, gyakran havazás is előfordul.

Szokások: Jordániában az iszlám a hivatalos vallás, így a legtöbb, számunkra kevésbé ismert szokás ehhez köthető. A mecsetek többségébe kizárólag muszlimok léphetnek be (imaidő alatt és péntek délelőttönként a turisták számára is látogatható mecsetekbe sem lehet betérni).

A muszlim országokban a másik jelentős, valláshoz kapcsolódó esemény a ramadan, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja (böjthónap), s amely minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évihez képest. A muszlimok a ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak. Ez idő alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből fakadó érzékenységre, s kerüljük a helyiek szeme láttára történő evést, ivást, illetve dohányzást. Sertéshús csak meghatározott boltokban kapható, alkoholhoz azonban szabadon hozzá lehet jutni.

Öltözködésünk legyen az időjárásnak megfelelő, praktikus viselet, azonban kerüljük a kihívó, merész darabokat (miniszoknya, kivágott felső, stb.), mellyel sérthetjük a helyiek erkölcsi érzékenységét. A strandokon elfogadott a bikini és a fürdőnadrág, ezt elhagyva azonban elvárják az utcai viseletet.

A fényképezés megengedett, de ha helyi embereket szeretnénk fotózni, kérjünk engedélyt az érintettől, a muszlim nők fotózását azonban inkább kerüljük, vagy kérjük beleegyezésüket.

A hivatalos nyelv az arab, de üdülőterületeken beszélik az angolt, a németet és a franciát.

A városokban legkényelmesebben taxival lehet közlekedni, illetve számos nemzetközi autókölcsönző rendelkezik irodával, de autót csak akkor béreljünk, ha nem zavar a sokszor kaotikusnak nevezhető közel-keleti vezetési gyakorlat. Egyedülálló nők legyenek elővigyázatosak taxival való utazás esetén.

Orvosi ellátás: Jordániában a közegészségügyi helyzet a régió országai közül a legjobb. A jelentősebb városokban biztosított a magas színvonalú orvosi ellátás, Ammanban és környékén, több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket szükség esetén az ammani nagykövetség ajánlani tud. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit azonban azonnal és készpénzben kell kifizetni, ezért erősen ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni. A két ország között 1981 óta, elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó, egészségügyi megállapodás van hatályban, mely alapján súlyos megbetegedés esetén a költségeket a jordán fél vállalja, de a tapasztalatok alapján azt csak utólag, akár hetekkel később fizeti vissza. Járványoktól, fertőző betegségektől Jordániában nem kell tartani, kötelező védőoltás nincsen, bár a hepatitis A és B, a járványos gyermekbénulás, a hastífusz és a veszettség elleni oltások javasoltak. Szállodákban bármilyen ételt kockázatmentesen fogyaszthatunk, utcai árusoktól vásárolva elsősorban a jól átsült ételek ajánlottak. Lehetőleg kerüljük a jeges italokat, a hámozatlan gyümölcsöket és a zöld salátákat, nyers ételeket, valamint a csapvíz fogyasztását, kizárólag a mindenhol kapható palackozott ásványvizet igyuk. Az eltérő éghajlati viszonyokból adódó esetleges következményekre célszerű már az utazás előtt felkészülni gyógyszerekkel.

Nyitva tartások: A rendes munkahét Jordániában vasárnap kezdődik és csütörtökig tart. A heti pihenőnapok: péntek és szombat. Pénzt váltani hivatalos valutaváltóknál kora délelőttől késő estig minden nagyobb városban, általában a bevásárló helyek közelében lehet. A boltok péntek délután és szombaton is nyitva tartanak.

Legfontosabb ünnepnapok: 
Január 1.  – Újév
Január 30. – II. Abdullah király születésnapja
Február 4. – Mawlid al-Nabi (Mohamed próféta születésnapja)
Május 1. – Munka ünnepe
Május 25. – Függetlenség napja
Június 10. – A hadsereg napja (vagy a Nagy Arab Forradalom)
December 25. – Karácsony

Az olyan keresztény ünnepek, mint a nagypéntek, húsvét, illetve húsvét vasárnapja (melyeket a keresztény közösség szintén megünnepel Jordániában), valamint a muszlim valláshoz kötődő ünnepek (Al Isra' wal Miraj – Mohamed próféta mennybe menetele, a ramadan, Eid al-Fitr – a ramadan végének három napos ünnepe, Eid al-Adha – a Hajj, a mekkai zarándoklat hónapjának végére eső ünnep, mely Ábrahám próféta áldozatára emlékezik, valamint a  Hijri Újév – az iszlám naptár első hónapja) vándorló ünnepek, mindig más időpontra esnek.

Fontos telefonszámok - Jordániában az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk: Ambulancia - 193, Mentők és Tűzoltók – 199, Rendőrség – 191,Turistarendőrség – 196 (4661 mellék)

Magyarország jordániai diplomáciai képviseletei:

Nagykövetség – Amman, Cím: 24, Hani Al-Akasheh street, Abdoun, Amman, Telefon: (00)-(963)-(6)- 593 4056, Ügyelet: +962 796 260 048, Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/amman

Konzuli hivatal – Amman Cím: 24, Hani Al-Akasheh st. Abdoun, Amman 11181 P.O.B. 3441, Telefon: (00)-(962)-(6)- 593-4056, Ügyelet: +962 795 460 011

 

 Jordánia térkép
Jordánia cikkek

találat
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!