Tudnivalók online bejelentkezésről (check-in-ről)

Mit is jelent az online check-in?

Miután megvásároltuk repülőjegyünket, fontos, hogy azt érvényesítsük. Korábban kizárólag a repülőtéri check-in pultnál való jegykezelés során érvényesítették jegyünket, amikor megkaptuk a beszállókártyát. Azonban ma már egyre több légitársaság nyújtja kényelmi szolgáltatásként az interneten keresztül történő, bárhonnan elérhető online check-in lehetőséget is. Erről osztanánk meg most néhány hasznos információt.

Mi a jó az online megoldásban?

Egyrészt sokkal kényelmesebb, praktikusabb otthonról (vagy bármilyen helyről, ahol van internet), sorban állás nélkül elvégezni az utasfelvételt. Másrészt előre ki tudjuk választani, hogy hová szeretnénk ülni. S végül, de nem utolsó sorban könnyebben tájékozódhatunk az adott járat esetleges menetrend változásairól.

Az online check-in menete

A légitársaság weboldalán könnyedén be tudunk lépni a rendszerben szereplő foglalásunkba a repülőjegy számunkkal, illetve a foglalási kódunkkal és nevünkkel, majd kiválaszthatjuk, hogy melyik járatra szeretnénk becsekkolni. Ezután a rendszer megmutatja számunkra, hogy az adott járaton mely ülések szabadok, s lefoglalhatjuk a számunkra legszimpatikusabbat. Néhány légitársaság térítés ellenében nyújtott kényelmi szolgáltatásként kínál olyan üléseket, ahol nagyobb a lábtér, vagy a vészkijáratnál vannak, ezek tehát nem mindenhol választhatók ingyenesen. Miután az online check-in során sikeresen becsekkoltunk, az elkészült beszállókártyát kinyomtathatjuk, vagy elküldhetjük magunknak az okos telefonunkra.

Mi a teendő az online check-in után?

A már meglévő, kinyomtatott beszállókártyákkal az adott járatunk indulása előtt két órával jelenjünk meg a repülőtéren, ha van feladandó poggyászunk, azt az erre kijelölt check-in pultnál adhatjuk fel. Ha csak kézi poggyászunk van, akkor a check-in pult kihagyásával mehetünk azonnal a biztonsági átvizsgáláshoz, ahol a beszállókártyánkat, illetve a személyazonosságunkat igazoló dokumentumot kell bemutatni.

A beszállókártyákon nincsen feltüntetve a kapuszám, ezt minden esetben a tranzit kijelző tábláin kell figyelni, az adott járat indulása mellett tüntetik fel. A beszállókártyánkat ezt követően a járat beszállításakor kell bemutatnunk a kapu személyzetének.

Milyen esetekben nem tudjuk online check-in lehetőséggel intézni az utasfelvételt?

Egyelőre még nem minden légitársaságnál érhető el ez a szolgáltatás, illetve charter járatok esetében egyáltalán nem végezhető el az online check-in. Előfordulhat, hogy olyan repülőjegyet vásároltunk, melyen más légitársaság üzemelteti az adott járatot, mint amelyikre a repülőjegyünket megvettük. Ilyen esetekben a repülőtéri check-in pultoknál tudjuk elintézni az utasfelvételt, ugyanott, ahol a feladandó poggyászt is feladjuk.

Nem árt tudni, hogy bizonyos diszkont légitársaságok a repülőtéri utasfelvételért külön díjat számolnak fel, így minden esetben érdemes tájékozódni weboldalukon a pontos légitársasági szabályokról.

 

Online check-in

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás