Bemutatjuk Tel-Avivot

Izrael igen kedvelt úti cél napjainkban a magyar utazók között, s ez nem véletlen. Időjárása a téli hónapokban is kellemesen enyhe, jól lehet csapadékos, míg a tavasz és az ősz ideális pihenésre, kulturális ismerkedésre, városnézésre. A nyár forró és száraz, viszont a tengerhez közel ez sem elviselhetetlen. Múltját, kultúráját tekintve rendkívül gazdag, ez az a desztináció, amely valamennyi korosztály, réteg számára izgalmas lehet. Izraelben jól megfér egymás mellett a régi és a modern, atmoszférája egyszerre keleties és európai, mégis, néhány órás repülőút után egy egészen különleges világba csöppen az ember. De vajon melyek azok a látnivalók, melyeket feltétlenül érdemes megtekinteni az ország két legnagyobb városában, Tel Avivban és Jeruzsálemben? Mindkét város ideális választás lehet egy-egy (hosszú) hétvégére.

 

A légitársaságok aktuális repülőjegy akcióit itt találja

 

Tel Aviv tengerparti csíkja

A Földközi-tenger partján fekvő modern város elsősorban a pihenni, strandolni vágyók kedvelt úti célja. Zsidó bevándorlók alapították 1880-ban a szomszédos történelmi Jaffa (Yafo) olcsóbb opciójaként. A két rész végül 1950-ben egyesült egy egészen különleges ikervárosként, ahol egyszerre van jelen a történelem, a kultúra, a szórakozás – illetve a változatos, hosszan elnyúló tengerpart, amely számtalan kikapcsolódási lehetőséggel kecsegtet. A város nyugati szegélyén végigfutó strandok tavasztól őszig a nyaralók kedvenc helyszínei, legyen szó kisgyerekes családokról, baráti társaságokról, a vízi sportok kedvelőiről, vagy éppen azonos nemű párokról. Igen, Tel Aviv elfogadó, nyitott, liberális szellemisége a melegek között is felkapott desztinációvá teszik a várost, ahol az ő körükben kedvelt Hilton Beachen kívül számos bár, disco vendégköre is közülük kerül ki. A Hilton Beach emellett a szörfösök körében is nagyon kedvelt. A város szívében található nyüzsgő Gordon-Frishman Beach Tel Aviv legtrendibb találkozóhelye, a Banana Beach bárjaival hívogat, a Dolphinarium Beach a pénteki koncertjeiről nevezetes, míg az Alma Beach a tömegmentes nyugalomra vágyók paradicsoma.

Tel Aviv-Jaffa egyik legkellemesebb és leglátványosabb helyszíne a tengerparton végigfutó, több kilométer hosszú promenád, a Tayelet, mely több részből tevődik össze – a többi között Tel Baruch, kikötői, Hilton, Shlomo Lahat, vagy Sha'ar Le'Yafo sétányok – melyen hajnalonként, vagy az esti naplementében igazán romantikus andalogni. Az 1930-as években kialakított promenád mára a Tel Baruch Beach és a Jaffa-kikötő között húzódik. A sétányon haléttermek, kávézók, bárok, illetve parkok váltogatják egymást, de ideális helyszín lehet a reggeli, vagy esti kocogáshoz is.

Érdemes ellátogatni a régi Tel Aviv-kikötőbe (Namal Tel Aviv) is, mely a Yarkon-folyó torkolatától nem messze, délre terül el. Ez a város egyik legfelkapottabb városrésze, ahol egymást érik a divatos kávézók, a márkás holmikat áruló üzletek, művészeti galériák, illetve kedvelt éjszakai szórakozóhelyek. Azért elvétve egy-egy yacht is ringatózik a régi kikötő vizén, aki azonban inkább a tradicionális kikötői hangulatra vágyik, az az óváros, a Jaffa-kikötő (Namal Yafo) felé vegye az irányt. A bájos, közel-keleti hangulatot árasztó kikötőben halászhajók ringatóznak – immár több ezer év óta, ugyanis ez a világ egyik legrégebbi kikötője. Ma már békés nyugalom honol a kikötő felett, melyen a Jaffa-világítótorony őrködik. Itt is bőségesen akad halétterem, kávézó, bár, valamint egy piac, ahol friss halat, humuszt, zöldséget, gyümölcsöt lehet kapni. Nagy tengerjáró, vagy turistahajókat azonban itt se keressünk; jóllehet évezredeken át a Namal Yafo volt a Keleti-Mediterráneum egyik legfontosabb kikötője, mára Haifa és Ashdod kikötői látják el a civil és az ipari forgalmat. Persze Tel Aviv jóval több, mint egy végtelennek tűnő tengerpart.

 

Hírneves építészet

Tel-Aviv-Jaffa – az új és az óváros – építészetileg is megér egy (vagy több) sétát; amíg Jaffa szűk, kanyargó utcácskáival, egymás hegyén-hátán épült házaival, régi épületeivel, történelmi emlékeivel inkább ódon közel-keleti hangulatot tükröz, addig Tel Aviv modern, lüktető és sokkal inkább európai atmoszférával büszkélkedik. És még valamivel: a Fehér város elnevezés azt a több mint négyezer bauhaus stílusban emelt épületet jelzi, amelyek okán Tel Aviv 2003 óta UNESCO világörökségi helyszínként is jegyzett. Nincs még egy város a világon, ahol annyi bauhaus épületet lehet találni, mint Tel Avivban. Az 1930-as években épült, többnyire fehér házakat a náci hatalom idején Németországból elmenekült zsidó építészek tervezték egy új, kertvárosi koncepció részeként. Néhány példa közülük: a Cinema Hotel, az Engel-ház, vagy a Hőmérő-ház. Tel Aviv másik kedvelt negyede Neve Tzedek, mely a modern város legrégebbi része. Az 1887-ben alapított városrész orientális építészeti stílusával, szűken kanyargó utcácskáival nem csak a turisták körében, hanem a helyi értelmiségi és művészvilág tagjai között is kedvelt.

 

A jobbára arabok lakta Jaffa a partvonal mentén magasodó, 40 méter magas jafoi domb (Tel Jafo) körül jött létre, mely a történelem során stratégiai fontosságú magaslatnak számított az alatta elterülő kikötő szempontjából. A dombra futó városrész szűk, hangulatos sikátoraival, belső udvaraival, ősi épületeivel Tel Aviv éles ellentéte. Mintha egy egészen más világba csöppenne az ember. A városrész egyik legérdekesebb pontja a bolhapiac (Shuk Hapishpishim), ahol perzsa csempéktől, indiai ruhákon és törzsi ékszereken át, retro stílusú farmerekig bármi megtalálható. Emellett a környéken több kávézót, éttermet, üzletet és galériát is lehet találni. Az egyik legkülönlegesebb étterem a Black Out (a siketek és vakok non-profit szervezeteként működő Nalaga’ at Center kötelékén belül), ahol teljes sötétségben kell elfogyasztani az előre kiválasztott ételeket, melyeket vak pincérek szolgálnak fel – az ember itt kilép a saját komfortzónájából és megtapasztalhatja milyen az élet egy látássérült számára. Aki szeret piacozni, annak a jaffai bolhapiacon kívül érdemes ellátogatnia a Tel Aviv központjában található Carmel piacra is (Shuk Hacarmel), mely a város legnagyobb piaca. Az autentikus közel-keleti stílusú szukban ruháktól kezdve fűszerekig és elektronikus cikkekig bármit kaphatunk.

 

Ki a zöldbe!

Ha már unnánk a nyüzsgő városi környezetet, érdemes ellátogatni Tel-Aviv valamelyik parkjába. Több is van, de kettőt feltétlenül érdemes megemlíteni. A város legnagyobb zöldövezete a Yarkon park (Park Hayarkon), mely a Yarkon-folyó északi és déli partja mentén húzódik számos kerttel (köztük sziklakert, kaktuszkert, trópusi kert), botanikus kerttel, vízi parkkal, madárházzal, tavakkal és két szabadtéri színpaddal. A parkot 1969-73 között alakították ki, színpadjain azóta olyan nevek léptek fel, mint Michael Jackson, a Metallica, Elton John, az Aerosmith, Lady Gaga, Justin Timberlake, a U2, a Depeche Mode, vagy a milánói La Scala előadásában Verdi Requiem-jét is láthatták a nézők. Egy másik híres kert, a HaPisgah kert Jaffa városrészben, annak is a tetején bújik meg (a neve is csúcsot jelent). Ez az egyik legjobb helyszín a fotózás szempontjából: pompás kilátás nyílik innen Tel Aviv tengerparti csíkjára. A közelben található a Zodiákus-híd, melyen a legenda szerint, ha naplementekor megérinti valaki a saját csillagjegyét, akkor teljesül a kívánsága.

Repülőjegye keresését kezdje itt.

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt