Közlekedés London repülőterei és a városközpont között

Az elmúlt években London igazis sláger úticél lett. Nem csak a napi járatok, a két város között közlekedő légitársaságok, de már a Londonban található repülőterek száma is egyre több, így számtalan lehetőség közül lehet választani a végső úti célt, illetve az utazási időpontot illetően.

 

Londont hat nemzetközi repülőtér szolgálja ki: a város nyugati részén fekvő Heathrow, amely öt termináljával egyben a világ egyik legforgalmasabb légikikötője, a Londontól észak-nyugatra található Luton, a délen elhelyezkedő Gatwick, az észak-keletre fekvő Stansted, a Temze torkolatánál 2012-ben újjáépült Southend, illetve a kelet-londoni dokkok mellett fekvő City. Budapestről több légitársaság is üzemeltet járatokat az angol fővárosba: a British Airways a Heathrow-ra, a Wizz Air a Lutonra és Gatwickre (2019 tavaszától), az Easy Jet Gatwickre, a Ryanair Stanstedre, míg a Flybe Southendre közlekedik.

 

Alább részletes útmutató olvasható arról, hogy az egyes repülőterekről miként lehet bejutni a városba. Ami a viteldíjat illeti, csak irányadó árakat tüntettünk fel, mivel több féle lehetőség közül lehet választani (napi jegy, Oyster vagy érintésmentes kártya, mobil alkalmazás, online jegyfoglalás, stb.), melyek úti céltól, zónától, csúcsidőtől, szezonális időszaktól, létszámtól, egy irányú, vagy retúr utazástól függően változhatnak. A taxik esetében is hozzávetőleges fuvardíjat tüntettünk fel.

 

London Heathrow (nemzetközi kódja: LHR)

A London belvárosától 25 kilométerre nyugatra, Hayes városának, Hillingdon kerületében található légikikötő többféle tömegközlekedési lehetőséggel is megközelíthető (illetve onnan a belváros szintúgy).

  • A londoni metró (London Underground) 20-as, Piccadilly Line vonala nagyjából egy óra alatt ér a városközpontba. A metró 10 percenként közlekedik, érintve az 1-es, a 2-es és a 3-as terminálokat. A fuvardíj London központjába egy személynek 6 font (a reptér valamennyi terminálja a 6-os zónába esik – Travelcard Zone 6. Az egy napos Travelcard, amely valamennyi (1-6) zónában korlátlanul használható, 18,10 fontba kerül. Ezzel korlátlanul használhatjuk 24 órán keresztül a teljes londoni földalatti hálózatot.)
  • A Heathrow Express az 1-3, illetve a 4-es terminál, valamint a Paddington pályaudvar között közlekedik negyedóránként. A menetidő 15-22 perc a termináloktól függően. A jegy csúcsidőben egy személynek 25 font, a retúr jegy ára 37 font.
  • Félóránként közlekedik a TfL Rail, szintén a Paddington pályaudvar, és a 2-3-4-es terminálok között. A menetidő 30-50 perc között alakul. A TfL Rail esetében szintén használható a Travelcard Zone 6 kártya.
  • Távolsági buszok közül a National Express a reptér melletti Central Bus Station és London számos pontja között közlekedik. A menetidő 40-80 perc úti céltól függően. A Megabus szintén a Central Bus Station, illetve a londoni Victoria buszpályaudvar (Coach Station) között közlekedik. A menetidő 50 perc. A távolsági buszok jegyárai a reptér és London között 7,50 fontnál kezdődnek.

Valamennyi tömegközlekedési eszköz naponta kora reggeltől éjfélig közlekedik. Aki éjszaka szeretne bejutni a városba, az taxival teheti meg, ennek ára a reptér és London belvárosa között 45-70 font között alakul, a menetidő pedig nagyjából egy óra.

London Luton (LTN)

A fővárostól északra, mintegy 45 kilométerre, Luton városában található reptér London negyedik legnagyobb légikikötője. Tömegközlekedési lehetőségek a reptér és London belvárosa között:

  • Közvetlen vasúti kapcsolat van a Luton Airport Parkway, illetve London négy közlekedési csomópontja (Blackfriars, City Thameslink, Farringdon, és a St Pancras International) között. A menetidő 25-40 perc, a vonatok pedig 10 percenként közlekednek. A jegyár egyszeri útra egy személynek 20,7 font (St Pancras). A reptér és a Luton Airport Parkway között Airport Shuttle vehető igénybe, ennek menetideje 10 perc. Viteldíjat külön, de a vonatjeggyel együtt is lehet rá venni, ha külön vesszük, 2,50 font az ára.
  • A National Express buszai a hét minden napján, a nap 24 órájában, óránként négy járattal közlekednek a reptér, illetve London belvárosa (Victoria Coach Station, vagy Paddington) között. A menetidő nagyjából 1 óra 20 perc. A jegyár Luton és a Liverpool Street Station közötti egyszeri útra egy főnek 23,60 font.
  • A Green Line 757-es buszjárata a nap 24 órájában közlekedik, óránként kétszer; a járat a reptér és a Victoria Coach Station között jár, útba ejtve más fontos londoni megállókat (többek között Brent Cross, Finchley Road, Baker Street, Marble Arch). A menetidő nagyjából egy óra, a viteldíj ára egyszeri útra egy főnek 11 font (Victoria buszpályaudvar).
  • Taxikat az Addison Lee cég üzemeltet a reptér és London között, a menetidő 100 perc, a fuvardíj 78 fontnál kezdődik.

 

London Gatwick (LGW)

A fővárostól délre, mintegy 46 kilométerre fekvő Gatwick repülőtér London második legnagyobb és utasforgalmát tekintve legforgalmasabb légikikötője. Két terminálját tömegközlekedési lehetőségek kötik össze Londonnal:

  • A Gatwicket három vasúti szolgáltató szolgálja ki Londonnal: a Gatwick Express a repülőtér és a Victoria pályaudvar között közlekedik negyedóránként, a menetidő kb. 30 perc, a viteldíj ára 17,80 egy útra, egy személynek. A Southern szintén több londoni vasútállomást ejt útba, így például Victoria pályaudvar, vagy a London Bridge. A menetidő valamivel több, mint egy óra, a viteldíj ára egy útra, egy főnek a Victoriáig 16,20 font. A Thameslink vonatai a London Bridge, St. Pancras International és Farringdon állomásokat ejtik útba, de közvetlen összeköttetést kínál a Luton reptérrel is. A menetidő nagyjából egy óra (Victoria), a jegy ára 16,20 font/fő/út.
  • Szintén három busztársaság járatait lehet igénybe venni a Gatwick, illetve London belvárosa között. Valamennyi szolgáltató a déli terminálnál érhető el. Az easyBus a reptér és London Chelsea között közlekedik, a járatok negyedóránként indulnak csúcsidőben, hajnali 4-től éjjel 1 óráig. Az év valamennyi napján közlekedik, kivéve karácsonykor. A Megabus kizárólag a Heathrow repülőtérrel köti össze a Gatwicket, London belvárosába nem közlekedik. A National Express több londoni megállót is útba ejt, például a Victoria buszpályaudvart. A menetidő ez esetben 1 óra 50 perc. A Gatwick Flyer a Gatwick és a Stansted repülőtereket kapcsolja össze. A buszok jegyárai egyformán 7,50 fontnál kezdődnek.
  • Taxi szintén elérhető a Gatwick repülőtéren, a fuvardíj 100 font felett kezdődik (például a Victoria pályaudvarig), amely személytől és poggyásztól függően változik. A menetidő nagyjából egy és negyed óra.

 

London Stansted (STN)

A Londontól mintegy 48 kilométerre észak-keleti irányban fekvő Stansted az Egyesült Királyság harmadik legforgalmasabb légikikötője. Egy utas termináljához négy szárny kapcsolódik. A Londonnal való tömegközlekedési összeköttetése kiváló:

  • A legkedveltebb lehetőség a 15 percenként induló Stansted Express vonat, mely a reptér és a Liverpool Street állomás között közlekedik. A menetidő 45-60 perc között változik. A jegyár 23 font átlagosan.
  • A reptértől két perc sétára található a Stansted Airport buszállomás (bus/coach station), ahonnan három szolgáltató is indít járatokat London és a reptér között. Mindkét cég buszaival elérhető a londoni metróhálózat, illetve a legfontosabb vasúti pályaudvarok, így London Paddington, Waterloo, Victoria, Liverpool Street és a Kings Cross/St Pancras. Az Airport Bus Express 30 percenként közlekedik reggel 6 órától hajnali 2 óráig. Az A21-es járat a reptér és a Liverpool Street között, míg az A20 a reptér és a Victoria buszpályaudvar között közlekedik. A National Express négy vonalon jár a reptér és London belvárosa között (A6: Portman Square, A7: Victoria buszpályaudvar, A8: Kings Cross/St Pancras, A9: London Stradford). A National Express London más repülőtereivel is összeköti a Stansted légikikötőt. A jegyárak 8,50-10,50 font körül kezdődnek úti céltól függően. A Terravision A50 járata 20 percenként közlekedik a reptér és a Victoria buszpályaudvar között, a menetidő kb. 75 perc, míg az A51 járat 30 percenként indul a Liverpool Street felé, a menetidő 55 perc. Mindkét esetben a jegyár 9 font. 
  • Taxival való közlekedés esetén a reptér a 24x7 társaságot ajánlja, melynek foglalási pultja megtalálható az utasterminálon. Természetesen más társaságok autóit is igénybe lehet venni. Erre a Stansted repülőtér egy Minicabit nevű taxi-fuvardíj összehasonlítási szolgáltatást kínál, melynek segítségével kiválasztható és le is foglalható a legkedvezőbb árú szolgáltató.

 

London Southend (SEN)

A 2012-ben újra, a nemzetközi utasforgalom előtt is megnyílt Southend repülőtér London legfiatalabb légikikötője (korábban katonai, illetve belföldi utasforgalmat szolgált csak ki). A reptér 58 kilométerre keletre található London központjától, a várossal való tömegközlekedési összeköttetése gyors és kényelmes.

  • A legegyszerűbb és leggyorsabb közlekedési lehetőség a reptér és London között a vonat. A pályaudvar rövid sétával elérhető, csúcsidőben is óránként ötször indulnak a vonatok. A vasút Southend Airport és London Liverpool Street Station között közlekedik, a menetidő 53 perc. A jegy ára csúcsidőn kívül egy személynek a Liverpool Street állomásig 16,70 fontnál kezdődik.
  • A Southend és a Stansted reptereket az X30 busz járatai kötik össze, melyet a First Essex Buses üzemeltet.
  • Ha a taxi szolgáltatást választanánk, Southenden az Andrew Taxis autóit érhetjük el legegyszerűbben, akár éjszaka is. Az árak a jármű méretétől és az utaslétszámtól függnek. A Liverpool Streetig minimum 4 fő esetén 27,50 font/fő a kiindulási ár, ennél kevesebb utassal felárral közlekednek. A Minicabit taxi-viteldíj összehasonlító alkalmazás itt is igénybe vehető.  

 

London City (LCY)

London legkisebb nemzetközi repülőtere a város határain belül, a központtól 11 kilométerre keletre található Newham kerületben. A City utasterminálja reggel 5.15-től este 21.45-ig tart nyitva. A belváros alig 30 percen belül elérhető. A LOT lengyel légitársaság közlekedtet közvetlen járatot ide Budapestről.

  • A repülőteret a 473-as és a 474-es autóbuszokkal, illetve a DLR (Docklands Light Railway) gyorsvasúttal közelíthetjük meg. A reptér a 3-as zónában található, így Travelcard-al is fizethetünk, a viteldíj kb. 4 font.
  • A jellegzetes londoni fekete taxik is elérhetőek a City reptéren, a viteldíjak az úti céltól függően 10-50 font között változhatnak.

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt