Költözik az Isztambuli repülőtér április 5-én

 

A "nagy költözés" hírét a napokban jelentette be az új óriásrepülőtér üzemeltetője és a Turkish Airlines.

2019 április 5-én hajnali 3 órától 2019 április 7-én éjfélig időszakban fogják a majd a teljes költözést megoldani, tehát az Atatürk repülőteret átköltöztetik a részben elkészült, új Istanbul Grand Airportra. A repteret működése közben folyamatosan feljesztik, bővítik és a tervek szerint Isztambul büszkélkedhet majd a világ legnagyobb légikikötőjével.

Várhatóan teljesen elkészülni majd csak 2028-ban fog az új légikikötő, és a tervek szerint a legnagyobb lesz a világon, évente 200 millió utassal (jelenleg a legnagyobb a világon az Atlanta repülőtér, mely forgalma százmillió körüli évente), hat kifutópályával, 70 ezres autóparkolóval, és 500 gépnek elég állóhellyel.

A Turkish Airlines folyamatosan tájékoztatja utazóit, és az utazási irodákat is a változásokról. A légitársaság több járatát törölni kényszerül április 5-től április 20-ig. Az utazókat folyamatosan informáljuk a járataik változásáról, az esetleges törlésekről, de érdemes az indulás előtt tájékozódni a helyes menetrendről.

Mit is jelent ez a költözés? A költözésben 1800 dolgozó vesz majd részt, és csaknem 50 ezer tonnányi eszközt, járművektől kezdve számos holmiig mozgatnak majd meg a két reptér közötti úton.

A hírek szerint az Atatürk reptérről felszálló utolsó menetrend szerint járat a Tukish Airlines Szingapúrba tartó járata lesz, az új, Istanbul Grand Airportról pedig egy, szintén Turkish Airlines által üzemeltetett ankarai járat lesz.

Jó tudni, hogy az Istanbul Grand Airport megkapja az Atatürk reptér kódját. Április 5-e után IST kódot az új repülőtér kapja, míg az Atatürk megkapja az ISL kódot. Repülőjegy foglalás közben érdemes majd figyelni a repterek rövidítését, kódját, mert az esetleges reptérváltások komoly többletköltségekkel járhatnak, nem is beszélve a kényelmetlen plusz utazástól.

Hol található az új repülőtér? A várostól északra helyezkedik el. A városközpont és a repülőtér távolsága közel 40 km. Az alábbi térképen mutatjuk Isztambul repülőtereit, az Istanbul Airportot (Grand Airport IST) az Atatürk repülőteret (április 5. után ISL kóddal), és a fapados légitársaságok által használt Sabiha Gökcen SAW repülőteret:

 

Az átszálló utasokat kevésbé fogja érinteni az új repülőtér elhelyezkedése, a várostól való távolsága, de aki Isztambulba utazik, számoljon az új reptér miatti transzferidőkkel.

Mi is lesz a régi repülőtérrel? A tájékoztatások szerint magángépeket, és áruszállító gépeket fog fogadni és indítani.

Egy kis ízelítő, milyen is lesz majd az Istanbul Grand Airport:

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt