Hasznos információk csomagoláshoz

Minden utazás előtt az egyik legrosszabb rémálom a csomagolás. Nem elég, hogy az ember arra figyel, hogy minél gazdaságosabban, praktikusabban pakoljon, de akkor még azt is szem előtt kell tartani, hogy a repülőterek biztonsági előírásai szerint mit vihet magával és mit nem, illetve, ha viheti is, azt hová rakhatja. Erre a dilemmára adunk most néhány gyakorlatias tanácsot, ötletet.

 

Mérettáblázatok

Az első, és legfontosabb, hogy mindig ellenőrizzük az adott légitársaság előírt poggyász és kézipoggyász mérettáblázatát, hogy később ne jöjjünk zavarba, ne kelljen kapkodva átcsoportosítani, ide-oda pakolni, pláne, ha a csomagunk már úgyis határeset a súlyát tekintve, és a zipzárját is csak úgy sikerült behúzni, hogy ráültettük az egész családot. Feltétlenül ellenőrizzük, hogy repülőjegyünk magában foglalja-e a poggyászfeladás díját, vagy külön kell azt megfizetnünk. Ahány légitársaság, annyi szabályozás, a fapadosok külön fizettetik ki a poggyászokat, előfordul, hogy nem csak a darabszám, de még a feladható súly után is. Erre már csak azért is érdemes odafigyelni, mert ha pótdíj formájában fizettetik ki, gyakran többszöröse lehet az előre kifizetettnek.

kézipoggyász repülésnél

A kézipoggyász esetében azonban nem elég, hogy a súlyhatárt ne lépjük túl, de még az adott légitársaság által megszabott geometriai paramétereknek (maximum szélesség, magasság, hosszúság) is stimmelniük kell. Ezt a legtöbb esetben egy mérőkerettel ellenőrzik a repülőtéren a légitársaságok alkalmazottai, szóval nem érdemes a „hátha nem veszik észre” elgondolással operálni. Természetesen a megadott paraméterek közé a bőrönd/táska fülének, kerekeinek és egyéb kiálló részeinek is bele kell férnie. Amennyiben kézi poggyászunk nagyobb, mint a meghatározott méret, jelentős pótdíj megfizetése mellett poggyászként vagyunk kötelesek feladni, ez pedig ismételten sokkal drágább, mint az előre fizetett díj.

 

Mi a teendő a feladandó poggyásszal?

A feladandó poggyászt a check-in pultnál kell feladni a jegyellenőrzés után. Itt minden táskára vonalkódos címként ragasztanak, amely segítségével bárhol meg tudják állapítani az adott csomag tulajdonosát, és hogy honnan hová tart. Ugyanezt a vonalkódot ragasztják fel a beszállókártya hátuljára, ezért a kártyát az utazás végéig, a csomagok felvételéig meg kell őrizni. Ha feladandó poggyászunk túlsúlyos, ez esetben (akkor - írnék ide) kilogrammonként pótdíjat kell fizetni, mely légitársaságonként eltérő mértékű.

 

A feladott poggyászokat is átvilágítják, ha ezekben olyan tárgyat vélnek felfedezni, melyet ellenőrizni kell (pl. szifonpatronok, csillagszórók, kemping gázpalackok), a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz és kinyittatják vele a táskát.

Ha elveszett vagy megsérült a poggyász,  az utascsarnok tranzit várójában kell jelezni az Elveszett poggyász (Lost and found) irodában. Jegyzőkönyvet kell felvetetni az ügyintézővel, mert később ez alapján tudjuk megkapni a csomagot, és ha kár ért minket, így tudjuk érvényesíteni kártérítési igényünket. Mivel a poggyászokon vonalkódos címkék vannak, a legtöbb esetben 1 napon belül előkerülnek.

 

Ami a kézipoggyászra vonatkozik

Feltétlenül érdemes utánanézni, hogy az adott légitársaság szerint mi minősül különálló kézipoggyásznak. A hagyományos légitársaságok többsége a retikül/hátizsák mellett engedélyezik a laptoptáska, fotótáska, kameratáska felvitelét is a fedélzetre, míg más légitársaságoknál ez már külön kézipoggyásznak minősül. A repülőtéri ajándékboltban (duty free), a biztonsági ellenőrzést követően vásárolt árucikkek általában nem számítanak kézi poggyásznak, felvihetők a fedélzetre anélkül, hogy bele kellene gyömöszölni a táskánkba. Ez alól azonban néhány fapados légitársaság kivételt képez, amelyek megkívánják, hogy a tranzit ajándékboltjában vásárolt árut is betegyük a kézi poggyászba.

 

Egy nagyon praktikus ötlet lehet a derék köré csatolható övtáska, amibe a legfontosabb úti okmányok, repülőjegy/foglalási kód, készpénz, bankkártya, papír zsebkendő, telefon, esetleg toll is belefér, ugyanakkor könnyen ki tudunk venni belőle bármit. Ezt a biztonsági alkalmazottak nem szokták külön kézipoggyásznak tekinteni, a fontos papírok biztonságos helyen, együtt vannak és még szabad kezünk is marad. A biztonsági ellenőrzésnél persze le kell venni, de egyéb gond nem lesz vele.

 

A kézipoggyászba érdemes az előbb felsoroltak mellett (legfontosabb úti okmányok, repülőjegy/foglalási kód, készpénz, bankkártya, papír zsebkendő, telefon, esetleg toll) a törékeny tárgyakat is betenni, mint például a szemüveg, az ékszerek. Kézipoggyászunk csomagolásakor érdemes figyelembe venni a folyadékok (krémek, zselék) tárolásáról szóló szabályzatot (lásd lejjebb) is. A kézitáskában felvihetjük a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket. Előfordulhat azonban, hogy a biztonsági átvizsgáláson ezek eredét és használatuk szükségességét igazolni kell.

 

Praktikus tippek

Rendkívül hasznos lehet, ha feladandó poggyászainkat felcímkézzük, azon pontosan és olvashatóan tüntetjük fel nevünket és címünket, ugyanis ha elkeveredik egy csomag, könnyebben beazonosítható a rendeltetési helye. A bőröndök, táskák sokszor nagyon hasonlítanak egymásra, így csomagkiadásnál is előfordulhat, hogy valaki más a sajátjának véli, és a mi csomagunkat viszi magával, de a csatlakozásnál is lemaradhat a poggyászunk. Az esetleges sérülések elkerülése végett a feladandó poggyászok fóliázására is van lehetőség a legtöbb repülőtéren, mielőtt feladnánk azokat a check-in pultnál (ezt térítés ellenében végzik).

 

Veszélyesnek minősülő tárgyakat (fegyverek, tűzveszélyes anyagok, vegyi- és toxikus anyagok, esetlegesen sérülést okozó tompa tárgyak) semmiképpen ne vigyünk magunkkal sem feladott, sem kézipoggyászban, azokat a biztonsági személyzet elkobozza, arról nem is beszélve, hogy kellemetlen lehet, ha az embert kivezetik a tranzitváróból és rendőri ellenőrzés mellett nyittatják ki a csomagját. Szúró- és vágóeszközöket a feladott poggyászban lehet szállítani (ha a kisollót mindenképpen magunkkal szeretnénk vinni).

 

Ami a folyadékot illeti, azt legjobb, ha a feladott poggyászban helyezzük el, ha azonban csak kézi poggyászunk van, akkor a repülőtéren kapható/elvehető átlátszó, újrazárható, 20x20 cm méretű és legfeljebb 1 liter térfogatú kis zacskóba kell betenni a nálunk lévő folyadékot, mely legfeljebb 100 ml űrtartalmú tartályban lehet. Ezt a zacskót külön be kell mutatni a biztonsági ellenőrzéskor, ugyanakkor egy személy csak egy darab átlátszó, visszazárható műanyag zacskót vihet magával. A 100 ml megítélésekor a folyadék palackjának, üvegének űrtartalma számít, nem pedig a benne lévő folyadék, gél mennyisége. A fentieknek nem megfelelő folyadékokat a biztonsági ellenőrzéskor ki kell dobni. Ilyen speciális zacskót a repülőtereken lehet kapni, Budapesten a Relay üzletekben.

 

Szilárd élelmiszereket fel lehet vinni a fedélzetre is, a szószos, magas folyadéktartalmú élelmiszerek, gyümölcslevek, joghurtok azonban a folyadék szabályozás alá esnek. Kivételt képeznek a bébi tápok, anyatej, vagy a krémes, olajos, zsíros, folyadék állapotú gyógyszerek, ez utóbbiakat angol és magyar nyelvű, az utas nevére kiállított orvosi igazolással kell bemutatni. Az inzulin és a tűk felvihetők az utas nevére kiállított orvosi recept vagy gyógyszerészi igazolás bemutatása mellett. A vámmentes boltban vásárolt italok szintén felvihetőek a fedélzetre.

 

Speciális tárgyak szállítása: biztonsági vizsgálat röntgengépei teljesen biztonságosak, a fényképezéshez használt eszközöket sem károsítja, azonban az 1000ASA/31 DIN feletti érzékenységű filmeket érdemes kivenni a gépből, hogy ezeket külön vizsgálják meg. A törékeny, nagyméretű tárgyak, például hangszerek fedélzeten szállítása is megoldható, ez esetben külön jegyet kell számukra vásárolni (elfoglalnak egy helyet). Babakocsik, tolószékek szintén szállíthatóak, ezekre külön poggyászcímkét ragasztanak, de a gép bejáratáig vagy a lépcsőig lehet őket használni, itt a személyzet átveszi és a repülés idejére a csomagtérbe helyezi az eszközöket.

 

Vannak élményei vagy tapasztalata, amelyeket szívesen megosztana? Kérjük kommentben írja meg ezeket, hogy a jövőbeli utazók felkészültebben vághassanak neki a nagy kalandnak.

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt