Hamburg hétvégére

5 látnivaló, amit ne hagyjon ki!

  • U-Boot Múzeum – és megszereti a katonai járműveket!
  • A hamburgi kikötő – mégis csak ez a leglátványosabb helyszín a városban!
  • Csavargás az óvárosban – hogy megismerje Hamburg múltját!
  • Szent Miklós templom – néma tisztelgés a háború áldozatai előtt!
  • Kirándulás Blankenesébe – ahol kipihenheti Hamburgot!

 

A napjainkra hatalmasra nőtt, egykori Hansa-város izgalmas úti cél lehet egy felejthetetlen hétvégére. Németország második legnagyobb városa 1200 éves múlttal, ideális kikötési hellyel, és kedvező elhelyezkedéssel vívta ki azt a pozíciót, melyet ma hazájában betölt. A Világ Kapujának is nevezett város izgalmas nevezetességekkel és programokkal várja az ide utazókat.

Bár a Németország északi részén, az Elba folyó partján elhelyezkedő hatalmas várost a IX. században alapították, hangulata, városképe ma modern, kozmopolita, színes és fiatalos. Hamburg sorsa fekvéséből adódóan alakult: a tenger közelsége és a folyó adottságai ideális kikötővé tették. A Balti- és az Északi-tenger partján fekvő városok a X-XII. század között tengeri kereskedelmi szövetséget hoztak létre, s Hamburg is tagja lett a Hanza-városoknak több angol, holland, lengyel és német településsel. Máig jelentős gazdaságának alapjait a Barbarossa Frigyestől kapott szabadságlevélnek köszönheti, kikötője okán pedig mindig fontos szerepet kapott a történelemben. A II. világháború során viszont épp emiatt érték súlyos bombázások a várost, így 1945-re Hamburg romokban hevert. Az 1950-es évektől megkezdődött az újjáépítés, melynek köszönhetően a város mára visszanyerte korábbi szépségét, báját és jelentőségét. Ipar- és kikötőváros mivolta ellenére Németország legzöldebb városa, ugyanakkor a rengeteg csatorna miatt Észak Velencéjének is nevezik.

Séta az óvárosban

Hamburg ideális helyszín a városi sétákhoz. Az 1842-es nagy tűzvész miatt a település kétharmada elpusztult, így eredeti állapotban kevés épület maradt meg korábbról. A város ősi magja – a Zollkanal csatorna, illetve a Holstenwall – Gorch-Foch-Wall – Lombardsbrücke és a Glockengiesserwall – Steintorwall – Klosterwall utak által közrefogott terület (utóbbiak nevében a Wall szó az egykori városfalra, sáncra utal) – azonban ma is rengeteg turistát vonz. A városkép itt olyan, mintha csak visszarepülnénk pár száz évet az időben: a csatornák partjain régi raktárépületek és kereskedőházak sorakoznak. Az 1649-61 közt épült St. Michaelis templom (Michel, ahogy a hamburgiak nevezik a város jelképének számító barokk épületet) közelében számos XVII. századi kiskereskedői lakóház maradt fenn, közülük az egyiket belülről is megnézhetjük. A Michel tornyából pedig kiváló panoráma nyílik a városra és a kikötőre. A St. Nikolai templom (1846-74) megfeketedett romos sziluettje a fasizmus áldozatainak állít emléket. A templomot 1943-ban bombatalálat érte, de újjáépíteni nem akarták. A hajósok védőszentjének ajánlott templom az 1842-es tűzvészben is leégett. Érdemes megnézni az Oskar Kokoschka tervei alapján készített oltármozaikját is.

hamburg repülőjegyek 

Szintén a múlt szép példája az Alsterfleet csatorna mellett álló Városháza. A korábbi épület 1842-ben leégett, a jelenlegi 1897-ben készült el. A grandiózus, gazdagon díszített palota éles ellentéte a Hanza-városok puritán építészeti stílusának. A közeli elegáns, promenádos Jungfernstieg Hamburg bevásárló- és sétálóutcája, ahol a legkedveltebb márkák versengenek a vásárlók kegyeiért. Kellemes sétát kínál a Binnenalster-tó környéke is, mely körül kávézók, éttermek sorakoznak, de itt találhatók az Alster-tó hajókikötői is. Hamburg egyik legkedveltebb turisztikai programja a hajós városnéző Alster-körút, ahonnan csodás panorámát nyújt Hamburg. A tó elegáns környéke a város egyik legfelkapottabb, legdrágább része. Az óváros édes programot is kínál, mely főként a gyerekeknek és az édesszájú felnőtteknek izgalmas látványosság. A Chocoversum csokimúzeumban megismerhetjük a csokoládék gyártási folyamatát, mintadarabokat lehet kóstolni, s ha mindez nem lenne elég, elkészíthetjük a saját csokoládénkat is.  

Kikötői kalandok

Hamburg – bár közel 100 kilométerre fekszik a tengertől – Európa második legnagyobb tengeri kikötője, innen ered elnevezése is: a Világ Kapuja. Ez a város egyik kedvenc látványossága, ahol százéves dokkokat, óriási hajóépítő műhelyeket, raktárakat, tengerjáró hajókat és jobbnál-jobb halétkeket kínáló éttermeket találhatunk. Maga a kikötő is több negyedre oszlik, melyek külön-külön is megérnek egy sétát. Az egyik ilyen úti cél a Raktárváros (Speicherstadt) a szabadkikötő területén. A csatornáktól szabdalt, s jó száz esztendős, vörös téglás raktárépületekkel beépített terület a világ legnagyobb raktárkomplexuma, ahol keleti szőnyegektől kezdve teán, kávén át, fűszerekig sok mindent tárolnak. Szürkületkor, esti fények mellett különös hangulata van egy sétának errefelé. Szintén itt található a gyerekek számára is izgalmas Hamburg Dungeon múzeum, ahol a város sötét oldalát ismerhetjük meg: kínzókamra, inkvizíció, pestis kórház, őrültek háza, az 1842-es tűzvész és hasonló témák várják a borzongani vágyó turistákat. Békésebb, de szintén a gyerekek számára is kedvelt látnivaló a szomszédos Miniatur Wunderland, mely a világ legnagyobb vasútmodell kiállítása. A Raktárváros mellett, az Elba szigetein, raktár- és kikötői épületek helyén épült ki a HafenCity, azaz a kikötőváros. Jól megfér itt egymás mellett a régi és a modern, az ipari és a kulturális épületek, melyek legjobb példája az Elbphilharmonie, mely egy raktár tetejére épült koncertterem.

hamburg akciós repülőjegyek 

Szintén kedvenc a St. Pauli halpiac, amely 1703 óta vasárnaponként hajnali 5-től 9.30-ig tart nyitva a százéves halvásárcsarnok mellett. Ha valahol, itt érdemes egy jó halas szendvicset megkóstolni. A történelmi járművek szerelmesei feltétlenül keressék meg a halpiac mellett horgonyzó U-Boot tengeralattjáró múzeumot. A 90 méter hosszú U-434-es egy, a hidegháborúban használt félelmetes hírű orosz vadász- és kém tengeralattjáró volt, e kategória legnagyobbja. 1976-ban készült, s egészen 2002-ig szolgálatban állt. Nincs a világon olyan kikötő, ahol ne lenne a szomszédban vöröslámpás negyed is, s ez alól Hamburg sem kivétel. Nem messze a halpiactól, a színes, nyüzsgő St.Pauli negyed Reeperbahn utcája bordélyoknak, szex shopoknak, sztriptíz kluboknak és erotikus színházaknak ad otthont, de emellett valódi színházak, diszkók, klubok, exkluzív bárok is bőven előfordulnak itt. 1960-62 között a Kaiserkeller klubban játszott a Beatles is, mielőtt világhírre tettek volna szert. A Reeperbahntól és a Beatles Platztól nem messze található helyszín – mely rajongói zarándokhely – ma is működő rock klub.

Kipihenni Hamburgot

Aki valamennyi hamburgi nevezetességet végigjárt, s volna még kedve és ideje nézelődni, az látogasson el a hangulatos és idilli Blankenese külvárosi negyedbe. A Hamburg nyugati részén elterülő, egykori halászfalu ma Európa egyik leggazdagabb városrésze. A fényűző villák, festői utcácskák, a romantikus strandok kedvelt kiránduló célponttá teszik. A városrésznek saját központja van éttermekkel, kávézókkal, elegáns üzletekkel és heti piaccal, de igen kedveltek a település előtt elnyúló Elba-parti strandok is. A folyóparti túraútvonalak Németország legszebbjei közé tartoznak, de kerékpárral, sőt St. Pauli Landungsbrücken hajóállomástól sétahajóval is érdemes ide ellátogatni.

Kezdje utazása tervezését a repülőjegy lefoglalásával.

hamburg repülőjegyek akció

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt