Hamburg, a kikötőváros

Németország második legnagyobb városa, az Elba-parti Hamburg tökéletes választás lehet egy pár nappal megtoldott hosszúhétvégére. Ez az az úti cél, ahol bármit is keressen az ember egy utazás alkalmával, biztosan megtalálja: 1200 éves történelem, kulturális látnivalók, izgalmas éjszakai szórakozóhelyek, multikulturális gasztronómia, jó hangulat, a luxus és az alternatív bohémság keveréke – s mindezt egy elbűvölő fekvésű város nyújtja. Mivel Hamburg egész történelmét, gazdagságát, stílusát meghatározza a víz, a kikötő, a tengeri kereskedelem, így bármerre is induljunk, bármit csináljunk a városban, előbb-utóbb kapcsolatba kerülünk vele.

Bár mi magyarok sem panaszkodhatunk az olyan jelentős álló, és folyóvizeinkkel, mint a Balaton, vagy a Duna és a Tisza, Hamburg – mely közel az Északi-tengerhez, az Elba tölcsértorkolatában fekszik – méreteiben, nyüzsgő, nagyvilági hangulatával egészen különleges atmoszférával bír. Áruforgalmát tekintve Rotterdam és Antwerpen után Európa harmadik legnagyobb tengeri kikötője, s egyben Németország tengeri kapuja, ahol éjjel-nappal lüktet az élet. Persze Hamburg nem ma „kezdte”: már a XIV. században is az Északi-tenger legjelentősebb és legnagyobb Hanza-városának számított, mely egész létére rányomta a bélyegét és meghatározta sorsát. Hamburg kikötője egy egész napra is számtalan izgalmas látnivalót és élményt nyújt, így érdemes itt kezdeni a város felfedezését. A hatalmas tengerjárók és konténerhajók, az égbe meredő daruk, a dokkok és a hosszan húzódó rakpartok sajátos miliőt sugallnak.   

Miután kibámészkodtuk magunkat és felocsúdtunk a méretek és forgalom közti jelentős különbségekből, érdemes közelebbről is megnézni, hogy mit nyújt a hamburgi kikötő. A Deichtorhallen és Baumwall között nyúlik el a világ legnagyobb raktárkomplexuma, a több mint százesztendős raktárváros, vagyis a Speicherstadt. A történelmi hangulatú, vörös téglás épületeket messzi földek illata lengi be: a tea, kávé, kakaó, fűszerek, illatszerek, selyem, szőrme mellett itt található például a világ legnagyobb keleti-szőnyeg raktára is. A keskeny csatornák, az ódon épületek igazán idilli képet tükröznek, melyek még hangulatosabbá válnak az est beköszöntével, az éjszakai lámpák fényében. A Speicherstadt 2015 óta UNESCO Világörökségi helyszín. A Hamburg szívében megálmodott modern kikötőváros, a HafenCity éles ellentéte a raktárváros romantikus hangulatának, jóllehet semmivel sem marad el mögötte. A csillogó üvegpaloták, a hatalmas iroda- és lakóházak, melyeket keskeny csatornák szabdalnak, az innovatív városfejlesztés pazar példája. A HafenCity legizgalmasabb látnivalója a formabontó Elbphilharmonie koncertterem, melynek ultramodern üvegépületét egy öreg raktár tetejére helyezték.

Akit a múltbéli hajósélet is érdekel, az keressen fel párat Hamburg számos múzeumhajója közül. A fehér törzsű Cap San Diego éppen az Elbphilharmonie épületével szemben horgonyoz. Az 1961-ben épített teherhajó a konténerhajózás előtti időszak példája, s az 1980-as évekig Hamburg és Dél-Amerika között közlekedett. A Rickmer Rickmers a XIX. század végi hajózás szemtanúja volt: 1896-ban bocsátották vízre, ma pedig múzeumhajóként, rendezvényhelyszínként és étteremként várja az érdeklődőket. De van itt régi tengeralattjáró, sőt történelmi tűzoltó hajó is, melyeket szintén meg lehet nézni. A Múzeumkikötő (Museumshafen Oevelgönne) – mely a tenger irányában az Elba-parton található – igen kedvelt kiránduló úti cél, ahol elbűvölő régi vitorlások, gőzösök, bárkák horgonyoznak. A helyszín egy délutáni könnyed kirándulás célja is lehet, érdemes hajóval megközelíteni; az Elbphilharmonie-tól alig fél órás hajókázással lehet elérni. A romantikus hangulatú kikötőben sörözők, kávézók, éttermek is találhatók.  

Hamburgot a világ kapujának is nevezik, ami nem meglepő; kikötőjébe évente 13 ezer hajó fut be a világ minden tájáról, így nem meglepő, hogy a közeli negyedekben a világ valamennyi konyháját meg lehet kóstolni. Érdemes azonban elsősorban a tengeri étkekre fókuszálni, hiszen a város mégis csak közeli kapcsolatban áll a tengerrel. A St. Pauli Fishmarkt, vagyis a Szent Pál halpiac nem csak a helyiek kedvence, de mindazoknak a turistáknak is, akik imádnak piacokat járni. Hangulata magával ragadó, s amellett, hogy rendkívül széles választékát kínálják a tengeri halaknak (minden reggel 6-tól 10-ig), gyümölcsök és más élelmiszerek, de még élő háztáji is kaphatók itt. Ha pedig megéheznénk, érdemes beülni valamelyik éttermébe, amely a piac kínálatából ad ízelítőt. A halpiac környékén egyébként több tengeri herkentyűkre szakosodott étterem is található, de ha nemzetközi ízekre vágynánk, van itt spanyol tapas bár, amerikai steakház, olasz és francia éttermek, vagy éppen japán szusi bár.

De maradjunk még egy kicsit a híres, vagy inkább hírhedt St. Pauli negyednél, mely pár évtizede még a dekadencia, a züllés és a romlottság szinonimája volt. Lényegében Hamburg piros lámpás negyedeként működött, ahol szinte minden sarkon örömlányokba és futtatóikba lehetett botlani. A kikötőhöz közeli St. Pauli negyed Hamburg szerves része volt, ahol a világ minden tájáról érkezett tengerészek keresték a könnyed szórakozást. Korábban egymást érték itt a kuplerájok, a szexmozik, a vetkőzőshow-k, a szexshopok, s bár a St. Pauli ma is Hamburg szórakoztató negyede, de a szex köré épülő intézmények a korábbihoz képest megritkultak. Bohém éttermek, jazz bárok, alternatív szórakozóhelyek, musical-színházak sorakoznak ma utcáiban, melyeknek csupán megkopott homlokzatai emlékeztetnek a kapitalizmus züllött dekadenciájára. A közeli Reeperbahn (Reeper németül kötélverőt jelent), mely ma a környék leghíresebb utcája, nevében jól tükrözi a negyed egykori történelmét, amikor a zajjal, szagokkal járó szakmák művelői telepedtek le itt. Ma ennek már nyoma sincs, az utca Hamburg éjszakai életének egyik központja, ahol sztriptízbárok, jazz klubok és punk-discok sorakoznak.

Kedvett kapott Hamburghoz? Az Eurowings közvetlen járatot üzemltet Hamburgba Budapestről. Itt tudja megnézni az árakat és időpontokat.

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt