Frankfurti repülős hétvége

5 látnivaló, amit ne hagyjon ki!

  • Städel Múzeum – a kulturális feltöltődésért!
  • Goethe-ház – ahol bepillanthat a nagy német költő világába!
  • Óvárosi piactér (Römerberg) és a Römer városháza – hogy a múlt tanúja is legyen!
  • Senckenberg Természettudományi Múzeum – egy dinoszaurusz mustra mindig jól jöhet!
  • Kilátás a Main Tower tetejéről – s egy perc alatt bebarangolja Frankfurtot!

 Németország ötödik legnagyobb települése, Európa egyik leggazdagabb nagyvárosa, Frankfurt am Main egy pezsgő, nyitott, lüktető, modern metropolisz; pontosan olyan, amilyennek egy pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központnak lennie kell. Mivel a kontinens egyik legnagyobb nemzetközi repülőtere is itt van, turisztikai kínálatban sem vallhat szégyent. Nézzük hát, mi az, amit Frankfurtban járva semmiképp ne hagyjunk ki!

 A Majna-parti Frankfurtról ma a legtöbb embernek a bankok, a pénzügyi élet, és a brókerek jutnak eszébe, s ez nem véletlen, hiszen a világ legjelentősebb tőzsdéi közül több is megtalálható a városban. Hatalmas üzleti negyede, a rengeteg égbe törő felhőkarcoló elegáns hátteret nyújtanak mindehhez, persze Frankfurt többi része is kifinomult és ultramodern. Pedig a városnak komoly múltja van, hiszen már a római időkben is virágzó település létezett a területen. ’Franconofurd’-ot 794-ben említik először az okiratok. A város renoméja a következő századokban egyre csak nőtt, Frankfurt lett a német királyválasztások, majd a német-római császárok koronázásának helyszíne 1792-ig. A XIII. századtól szabad birodalmi város, a XVI. századtól kulturális központ is lett. A frankfurti tőzsde születése a XVI. század második felére tehető. A II. világháború alatt csaknem egész Frankfurt megsemmisült a szövetségesek bombázásai miatt, mindent újra kellett építeni.

frankfurti repülős hétvége 

Frankfurti séta

A második világháborúig Frankfurtnak volt a legnagyobb összefüggő középkori óvárosa egész Németországban. De a szövetségesek bombázásai által megsemmisült negyednek csak kis részét sikerült újjáépíteni a háború után, így a favázas épületek szegélyezte, kacskaringós, macskaköves utcácskái a múlté lettek (4000 favázas házából csak egy maradt meg). A legfontosabb épületeket azonban újjáépítették. A Majna északi partján fekvő Altstadt (óváros) szíve a Römerberg tér, mely nevét az itt álló XIV. századi városházáról, a Römerről kapta. Az épület – a Római (Römer) kereskedőcsaládról kapta a nevét – kilenc szomszédos épület komplexuma, melyeket 1896-1900 között egységes neogótikus homlokzattal láttak el. A városháza két legfontosabb látnivalója az arany- és ezüstkereskedők vásárainak fenntartott Römerhalle, és a német-római császárok koronázási díszlakomáinak terme, a Kaisersaal, melyet az uralkodók portréi díszítenek. A tér keleti oldalán hat favázas ház látható, melyek a háború előtti óváros hangulatát igyekeznek visszaadni – persze ezek is alig néhány évtizede épültek. A Römerberg déli oldalán áll az Alte Nikolaikirche (Régi Miklós-templom), mely 1290-ben épült, mai gótikus stílusát a XV. században nyerte el.  

Az óváros másik jelentős vallási épülete a hatalmas, vörös téglás Szent Bertalan-dóm (vagy Császárdóm), mely a német-római császárok koronázási helyszíne volt 1356-tól. Mivel Frankfurt nem püspöki székhely, így egyházszervezeti rangban nem katedrális, de a köznyelv mégis dómnak nevezi történelmi múltja és jelentősége miatt. 95 méter magas tornyával Frankfurt egyik városképi ismertetője. Kisétálva a Majna partra az Eiserne Steg, Frankfurt leghíresebb gyalogoshídja (1869) felé, elérjük a város egyik legrégibb épületét, a XII. században épült, román stílusú császári palotát, a Saalhofot, melyben a Történelmi Múzeum kapott helyet. Szintén a Majna-parton találjuk M. A. Rothschild (1743–1812), a híres Rothschild-bank alapítójának palotáját, melyben ma a Zsidómúzeum gyűjteménye látható: az 1800 utáni zsidó történelmet és kultúrát mutatja be, családtörténeti anyaguk a Rothschild család és Anna Frank történetével foglalkozik. 1462 és 1811 között az óvárosban működött a frankfurti zsidó gettó (Frankfurter Judengasse), mely a dómtól nem messze található Börneplatz körül alakult ki, s egyike volt az ország legrégibb gettóinak. Mára semmi nem maradt belőle, de 1977-ben feltárták néhány épület maradványát.

 

A Zsidómúzeumtól rövid sétára található a Hauptwache, Frankfurt legforgalmasabb tere, mely nevét a közepén álló Hauptwache házról (Főőrség) kapta. Az 1730-ban emelt épület csendőrségi főhadiszállás, majd börtön volt, ma pedig kávézó. Itt futnak össze a város leghíresebb bevásárlóutcái üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal. Legismertebb közülük a Zeil. Visszakanyarodva a folyó felé, alig öt perc séta után elérjük J. W. Goethe szülőházát. Az eredeti épület a háború áldozata lett, melyet abban a formában építettek újjá, amilyen a költő születése idején, 1749-ben is volt. Az épületben berendezett konyha, háló- és dolgozó szobák, festmények és szobrok láthatók. Szembeszökő kontraszt az ódon történelmi épület, és az alig egy háztömbnyire mögötte található Bankviertel égbe szökő felhőkarcolói. Régi és modern, emberléptékű, és futurisztikus találkozik itt pillanatok alatt. Az üzleti negyedben találhatók az ország legmagasabb felhőkarcolói; egyetlen más német város sem büszkélkedik 150 méternél magasabb toronyházakkal. Leghíresebb közülük a Commerzbank Tower (259 m), a Messeturm (257 m), a Main Tower (240 m), és a Deutsche Bank Zwillingstürme ikertornyai (155 m). Érdemes felliftezni a Main Tower tetejére, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a városra. 

 

Frankfurt, a múzeumok városa

Mivel a történelmi Frankfurt a II. világháborúban gyakorlatilag megsemmisült, a városnak más kulturális értékekre kellett helyeznie a hangsúlyt ahhoz, hogy továbbra is turisztikai célpont maradhasson. Így érthető módon számtalan hírneves múzeumot találunk itt, melyeket érdemes meglátogatni. Ez annál is egyszerűbb, mivel Frankfurt legtöbb múzeuma egy helyen, a Majna déli partján, az óvárossal szemben elhelyezkedő, s hangulatos sörözőiről is nevezetes Sachsenhausen negyedben található. Az egyik legnevesebb gyűjteménnyel a Städel-Múzeum büszkélkedik: 900 év európai művészete csodálható meg itt Botticellitől Rembrandton át Picassóig. Szintén a parti sétányon, a Museumsuferen található a Német Filmmúzeum (Deutsches Filmmuseum), mely a filmkészítés művészetét és történetét mutatja be. Az építészeti múzeum (Architektur Museum) jeligéje pedig: ’az első kunyhóktól a felhőkarcolóig’, melynek értelmében az őskortól napjainkig követhetjük figyelemmel az építészet történetét. További múzeumokat is bőven találunk itt, így például a Kommunikációs Múzeumot, a Világkultúrák Múzeumát vagy az Ikon Múzeumot. Museumsufer Ticket (jegy) birtokában 34 múzeumot kereshetünk fel két egymást követő napon. Azt viszont tartsuk észben, Németországban a múzeumok zöme hétfőn zárva tart.

frankfurt akciós repülőjegyek 

Gyerekek számára is izgalmas gyűjteménye van a híres Senckenberg Természettudományi Múzeumnak (Naturmuseum Senckenberg) a belvárostól északnyugatra, a Westenden. Kiállított tárgyai között növények, állatok preparátumai láthatók, de vannak itt látványos ásványok is. A legnagyobb vonzerőt a dinoszaurusz és bálna csontvázak jelentik, melyek másolatait a kicsik akár meg is foghatják. Frankfurtban a gyerekeknek egy külön gyűjteményt is létrehoztak, ez a Gyermek Múzeum (Kinder Museum), mely a Frankfurti Történeti Múzeumhoz tartozik, s a kicsik a város történetével és kulturális vonatkozású témákkal ismerkedhetnek meg interaktív módon. Itt minden kiállítási tárgy megtapogatható, kipróbálható és tesztelhető, így közelebb viszi a gyerekeket a felfedezés és megismerés öröméhez.

Utazása tervezését a repülőjegy lefoglalásával kezdje.

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt