Német állatvilág: Nemcsak a róka és a szarvas

 

Nyúl, vaddisznó, róka, mókus, denevér – aki azt gondolja, hogy Németországban nincs izgalmas állatfaj, az nagyon is  téved hisz mosómedvék, hiúzok, jávorszarvasok és bölények is élnek Németországban.

 

Bölények Berleburgban jávorszarvasok Brandenburgban:

 

 

Körülbelül 48 000 állatfaj él németországi erdőkben, réteken és hegyekben. Ezek közül sok rovar, de legalább 328 madárfaj, 104 különböző emlős, valamint több tucat kétéltű és hüllő él itt. Az állatok élőhelyeinek védelme érdekében Németország gazdag nemzeti parkokban és természetvédelmi területeken ahol körülbelül 10 300 növényfajt és 14 400 gombafajt számoltak össze. Ezek a védett területek nemcsak olyan jól ismert fajok számára kínálnak fontos megélhetést, mint a szarvasok, vaddisznók vagy mókusok.

Számos áttelepítési projektnek köszönhetően mára már Németországban is megtalálhatók kihalt fajok: például bölények legelésznek boldogan az észak-rajna-vesztfáliai Bad Rothaargebirge-ben 2013 óta BerleburgbanA természetvédelmi projekt  játszótérrel és természeti élményközponttal látogatható, számos túrázási lehetőséget kínál.

A jávorszarvas ismét feltűnik Németországban is, különösen Brandenburgban, ahol a Schorfheide vadasparkban is van egy  kis kolónia.

Általánosságban elmondható, hogy Brandenburg szövetségi állam egyre vadabb: mint néhány más szövetségi államban, itt is megtelepedett a farkas, és néha még egy hód is keresztezi az ember útját.

 

 

Rókák és nyulak Berlinben:

 

 

Berlinben több mint 230 vadon élő állatfajt tartanak nyilván. A vörös róka régóta szerves része a berlini városképnek, és éjszakánként parkokban, hátsó udvarokon, sőt utcákon is barangol. A Német Vadvilág Alapítvány ezért gyermektúrákat is kínál Berlinben.

A helyi vadon élő állatokat a város rétjein és parkjaiban fedezhetjük fel ahol találkozhat a nyulakkal is – Németország egyik legismertebb vadállatával. Több millió példány ugrál boldogan az országon.

A hiúz is gyakran előfordul  Németországban. Tíz szövetségi államban mintegy 140 hiúz él.

Több mint 1000 vadmacska él a Köln melletti Eifel Nemzeti Parkban. Itt található Közép-Európa egyik legfontosabb ragadozópopulációja akik 110 négyzetkilométeren gímszarvasokkal, hódokkal osztoznak.

 

Szakállas keselyű a bajor Alpokban

 

A Nürnbergi Állatkert és a Berchtesgadeni Nemzeti Park nemzetközi áttelepítési projektjének köszönhetően 233 fiatal szakállas keselyű ismét otthonosan mozog a bajor Alpokban.

A lápréce viszont Alsó-Szászországban talált otthonra, a kisbagoly pedig most újra költ Harz északi lábánál és a Nuthe-Nieplitz natúrparkban.

Hessian Opel Állatkert

A hesseni Opel Állatkertbe nem csak azért érdemes ellátogatni, mert a hatalmas terület zsiráfoknak és elefántoknak is otthont ad hanem, mert az Opel Állatkert összesen 33 nemzetközi természetvédelmi tenyésztési programban vesz részt hüllők, madarak és emlősök számára. A nercet, a baglyot és a mocsári teknőst tenyésztik, majd szabadon engedik. Például a nyérc az egyik legveszélyeztetettebb állatfaj, az utódokat tavasszal engedik szabadon az alsó-szászországi Steinhuder Meer-nél és a Saar-vidéken. A Dortmund melletti Berlebeckben található sasállomás Európa egyik legfajgazdagabb ragadozómadár-központja, és már számos, az állatkertben kikelt baglyot örökbe fogadott. A sasobszervatóriumban a kisbagoly újratelepítési projektje is folyik.

Csodáld meg a darvak vándorlását: Madárnéző dátumok Németországban

 

Az Opel Állatkertből származnak az európai tavi teknősök is, amelyek a hesseni Kühkopf-Knoblochsaue egyedülálló természetvédelmi területén, a Rajna mellett találhatók. Ez a legnagyobb fennmaradt vizes élőhely a Felső-Rajna északi részén, és számtalan állatnak ad otthont. A vaddisznók, szarvasok, teknősök és számtalan madár, például nagy harkály, süvöltő, sárgarigó és ragadozó madarak megfigyelhetők már kora reggel. 250 madárfaj mellett mint tizenkét denevér faj is él itt. Aki rajong a madarakért, az ősszel is szívesen nézi majd dél felé vonulásukat, mert grandiózus természeti látvány, amikor például seregélyek ezrei repülnek szinkronban dél felé.

Szuper dolog távcsővel követni a darvakat hosszú útjukon. A madárbarátok számára a NABU különleges őszi madármegfigyelési időpontokat kínál. Darvakat és libákat például szeptember végén és októberben lehet megfigyelni Lazsiában, de Brémában, Brandenburgban, Alsó-Szászországban vagy Mecklenburg-Pomerániában is.

 

Forrás: https://www.germany.travel/de/natur-aktiv/die-deutsche-tierwelt-mehr-als-fuchs-und-reh.html

 

 

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt