Dortmund az egész családnak

5 látnivaló, amit ne hagyjon ki!

  • Német Futball Múzeum – mert Németország foci nélkül nem az igazi!
  • Sörmúzeum – mert Németország sör nélkül sem az igazi!
  • Kilátás a Florian-toronyból – mert Dortmund panoráma nélkül nem az igazi!
  • Zeche Zollern – mert a Ruhr-vidék szénbánya nélkül nem az igazi!
  • Rodenberg vízikastély – mert egy városnézés valódi szépség nélkül nem az igazi!

Azt gondolná az ember, hogy egy nagy múltú iparváros szürke, unalmas és egysíkú, ahol még a nap sem süt, vagy ha igen, eltakarják az ólomszínű szénfelhők. Lehet, hogy az ipari forradalom idején valóban ilyenek voltak, de Dortmund ma az élő példa, hogyan lehet kiaknázni a múltban játszott tisztességes, de legkevésbé sem látványos szerepét. Dortmund ma is abból él, mint az elmúlt századokban, éppen csak más aspektusból.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Dortmund Németország nyolcadik legnépesebb települése, melynek modern története jó részét a nehézipar határozta meg. Dortmund a szénbányászatáról nevezetes Ruhr-vidék legnagyobb városa, így a XIX. századtól kezdve a bányászat és acélipar fontos szerepet játszott a város gazdaságában és jólétében, noha Dortmund története sokkal korábbra nyúlik vissza. Már a római időkben is létezett itt település, majd a karoling korban birodalmi város lett vásártartási joggal, vámmentességgel és virágzó kereskedelemmel. A XIII. században szabad birodalmi és Hanza város lett, majd a XV. századtól lassú hanyatlásnak indult, mely csak a XIX. században, az iparosodással torpant meg. Ipari központ lévén egyike volt azoknak a városoknak, melyek a II. világháború legsúlyosabb bombázásait szenvedték el; a belváros épületeinek 98%-a elpusztult.

Egy város az egész családnak

Komoly történelme ellenére, a II. világháború pusztításai miatt Dortmundnak csak kevés történelmi nevezetessége maradt a belvárosban. Mégis érdemes egy kellemes sétát tenni a centrumban, mert bőven kínál olyan látnivalókat, mely az egész család számára érdekes lehet. Persze itt is találunk hangulatos belvárost Régi városházával (a neoreneszánsz épület 1899-ben épült) és olyan neves templomokkal, mint a város patrónusának szentelt, üvegfestményeiről híres Reinoldikirche (Reinoldi-templom), a gótikus kórusáról nevezetes Marienkirche (Mária-templom), vagy a gótikus oltárral büszkélkedő Peterskirche (Péter-templom). A város történetével az Adlerturm Múzeum (Sastorony) ismerteti meg az érdeklődőket – gyerekeket, felnőtteket egyaránt –; a XIV. században épült toronyban makettek, régészeti leletek láthatók. A háborúban persze ezek az épületek is súlyosan megrongálódtak, így az 50-es éveket követő újjáépítés változatos építészeti környezetet eredményezett. Ennek ellenére a középkori városrendezés máig nyomon követhető Dortmundban: a belvárost körülölelő körgyűrű az egykori városfalat jelöli, míg a városközpontot metsző középkori só szállító út, a mai Westen- / Ostenhellweg a legkedveltebb bevásárló- és sétálóutcák.

A város egyik legkedveltebb parkja a kisvasúttal, mesterséges tavakkal, japánkerttel és játszóterekkel ellátott Westfalenpark, melynek egyik érdekessége a Florian-torony, amely ugyan belépős, de a fentről nyíló panoráma megéri az árát. Jó időben a Ruhr-vidékig is el lehet látni. Szintén a parkban található a Mondo mio! Gyerekmúzeum, mely interaktív módon a világ kultúráival ismerteti meg a gyerekeket, valamint a Német Szakácskönyv Múzeum, mely az anyukák kedvence lehet. De hogy az apukákról se feledkezzünk meg: Dortmund a futball szerelmeseinek paradicsoma is, ahol több helyszínen is lehet a világ legkedveltebb sportjával ismerkedni. Egyrészt itt található a Német Futballmúzeum, mely a nagy múltú német focinak állít emléket archív felvételekkel, relikviákkal, és a legnagyobbak fotóit bemutató „Hall of Fame” csarnokkal. A város büszke saját csapatára, a BVB Borussia Dortmundra is, melynek szintén van múzeuma, a Borusseum, ahol a klub történetével, híres ereklyékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de bepillanthatnak a kocsmába is, ahol a csapatot megalapították. Végezetül a Borussia Dortmund otthonát, a Signal Iduna Park stadiont is fel lehet keresni, mely az ország egyik legnagyobb és legszebb futballstadionja. 

dortmund repülőjegy

A kontrasztok városa

Dortmund mégis főleg egykori ipari létesítményeiről nevezetes, melyek a XIX-XX. század során épültek. A bányák, a kohók, az acél és a szén emberek ezreinek adtak munkát és megélhetést, de mára ezek is bezártak. A város azonban nem feledte el múltját: a régi épületeket, gyárakat, faszénégetőket, bányákat ipari műemlékekké nyilvánították, s ma új kulturális feladatokat látnak el. A Hoesch Múzeum 3D-s virtuális élményvilág keretében mutatja be, miként működött az egykori acélmű. Az 1927-ben létesült, s 1992-ben bezárt Kokerei Hansa (faszénégető) azt az utat jeleníti meg, ahogy a kőszénből kokszot állítottak elő. Talán az egyik legszebb ipari emlékmű az LWL –Industriemuseum Zeche Zollern, egy műemléki szénbánya. A szép kivitelezésű ipari komplexum a Jugendstil (a német art deco) egyik legszebb példája, s jól tükrözi, hogy az ipari műemlékek is lehetnek igen mutatósak. A múzeumban a szénbányászat történetével, az itt dolgozó emberek életével, és a kemény munkakörülményekkel lehet megismerkedni. Az 1899-ben épült Henrichenburg hajólift és a szomszédos Tengerészeti Múzeum – a Waltrop Lock Park részei – a folyami hajózás történetét mutatja be. Ezek a nagyobb ipari műemlékek azonban a város környékén, autóval 20-25 perces útra találhatók. Dortmund neve azonban a sörrel is egybeforrt, így a város egyik legkedveltebb látványossága a Brauerei, vagyis Sörfőzde Múzeum, ahol a sörfőzés történetét mutatják be, kiemelve az 1950-70-es éveket, amikor Dortmund Európa „sörfővárosa” volt.

Ne higgyük azonban, hogy Dortmund csak ipari műemlékben gazdag; aki klasszikusabb értelemben vett építészettörténeti szépségekre vágyik, az is bőven talál a városban, vagy Dortmund környékén kedvére valót. Az Emscher-folyóhoz közeli Hörde kastélyt a XII. században alapították, mely nemesi rezidencia, majd a dortmundi Hoesch AG székhelye volt. Ma múzeumként működik. A XIII. századból származó elbűvölő Rodenberg vízikastély a reneszánsz építészet gyöngyszeme. Az épületet zöldellő, buja park és vizesárok veszi körül. Hasonló környezetben fekszik a Werdringen vízi vár, Dortmundtól 25 perces autóútra Hagen-Vorhalle-ban. Az épületben őstörténeti és ókori, koraközépkori anyagot bemutató múzeum található. Sajnos azonban a XIII. században épült Bladenhorst-kastély, illetve az angolparkkal körbevett Bodelschwingh kastély – melyek a Dortmund környéki látnivalók favoritjai voltak – mára magántulajdonba kerültek, így nem látogathatók.

Új gyorskeresőnk segít a legjobb időpontokat megtalálni

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt