5 látnivaló, amit ne hagyjon ki, ha Berlinben jár!

 

5 látnivaló, amit ne hagyjon ki, ha Berlinben jár!

  • A Brandenburgi kapu – mert ez Berlin első számú jelképe! + Unten den Linden és a Tiergarten
  • Panoráma a berlini tévétorony tetejéről – és máris látta az egész várost!
  • Checkpoint Charlie – mert itt James Bond bőrében érezheti magát!
  • A Pergamonmuseum – mégis csak a világ egyik leghíresebb múzeuma!
  • Séta a Berlini Fal mellett – máris visszarepült néhány évtizedet a múltba!

 

Berlin esetében nehéz egy, maximum két napba belesűríteni minden fontos látnivaló felkeresését, ilyen esetben érdemes tematikusan csoportosítani azokat a nevezetességeket, melyek elsősorban érdekelnek bennünket. Másik megoldás lehet, ha – a város két-három ikonikus épületének érintésével – inkább csak egy hangulati képet szeretnénk kapni Berlinről.

A lüktető, nyitott, kreativitásáról nevezetes német főváros – mely egyaránt híres kulturális kínálatáról és szórakozási lehetőségeiről – komoly múltra tekint vissza. Bár számos történelmi látnivaló még Berlin hőskorában, a XVII. században épült, mégis a város mai képét a XX. század váltakozóan békés és viharos évtizedei formálták. Jól megfér itt egymással a régi és a modern, a berlini és a kozmopolita. Bármikor is érkezzünk Berlinbe, a világ egyik legmenőbb városa hálás helyszín lesz egy kellemes csavargáshoz, vagy városnézéshez.

A COVID 19 járvány miatt jelenleg nagyon sok korlátozás lépett érvénybe, repülőjáratok csak korlátozott számban járnak Berlinbe, de várhatóan áprilistól napi több járattal is eljuthatunk a német fővárosba.

Jelenleg már 15000 Ft-tól foglalhat repülőjegyet Berlinbe oldalunkon.

Berlin repülőjegy

 

A Brandenburgi kapu - Unter den Linden - Tiergarten

A Brandenburgi kapu – mely Berlin talán legjellegzetesebb ikonikus épülete. A kapu nem csak egy szimbóluma a városnak, hanem mondhatjuk hogy Németországnak is. Az 1788-91 között emelt klasszicista városkapu II. Frigyes Vilmos porosz király megrendelésére épült. Jelentőségét mégis a XX. század második felében nyerte el, amikor a hidegháború idején Kelet- és Nyugat-Berlin között, a senki földjén állt, és megközelíteni sem lehetett. 1989 decemberében, a fal leomlása után százezres ünneplő tömeg gyűlt össze a megosztottság és egység e jelképénél. A brandenburgi kapu 26 méter magas, 65,5 méter széles és 11 méter mélységű kora klasszicista homokkő-építmény, melyet az Akropolisz-beli Propülaia mintájára alakítottak ki.A kapunak öt kapunyílása van, melyek közül a középső valamivel szélesebb. Mindkét oldalon hat 15 méter magas dór oszlop áll. A kapunyílások belseje domborművekkel díszített, amelyek többek között Héraklész cselekedeteit jelenítik meg.  A kapu tetején kb. 5m magas lovasszobor található, amely a győzelem szárnyas istennőjét (Niké) ábrázolja, ahogy négylovas díszkocsiján behajt a városba. A kapu alatt ma már nem lehet autóval, vagy busszal áthaladni, a városvezetés döntése alapján, hogy védjék a műemléket, csak két keréken, és gyalogosan lehet áthaladni.

A Brandenburgi katputól indul a híres Unter den Linden (am. Hársfák alatt) sétány, melynek elődjét a XV. században alapozták meg, majd a XVI. században ültették ki a hársfasort. A XX. századra a társadalmi élet központja lett, melyet színházak, múzeumok, egyetemi és könyvtár épületek, illetve kávézók határolnak. Nyáron, hársfavirágzáskor fantasztikus hársfaillattal találkozhatunk ha az Unten den Linden sétányon sétálunk vagy megpihenünk valamelyik padon. A sétány a híres Museuminselre, a Spree-folyó kis szigetére vezet, ahol Berlin leghíresebb gyűjteményei találhatók.

A Brandenburgi kapu másik oldalán található a Tiergarten, melynek a neve állatkert, de valójában Belin egyik legnagyobb (210 hektáros) belvárosi parkja. Németország harmadik legnagyobb belvárosi parkjaként tartják számon. Korábban egy vadászterület volt, majd a 17. században francia ihletésű parkká alakították. A Tiergarten Berlin parlamenti, kormányzati és diplomáciai körzete is. Ez a helyiek és a látogatók kedvence, csodálatos egy sétára, piknikre, kerékpározásra vagy kocogásra, vagy labdarúgásra, és mivel rengeteg tavacska található rajta, télen ha az idő engedi, akár korcsojázni is lehet. A park szélén található a Reicstag, mely 1894-től 1933-ig (a tűzvészig) a Német birodalom parlamentjeként működött. 1999-ben újáépítették, így újra a német törvényhozás a Bundestag otthona lett.

A park mai területe magában foglalja a Regierungsviertel-t, a Potsdamer Platz-t és a Kulturforumot, valamint a Diplomatenviertel-t is. A parkot kettészelő Strasse des 17 Juni közepén egy körfogalom található a Győzelmi oszloppal. Ez az utca egy nagyon forgalmas része Berlinnek,  de korábban rengeteg utcabálnak, rendezvénynek adott otthon a múltban. Itt rendezték meg számos alkalommal a Love Parade-t is, mely a századvég egyik lemeghatározóbb zenei fesztiválja volt.

 

Berlini tévétorony

Az 1965-1969között vasbetonból épült berlini tévétorony szintén Berlin egyik fő látnivalója, 368m magasságával Németország legnagyobb, Európa negyedik legmagasabb szabadon álló épülete. Közvetlenül a város központjában található, az Alexanderplatz és a Rotes Rathaus között. A TV-torony funkcionális szerepén túl, szimbolikus jelentéssel is bírt: a szocializmus időszakában a keletnémet monumentális építészet és gigantikus beruházás utolérhetetlenségét is hirdette, az egyik legfőbb politikai jelkép volt. Szerencsére a torony látogatható, 207 méter magasra juthatunk fel a kilátóba, illetve a toronyban egy panorámaéttermet is kialakítottak, mely fél óra alatt teljesen körbefordul. Szép időben fentről tényleg láthatjuk egész Berlint.

A torony környéke, az Alexander platz (ami első Sándor cárról kapta nevét) nagyon frekventált hely Berlinben. A német újraegyesítés óta Alexanderplatz állandó változásban van: bevásárlóközpont, multiplex mozi, áruház, üzletek, szállodák - egyre több épület épült. Imádni fogja ennek a térnek a változatosságát és remek hangulatát séta közben. A téren talélható egy világóra (Weltuhr) melyet szintén érdemes megnézni.

Checkpoint Charlie

A Checkpoint Charlie a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt a vasfüggöny berlini szakaszán. A Berlin szovjet szektorába eső Mitte, és az amerikai szektorba eső Kreuzberg kerületeket összekötő Friedrichstraße és az azt metsző, a szektorhatáron futó Zimmerstraße kereszteződésétől pár méterre délre, az amerikai szektor területén állt szolgálatban 1945 és 1990 között. Az ellenőrzőpontot eredetileg az amerikaiak alakították ki 1945-ben. Nevét a NATO fonetikus ábécé harmadik betűje (Charlie) után kapta.1990-ben itt tartották a megszállók búcsúünnepségét, és ezzel párhuzamosan feloldották a német főváros megszállás alatti státuszát. A Checkpoint Charlie több filmben is látható volt. James Bond Octopussyban, vagy a Bourne sorizatban.  A 2000-ben az eredeti mására épített ellenörző pont manapság is nagyon felkapott, aki Berlinbe utazik, annak látnia kell.

A Pergamonmuseum, Museum insel

A Pergamon múzeum Berlin és egyben Európa egyik lehíresebb múzeuma, ahol a Louvre és a British Museum után a leggazdagabb antik gyűjteméynek, az előázsiai és az iszlám művészetek múzeumának ad otthont és mely a nevét a fő látványosságáról, a Pergamoni Zeusz-oltárról kapta. 20 évig épült, Alfred Messel tervei alapján, klasszicista stílusban; kivitelezője Ludwig Hoffmann volt. Építése a nehéz terepviszonyok, az I. Világháború és a gazdasági világválság miatt kb. 30 évig tartott. A Pergamonmuseum a Múzeum szigeten található 5 múzeum egyike.

Berlini fal

A berlini fal (Die Mauer) a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált. A városban számos helyen találkozhatunk vele, sőt a városon vegihúzódó kettős bazaltsor a mai napig a Fal helyét jelöli. A berlini népnyelv falsávnak nevezi az egykori határzóna elhanyagolt, beépítetlen vonalát, ahol még ma is láthatók a betonkerítések és néhol az őrtornyok is. A növényzet, az egykor töményen kiszórt gyomirtó szerek miatt, csak nehezen regenerálódik. Az egykori 302 őrtoronyból ma még öt látható.Bár a 90-es években mindenki szabadulni akart a faltól, annak keserű elmékétől, sajnos rengeteg szörnyűség a fal árnyékában, ezért a helyiek igyekeztek teljesen elpusztítani. Az utóbbi években egyre jobban rájöttek az emberek, hogy egy töredéket meg kell őrizni a falból, mert ötven év múlva senki sem hiszi majd el hogy ez tényleg létezett. Egyik legjobb példa erre a Bernauer Strasse - a Berlini Fal emlékpark, eredeti szélességét, felépítését, szerkezetét hűen bemutató 220 méteres részlet, ami mellett körülbelül egy kilométeren keresztül láthatunk romokat, fotókat, egyéb érdekességeket. Az út másik oldalán lévő látogatóközpont – múzeumban (ez is ingyenesen látogatható) két szinten interaktív kiállítást rendeztek be számtalan érdekes fotóval, videófelvételekkel. A felvételeken olyan emberek mesélik el a falhoz kötődő emlékeiket, akik átszöktek rajta. Részletesen elmesélik a szökés megtervezését, kivitelezését, a közben felmerülő nehézségeket és azt is, hogy milyen volt megérkezni a fal másik oldalára, hogyan illeszkedtek be, milyen volt az életük előtte és utána.

A Berlin Brandenburg repülőtér

Nemrégiben, 8 év csúszással megnyílt Berlin legújabb, és legnagyobb repülőtere. A központi csarnokban 118 utasfelvételi pult található, valamint több tucat étterem és üzlet áll az utasok rendelkezésére. A földalatti vasúttal Berlin belvárosa mintegy 30 perc alatt elérhető a repülőtérről. A legtöbb légitársaság ide repül majd.

A COVID 19 járvány miatt jelenleg nagyon sok korlátozás lépett érvénybe. Beutazási szabályok: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

Jelenleg már 17000 Ft-tól foglalhat repülőjegyet Berlinbe oldalunkon.

Repülőjegyek Berlinbe

 

 

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt