Berlin, adventi forgatag

A német főváros üdeségével, vidámságával és kozmopolita szellemével kiváló úti cél lehet az adventi időszakban is, annál is inkább, mivel a több helyszínen is fellelhető Weihnachstmarktok minden igényt kielégítenek; legyen szó kisgyerekes családokról, idősebb korosztályról, vagy éppen szerelmespárokról.

Nézzük is, merre induljunk, ha november végén, decemberben Berlinbe vinne az utunk, és stílusosan akarunk készülődni a karácsonyra?

Bármelyik helyszínt is válasszuk, az adventi vásárokra jellemző hangulat mindenütt megtalálható. A bájos kézműves ajándékoktól roskadozó bódék, a csillogó karácsonyfadíszek, kisebb-nagyobb diótörők, fából, porcelánból, vagy papírmaséból készült angyalkák, az illatos háziszappanok, gyertyatartók, kerámia mécses tartók, a mézeskalács szívek, a forralt bor (Glühwein), vagy a puncs forrón gőzölgő aromája, a pirított mandula, vagy a Stollen édes illata mindenfelé belengi Berlin közterületeit.

A legolcsóbb berlini repülőjegy időpontokat itt találja meg legkönnyebben

Máshol két forralt bor között hatalmas jégpálya fogadja a siklani vágyókat, vagy hangulatos betlehemi jászolban gyönyörködhetünk. Ismét más helyen finn falu várja az érdeklődőket – ahol rénszarvas kolbászt, lazacot, vagy Göglit, finn forralt bort kóstolhatunk – de óriáskerék, középkori forgatag, tűzfújók, gólyalábasok is akadnak errefelé. Természetesen a zenei kínálat is az időszaknak megfelelő: templomokban, tereken felállított színpadokon különböző zenekarok, kórusok adnak elő adventi és karácsonyi témájú koncerteket.

Berlin talán legkedveltebb adventi piaca a Gendarmenmarkt elegáns terén található. A Francia katedrális, a Német dóm, illetve a berlini koncertterem által közrefogott terület ebben az időszakban átváltozik egy kicsit mesebeli, egy kicsit áhítatos, ünnepi helyszínné, ahol a nézelődő úgy érzi magát, mint Alice Csodaországban. Itt munka közben figyelhetjük meg, hogy dolgoznak a fafaragó és más kézműves mesterek, a szórakoztatásról pedig tánccsoportok, zsonglőrök, tűzfújók és akrobaták gondoskodnak.

Nem kevésbé kedvelt helyszín az Alexanderplatz, amely egyébként is Berlin kedvelt randi helyszíne a világóra alatt. Itt található Németország legnagyobb karácsonyi piramisa. A feldíszített alkalmatosság alsó szintjén forralt bort, vagy türingiai Bratwurstot (kolbász) lehet kóstolni, az első emeletről csodálatos panoráma nyílik a vásár területére, míg a felsőbb emeleteken a piramis karácsonyi figurái forognak körbe-körbe. De található itt jégpálya, sőt egy Mikulás-disco is, ahol késő éjszakáig lehet mulatni.

A Vörös Tanácsháza (Rote Rathaus) az egyik leghangulatosabb, legromantikusabb adventi helyszín Berlinben. Aki itt kíván körbenézni, a többi Weichnachstmarkthoz képest kicsit mélyebben kell a zsebébe nyúlni, ha vásárolni, fogyasztani kíván, mivel ezen a helyszínen igényesebb, egyedi portékákat kínálnak. A Neptun-szökőkút körül több tucatnyi bódét, illetve egy jégpályát is találunk, míg a vásárban az 50 méter magas óriáskerékről gyönyörködhetünk. Aki el akarja varázsolni választottját, a VIP gondolát is lefoglalhatja, ehhez kanapé és pezsgő is dukál.

Harmincötödik alkalommal nyílik meg a Gedächtniskirche (Vilmos császár emléktemplom) körül kialakított adventi forgatag a város nyugati részén, a Kurfürstendamm sugárút végén. A klasszikus adventi hangulatot itt – a mintegy 170 stand, karácsonyfa, ünnepi kivilágítás mellett – az üveg, arany és bronzművesek teszik egyedivé, aki ilyen jellegű ajándékot szeretne vásárolni, az feltétlenül itt nézzen szét. Amiben még egyedülálló ez a helyszín, az a kézzel készült gyerekjátékok nagy választéka. Persze a gyerekek számára további érdekességek is akadnak, így például körhinta, gyerek-óriáskerék, de még maga a Mikulás is tiszteletét teszi a vásáron.   

Berlin egyik legszebb hagyományos adventi vására Spandau városrész óvárosában található. A Spandauer Weihnachtsmarktot idén 45. alkalommal rendezik meg a Havel-folyó szomszédságában. A Carl-Schurz-Straße és a piactér környékén a kis utcák és sikátorok hangulatos karácsonyi díszletbe öltöznek. Középkori piac, állatsimogató, hatalmas karácsonyfák és 250 stand várja az érdeklődőket, emellett ingyenes színpadi műsorral is kedveskednek a látogatóknak. Szerdánként családi nappal várják a gyerekeket, akiknek a Mikulás teljesíti a kívánságait. A Szent Miklós templom körül történelmi kirakodóvásárt szerveznek.

Természetesen további helyszínek közül is lehet még mazsolázni; a Charlottenburg-kastély adventi vására romantikus kulisszáival hívogat, a Domäne Dahlem Weinachtsmarkt bio és paraszti termékeket kínál, míg a Lucia Weihnachtsmarkt skandináv hangulatot varázsol a karácsonyig hátralévő napokban. Bármelyiket válasszuk is, a jó hangulat és az elégedettség garantált.

Berlini utazáshoz a repülőjegy foglalást itt kezdheti

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt