Német kézműves hagyományok

Németország sok kinccsel rendelkezik az évszázados hagyományok és a népszokások terén. A manufaktúrákban és a céhekben még ma is ápolják a fennmaradt hagyományokat. Ezáltal életben marad a regionális kultúra és a hozzátartozás élménye. Az utazók számos helyszínen betekinthetnek a kézművesek és dizájnerek kulisszatitkaiba, ezáltal pedig Németország egy eredti szeletét ismerhetik meg.

A németországi városok és régiók hangulatát nagyban meghatározzák a fennmaradt hagyományok, a mindennapok részévé vált népszokások és az évszázados kézművesség. Bemutatjuk hogy hol találják meg ezeket a különleges élményeket.

 

 

Divat-történelem: regionális népviseletek

Németország tájainak sokszínűségét a különböző népviseletek is tükrözik, amelyek a népszokások évszázadokon keresztüli ápolásáról tanúskodnak. Bajorországban például még ma is sok ember életében játszik jelentős szerepet a kézzel készített bőrnadrág, a Lederhosen és a dirndli. Ugyanígy a Lausitz- vagy a Spree-erdő régióiban, ahol a szorbok népcsoportja a mindennapi népviselettel mutatja ki kulturális identitását. Az utazók számára egy különleges élmény: a népviseletek kézműves hagyományok szerinti elkészítése – mint például a kalapkészítő művészet a Fekete-erdőben, ahol a sokat fotózott Bollenhut bojtos kalapok készülnek.

 

Szokatlan dizájn-tárgyak

A fiatal „made in Germany” dizájn a helyi kultúra inspirációjából táplálkozik. Így például Weimarban több mint száz évvel a Bauhaus megalapítása után a világhíres dizájniskola tipikus motívumai új interpretációt kapnak. Vagy Berlinben, ahol a trendi boltok upcycling termékeket állítanak ki és árusítanak. Aki szokatlan és szép dolgokat keres, biztosan talál megfelelő érdekességet a Stijl dizájn-vásáron, amely különböző városokban kerül megrendezésre: a kreatívok itt ruhákat, ékszereket és kiegészítőket kínálnak – általában fenntartható módon készített kis szériákban.

 

Hagyományok: Ahol a kenyérsütés művészetté nemesül

A kenyér Németországban sokkal több, mint csak egy élelmiszer: a német kenyérsütő művészet kereken 3200 kenyérfajtájával a nemzeti UNESCO-bizottság szellemi kulturális örökségének része, a német nyelv pedig majd ötszáz közmondást ismer, amelyben előfordul a kenyér. Németország minden régiójában számos családi vállalkozás ápolja generációk óta ezt a hagyományt a kézműves mesterség szeretetével és odaadással a minőségi alapanyagok és a lassú elkészülési folyamat iránt. Hogy a német kenyér az ínyencek eledele, jól mutatja az a tény is, hogy egyre több pék mélyíti el tudását kenyér-sommelier továbbképzéseken.

 

Baden-Württemberg

A kakukkos óra világszerte az egyik leggyakrabban vásárolt németországi szuvenír. Itt készül.

 

Bajorország

Florian Weidlich dizájner és aranyműves a Rosenheim mellett fekvő Riedingben a ‚Heimatwohlgefühl‘, azaz a hazaszeretet jóérzéséből merít ihletet.

Berlin

Trendvezér városként Berlin számos olyan bolttal rendelkezik, amelyben kiemelten fontos az upcycling. Mindegy, hogy divatról, bútorokról vagy mindennapi tárgyakról beszélünk – az upcycling fenntartható és ötletes.

 

Bréma

Az UNION sörfőzde és kávépörkölde egy transzparens és kézzelfogható élményekkel kecsegtető kézműves cég. A vezetett túrák mellett sör- és kávészemináriumokon is részt vehetünk.

 

Hamburg

A Speicherstadt-múzeumban tipikus munkaeszközöket és importtermékeket nézhetünk meg, amelyek bemutatják a negyed lakosainak (raktárosok) munkáját: a termékek mérlegelésétől és szemrevételezésétől egészen a gépek által végzett rendszerezésig vagy a kézzel történő leválogatásig. A kiállításból megtudhatjuk, hogy régebben hogyan raktározták az olyan drága importtermékeket, mint a kávé, a kakaó, a dohány vagy a kaucsuk.

 

Hessen

Amikor Horst Pfetzing, az egyik utolsó kosárfonómester Alheim-Sterkelshausen falujában a saját maga által nevelt fűzfavesszőket csavarja, csomózza és valódi művészi alkotásokká fonja, akkor már maga a tevékenység megfigyelése felér a meditációval.

 

Mecklenburg–Elő-Pomeránia

A Strandkorb – a németországi tengerpartok összetéveszthetetlen hozzávalója – a praktikus használat és a kézműves hagyományok egyedi keveréke.

 

Alsó-Szászország

A Hardenberg Distillery főzdében Nörten-Hardenbergben Göttingen mellett átélhetjük, hogy miként lehet összekapcsolni a hagyományt, az innovációt és a regionalitást az isteni párlatokban.

 

Észak-Rajna–Vesztfália

A monschaui mustármalom és tulajdonosa, Ruth Breuer.

 

Rajna-vidék–Pfalz

A kerámia egyesíti a kézműves rafinériát és az esztétikát. A Westerwald-kerámiamúzeum Höhr-Grenzhausenben nemcsak vezetett túrákat kínál, hanem egyéni felfedezéseknek is teret ad.

 

Saar-vidék

Waldwerken: Lothar Wilhelm a Bliesgau bioszféra-rezervátumban minden érdeklődőt szeretettel vár egy tisztáson „erdőfürdőzésre”, ahol a helyszínen vágott fából építhetünk bútorokat.

 

Szászország

A MEISSEN® élményvilág: Európa legrégebbi porcelánmanufaktúrája Szászország legrégebbi városában a keresztbe tett kardok jegye alatt a világ legrégebbi megszakítás nélkül használt védjegye.

 

Szász-Anhalt

A HARZKRISTALL üvegmanufaktúra Derenburgban egy helyen egyesíti az élményt, a kalandot, a pihenést, a jókedvet és a kulináris élményeket.

 

Schleswig-Holstein

Plön városa a Holsteini Svájc kellős közepén a tóparti kastélyával nem csak városnéző túrákkal, kerékpár- és túraútvonalakkal várja vendégeit, hanem kreatív kiteljesedéssel is például mozaikkurzusokon.

 

Türingia

A több méter vastagságú várfalak mögött látványosan berendezett termek bújnak meg a legnagyobb vázával és a világ legkisebb teás kannájával, egy egyedülálló porcelántemplommal és a „Kívánságok stégjével”, ahol tényleg szerencsét hoznak az összetört üveg- vagy porcelándarabkák (ahogy a német mondás „Scherben bringen Glück” tartja).

 

 

 

 

Hasznosnak találta ezt az oldalt?
Miben javítaná ezt az oldalt?


Online repülőjegy foglalás

Hírek, amelyek érdekelhetik Önt