Látnivalók Rómában: Caracalla thermái

Az ókori város déli részén elterülő, a testvérgyilkos császár, Caracalla nevéhez köthető impozáns antik épületkomplexum mind a mai napig a római fürdőkultúra elképesztő fejlettségét hirdeti a látogatók számára. Manapság ugyan már csak a falak romjai, a csodálatos mozaikok töredékei, valamint az 1800 éves maradványok között lakó macskakolóniák várják a helyet felkereső turistákat, azonban a komplexum még így is fenséges és hordoz egy aprócska csipetet a letűnt római világ hangulatából.

Caracalla császár III. század elején épült thermái nagyságukban és felszereltségükben egy mai termálvizes wellness központot idéznek meg. A belépődíjakkal azonban teljesen más a helyzet! A helyet az ókorban olcsósága miatt naponta látogatták a rómaiak, a szegény plebs (köznép) és a gazdag szenátori réteg egyaránt. A belépődíj mindössze a korabeli bronz fizetőeszköz (as) váltópénzeivel volt egyenlő, tehát a fürdőzés egy legionárius közkatona III. század eleji éves zsoldját (675 denarius = 10800 as) alapul véve filléres mulatságnak számított. Róma város lakossága gyakorlatilag a fürdőkben élt társas életet, a komplexumokhoz sportolásra alkalmas nyitott udvarok, díszkertek, könyvtárak, zenetermek, sőt még vallási épületrészek is tartoztak, Caracalla thermáihoz például a bikaölő istenség, Mithrász szentélye kapcsolódott. Ez volt az istenhez köthető legnagyobb szakrális helyiség az Örök városban.

A thermákat már Caracalla édesapja elkezdte építeni és csak a császár utódai fejezték be teljesen, ám a felavatásukra a csuklyás gall köpenyéről, caracallájáról elnevezett uralkodó alatt, 216-ban került sor. A fürdő teljes alapterülete 337 X 328 méter, míg a falak magassága néhol meghaladta a 20 métert, tehát az egész építmény nagyobb volt, mint némelyik mai labdarúgó stadion. Több mint 300 éven keresztül használták, csak az 530-as évek gót háborúi tették tönkre azokat a vízvezetékeket, amelyek az épület medencéit táplálták. Ezután a fürdőkomplexum elnéptelenedett.

A thermákban számos fajta, különböző funkciójú medence épült fel. A frigidarium a hideg vizes fürdő elnevezése volt, ez a helyiség kapott helyet a fürdő középpontjában. Mellette két langyos vizű medencét magában foglaló úgynevezett tepidarium helyezkedett el. A látogatók felkereshették a hét meleg vizes medencét tartalmazó caldariumot, illetve a gőzfürdőket és az izzasztókamrákat is. A medencék vizét hypocaustrummal, padló alatti fűtéssel hevítették a megfelelő hőfokra, amelyhez körülbelül ötven kemencét használtak fel, s mintegy napi 10 tonna fát égettek el. Caracalla thermáiban körülbelül 50 méter hosszú úszómedencéket is kialakítottak.

Tudjuk, hogy a fürdőkben általában meztelenül fürödtek a férfiak, míg a nők csak egy lenge kötényszerű ruhadarabot viseltek, emiatt aztán a nemek nem is látogathatták egyszerre a medencéket. Általában az volt a gyakorlat, hogy délelőtt kizárólag a hölgyek, míg délután csak az urak kereshették fel a fürdőt. Gyakorinak számított az öltözőkben a lopás, emiatt a gazdagabbak rabszolgáikat is magukkal vitték, ők vigyáztak uruk levetett ruháira. A szegényebbek pénzt adtak a személyzetnek, hogy figyeljenek értékeikre. A fürdők környékén lakó emberek gyakorta panaszkodtak az elviselhetetlen lármára, ami messzire elhallatszott.

A római fürdőkultúra és higiénia megelőzte korát, ugyanakkor tudjuk számos ókori szerző leírásából, hogy a nap végére egy-egy medence vize a kosztól teljesen elszíneződött. A thermák mellett testgyakorlást is folytató, birkózó ifjak testüket olajjal kenték be, amit bár igyekeztek a rájuk ragadó kosszal együtt a fürdőzés előtt lekaparni, ám teljesen sem a dörzskővel, sem a jellegzetes fém kaparóeszközzel nem jártak sikerrel.

Caracalla fürdőjéből a csodás mozaikok mellett olyan műalkotások kerültek elő, mint amilyen a híres Farnese Hercules szobor, vagy a Farnese-bika. Ne keressük azonban e két pompázatos mestermunkát Róma múzeumaiban, azok ugyanis már Nápolyban vannak kiállítva. Az olasz régészek szerint Caracalla thermáiban a III. század elején körülbelül 120 szobrot helyeztek el, ezek túlnyomó többsége azonban az évszázadok viharaiban elveszett, vagy megsemmisült. A thermákat sokáig hangversenyek helyszíneként is használták, bár számos vizsgálat után több szakember aggodalmát fejezte ki, hogy ezek nem tesznek jót az ódon épület szerkezetének. 2012. decemberében új múzeum nyílt Caracalla fürdői alatt, ahol további 45 korabeli kiállítási tárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az Örök Város további látnivalóiról a Látnivalók Rómában című oldalon olvashat többet.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Rómában - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 napos városlátogatás Rómában - Hotel *** - 5 nap / 4 éj
» 6 napos városlátogatás Rómában - Hotel *** - 6 nap / 5 éj
» 5 napos városlátogatás Rómában - Hotel **** - 5 nap / 4 éj
» 6 napos városlátogatás Rómában - Hotel **** - 6nap / 5 éj

Szállás ajánlatok

» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 16.983 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 21.650 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 24.200 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Del Sole Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 25.475 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Aparthotel Villaggio Alkantara - Giardini Naxos 91.698 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos

Információs oldalak

» 4 napos utazások
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Rómában
» Buszos körutazások Olaszországban
» Hosszú hétvége Rómában
» Kalandtúra, aktív utazás
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Velencében
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Síelés Olaszországban
» Toszkána
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Utazás Szicília nyaralás...

Cikkeink

» Róma leghíresebb látnivalói - Kovács Attila
» Róma képekben - Kovács Attila
» Látnivalók Rómában: A Svájci Gárda - Etédi Alexa
» Látnivalók Rómában: Gyakori kérdések - Etédi Alexa
» Látnivalók Rómában: az Angyalvár - Sólyom Márk

Utazások

» Őrségi séták - 2 nap
» Hétvége Prágában+Sörgyár látogatás - 2 nap
» Hétvége Krakkóban - 3 nap
» Adventi Varázslat Bécsben - 2 nap
» Kirándulás a Felvidéken - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!