Látnivalók Rómában: A Bocca della Verita és a Santa Maria in Cosmedin templom

Bizonyára sokunk számára ismerős a filmtörténet klasszikusának, a Római vakációnak híres jelenete, amikor a Gregory Peck oldalán először feltűnő gyönyörű színésznő, Audrey Hepburn izgalomtól reszketve bedugja kezét az Igazság szájába. Az 1953-ban bemutatott, többszörös Oscar-díjas, fekete-fehér film egész cselekményét az olasz fővárosban vették fel (az idegen országokban való forgatás akkoriban ritkaságnak számított), így a filmnek köszönhetően rengeteg római látnivaló kapott akkor különleges reklámot. Ezek egyike a Santa Maria in Cosmedin templom előterében található Bocca della Verita, azaz az Igazság szája is.

A bájos rómán kori templom, és a hozzá kapcsolódó, de sokkal idősebb kőkorong Róma egyik legszebb részén, a Tevere közelében, a Capitolium és a Palatinus dombok között elterülő Forum Boariumon, azaz az ókori római marhapiac területén található, a tér neve ma Piazza della Bocca della Verita. Már maga a tér is érdemes a komolyabb szemrevételezésre, s ha itt járunk, semmiképpen ne felejtsük el megtekinteni az itt álló Fortuna Virilis- (ma Portunus-), és a Vesta-templomot (ma Hercules Victor), valamint a Janus-ívet se.

A hatalmas kőkorong - mely egy folyóisten arcát ábrázolja - az ókorból maradt ránk, egykor a Cloaca Maxima, az ókori Róma legnagyobb szennyvízcsatornájának egyik fedele volt, ma a Santa Maria in Cosmedin templom előcsarnokának falánál van felállítva, s mindig hatalmas sorok kígyóznak előtt, türelmesen kivárva, hogy önként betehessék kezüket a félelmetes állkapcsok közé, hátha egyszer valaki kezét mégiscsak leharapja. A filmnek köszönhetően ugyanis rengetegen ismerték meg a Bocca della Verita történetének legendáját: ha az ember bedugja kezét a kinytott szájba, s nem mond igazat, az Igazság szája leharapja.

A legenda szerint egy gazdag ember régóta gyanakodott asszonyára, hogy az megcsalja őt, ezért elvitte a Bocca della Veritához, hogy kiderüljön az igazság. A rafinált asszonyka azonban megkérte szeretőjét, hogy az a férj előtt játssza el egy bolond szerepét, aki váratlanul megöleli őt. A szerető így is tett, majd amikor a feleség bátran bedugta a kezét a kinyitott szájba, s kijelentette, hogy a férjén és ezen a szegény bolond férfin kívül senki nem ölelte még meg, - minthogy az állítás valóban igaz volt - a kőarc nem harapta le a kezét. Csakhogy a Bocca della Verita megsértődött az átverésen, s soha többé senki kezét nem volt hajlandó leharapni.

Miután türelmesen végigálltuk sorunkat, és szerencsésen megúsztuk, hogy a Bocca della Verita nem tett kárt bennünk, feltétlenül nézzük meg a gyönyörű Santa Maria in Cosmedin templomot belülről is, egészen biztosan nem fogjuk megbánni. A VIII. században, egy ókori Herkules-szentély és a Statio Annonae, az ókori Róma egyik ételelosztó központjának maradványain felépült templom 1123-ra nyerte el végső formáját. Hétemeletes, román stílusú harangtornya (campanile), mely a középkor legmagasabb ilyen jellegű építménye Rómában, és az előcsarnok (ahol ma a Bocca della Verita áll) szintén a XII. században épült a templomhoz. Azonban a XVIII. század építészeti szokásainak megfelelően ez a templom sem kerülhette el, hogy külsőségeiben ne alakítsák át barokk kori épületté, így 1718-ban Giuseppe Sardi építésznek köszönhetően új homlokzatot kapott, melyet csak a XIX. században bontottak vissza, azóta az eredeti bejárat fogadja a híveket, érdeklődőket, turistákat. 

A gyönyörű, három hajós Santa Maria in Cosmedin egyszerű belső díszítése igen figyelemreméltó, elsősorban kora középkori kórusa és görög mozaikpadlója (cosmata) vonzza a látogatókat. Emellett püspöki trónja, antik vörös gránit oltárja (1123), ókori eredetű oszlopai (melyek egykor a Statio Annonae-t támasztották alá) és lenyűgöző, bizánci stílusú festményei szintén figyelmet érdemelnek. A sekrestyében látható mozaikkép egykor a Szent Péter-bazilikában volt, onnan helyezték át ide. A templom baloldali szárnyasoltára Szent Valentin (Szent Bálint, a szerelmesek védőszentje) virágkoszorús koponyáját őrzi.

A Santa Maria in Cosmedin templomban választották pápává II. Gelázt (1118), III. Celesztint (1191) és XIII. Benedek ellenpápát (1394). A templom és környéke 1980 óta UNESCO Világörökségi védelem alatt áll.

Az Örök Város további látnivalóiról a Látnivalók Rómában című oldalon olvashat többet. 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Rómában - Hotel *** - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Rómában - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Rómában - Hotel *** - 5 nap
» 5 napos városlátogatás Rómában - Hotel **** - 5 nap
» Róma - Velencével és Firenzével - autóbusszal - 6 nap

Szállás ajánlatok

» Splendid E Salisburgo Apartmanház - Bibione (Pineda) 15.190 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione
» Riviera Beach Apartman - Lignano (Riviera) 18.987 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Lignano
» Del Sole Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 18.573 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione
» Residence Bianco e Nero Apartman - Lignano (Sabbiadoro) 30.395 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Lignano
» Apartman Narcisi - Bibione (Pineda) 21.522 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione

Információs oldalak

» 4 napos utazások
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Rómában
» Buszos körutazások Olaszországban
» Hosszú hétvége Rómában
» Kalandtúra, aktív utazás
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Velencében
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Karneváli utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Síelés Olaszországban
» Toszkána
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Utazás Szicília nyaralás...

Cikkeink

» Róma leghíresebb látnivalói - Kovács Attila
» Róma képekben - Kovács Attila
» Látnivalók Rómában: Caracalla thermái - Sólyom Márk
» Látnivalók Rómában: A Svájci Gárda - Etédi Alexa
» Látnivalók Rómában: Gyakori kérdések - Etédi Alexa

Utazások

» Advent Krakkóban - 2 nap
» Zakopane: Morskie-Oko tengerszem és Tutajozás a Dunajecen - 2 nap
» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Zakopane és a Tátra: Dunajeci tutajozással és Nedec várával - 2 nap
» Zempléntől a Nyírségig, irodalmi nagyjaink nyomán - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!