A Mont Blanc megmászása, technikai felkészülés- a fém a jéggel összeér

A Mont Blancra készülünk: megtettünk mindent, ami tőlünk telik, fizikailag és szellemileg felkészültünk, a felszerelésünk sem hagy cserben. Eljött az ideje, hogy élesben próbáljuk ki magunkat és jégcsákányunkat, egy közeli havas csúcson.

Erőnlét-az Alacsony-Tátra: Az első hegyi élményünket szerezzük az Alacsony-Tátrában. A Gyömbérre felgyalogolni viszont erőt próbáló, de nem túl veszélyes kaland, aki elfárad, akár még egy gőzgombóc betáplálása ürügyén meg is állhat pihenni a turistaházban. A csúcs csak picit emelkedik 2000 méternél magasabbra, az ösvény  lankás hegygerincen vezet, de azért kellőképpen le tudjuk harcolni magunkat. Főleg, ha elvisszük az összes felszerelésünket, amit a Mont Blancra szánunk. A nagyobb zsák súlyát megtapasztalni garantáltan élmény lesz, a komolyabb bakancsban is inkább ezen a helyen tegyük meg első lépéseinket.

Technika-a Triglav: Szlovénia legmagasabb pontját nyár elején megmászni három napos fárasztó, de gyönyörű  kaland.  A turistaházak itt is rendelkezésre állnak, nem kell itt sem sátrat, matracot és vastag hálózsákot cipelni. A sziklás szakaszok, a csúcsra vezető dróttal biztosított rész már technikás, itt már lehet szokni a kitettséget, és a magasságot. Ki tudjuk próbálni magunkat, hogyan viselkedünk a közel függőleges mészkőfalon, keskeny gerincen mozogva.

Ezek visszaköszönnek majd a Mont Blancon is, és érdemes inkább itt, kicsiben hozzászoktatni magunkat ehhez a körülményhez, hogy ne ott remegjen meg a térdünk. Több, különböző nehézségű út vezet fel erre a gyönyörű hegyre minden oldalán, tehát eldönthetjük, melyiket választjuk, kondíciónk és technikai felkészültségünk szerint. Itt már technikai felszerelést is kell használnunk, ugyanúgy, mint a Mont Blancon is, sisakban kell másznunk felfelé, beülővel és via ferrata szettel kell biztosítanunk magunkat felfelé.

Gleccserjárás-a Venediger: Ha már mosolyogva  sétálgatunk a meredek hegyoldalak felett, akkor ideje megtapasztalnunk a jégfelszínen sétálás, hótaposás fárasztó ám csodás kilátást és még jobb erőnlétet kínáló élményét. A Hohe-Tauern hegyvilágának panorámája megéri azt a küzdést, amit a kora nyári, könnyen olvadó hóban felmászás jelent. Itt már figyelmesen kell mozognunk, mindenképp tapasztalt hegyjáróval vágjunk bele ebbe a kalandba, mert igaz ugyan, hogy a csúcs nem túl nehéz, de hosszan keresztezzük a gleccsert. A gleccserjárás szigorú szabályait nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a hó alatt hasadékok rejtőzhetek, jól jön az avatott szem, aki észreveszi ezeket, és figyelmet fordít a hágóvas, a jégcsákány megfelelő használatára, illetve szintén beülővel biztosítva, a csapat tagjait összekötve kell haladnunk. A Venediger csúcsára feljutni kiváló felkészülés, hiszen a 3666 méter magas hegyen a gleccserjárás, jégcsákányozás megismerése mellett a magasság hatásai is előjönnek már, így azt is megtudjuk, milyen érzés, mikor hasogat a fejünk a légnyomásváltozástól. A magashegyi betegség elkerülése végett fontos, hogy sokat igyunk, tartsuk be a fokozatosságot, illetve készüljünk fel a hatásaira, olvassunk utána alaposan.

Ha túl vagyunk ezeken a túrákon, és otthon is lelkiismeretesen készülünk a nagy útra, nem hanyagoljuk a hétvégi, középhegységi túrákat, sok bringázást, úszást, futást, akkor érezni fogjuk, ahogy a testünk, szellemünk egyre jobban készen áll a valódi megmérettetésre. Magunkat és társainkat sodorjuk veszélybe, ha kellő alázat nélkül, nagy mellénnyel és kis kondival vágunk bele abba az emlékezetes kalandba, amit a Mont Blanc megmászása jelent.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» Alpesi kirándulás, Stuhleck 1783 méter - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap
» Schneeberg (2076 méter) - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» 10 legszebb hegy az utazom.com szerint - Kovács Attila
» Gleccserár veszély a Mont Blancon-helyszíni tudósítás - Kovács Attila
» Az Alpok legszebb tájain - Kovács Attila
» A Marmolada felülről - Kovács Attila
» Tavasz az Alpokban. Helyesebben: felette... - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!