A Mangart megmászása képekben

Szlovénia egyik emblematikus hegye a Mangart. 2679 méter magas csúcsát kétféleképpen is elérhetjük: egy könnyű, néhol drótkötéllel biztosított sétával, és egy izgalmas via ferrata ösvény is felvezet a magaslatra. Bármelyiket is választjuk: nem fogunk csalódni, a fentről élvezhető körpanoráma csodálatos.

A hegyek nem könnyítik meg a rájuk felmászni kívánók dolgát: általában hosszabb gyaloglás előzi meg a tényleges hegymászást, meredek ösvényeken kell felkaptatnunk hátizsákunkkal az erdőhatár fölé, hogy elérjük az út kezdetét. No, itt a Hohe Wand klettersteigeihez hasonló kényelem várja a hegyre készülőket: a Mangart-hágó 2055 méteres magasságáig jó minőségű, keskeny aszfaltút kanyarog fel, amit 5 euró ellenében használhatunk. A kilátás már innen is pazar, sokan csak eddig jönnek fel ezt megcsodálni. 

A parkolóból az összetéveszthetetlen csúcstömb irányába gyalogolva, nagyjából 200 méter szintkülönbség leküzdése után egy elágazóhoz érünk. Enyhén balra, jól érzékelhetően felfelé vezet a könnyebb "olasz út", ami, ha nem fedi hó a hegyoldalt, akkor egy meredek, de technikailag nem nehéz sétának tűnik. Azért a kitettebb helyeken drótkötéllel biztosították a fel és lejutást, ennek okát ne kérdőjelezzük meg és használjuk is a biztonságot adó acélsodronyt, hiszen a gyakran vizes sziklák, csúszós szakaszok is veszélyesek lehetnek. 

A másik útvonal jobbra, a Mangart szürkésfehér tömbjének tövébe vezet, ez a "szlovén út", a nehezebb változat. Meredek felszökéssel kezdődik a dróttal biztosított szakasz, majd a hegy oldalán húzódó vízmosásban vezet felfelé. Készüljünk fel arra, hogy az út kiépítői által könnyebbnek minősített szakaszokon nincs biztosítás, pedig meredek helyeken vezetnek. Ez különösen a szezon elején lehet kellemetlen, mikor még  a sziklák aprózódásából származó, vastag kőzúzalék-réteg fedi az ösvényt, ami bizonytalan lépéseket eredményez. A függőleges szakaszon nem csak a drót, de mesterséges fogások-lépések is segítik a kitettségtől elbátortalanodókat. 

A kis vízszintes térszínre kivezető szakasz után már nincs sok nehézség hátra: ha itt, a környező hegyekre nyíló kilátást élvezve megpihentünk, akkor már csak az utolsó mászós szakaszt kell leküzdenünk: egy törmelékes oldalú kuloár tetejére feljutva csak a csúcstömb oldalának hatalmas sziklái közt felsétálás vár ránk.

VIA FERRATA TÚRANAP SZLOVÉNIÁBAN

Nincs ár információ. Kérje egyedi ajánlatunkat! >>>
AZ OUTDOOR KALANDOK FŐVÁROSÁBAN

A csúcskereszt tövében üldögélve, a jól megérdemelt csokit majszolva körbetekinthetünk három csodálatos ország legszebb hegyein: a Villach felett emelkedő Dobratsch, a Hohe-Tauern, a GrossGlocknerrel, Ausztriában, a Dolomitok Olaszországban és a Triglav Szlovéniában emelkedik: innen szinte karnyújtásnyira.

710

Ha tiszta az idő, sok időt töltünk majd fenn, de ha felhők takarják el a kilátás egy részét az drámaivá teszi a hegyi táj látképét. A lemenetelre mindenképp az könnyebb, olasz utat használjuk, hiszen lehet, hogy a felmászásban elfáradunk, így kevesebb kockázatot vállalunk, illetve nem rugdaljuk a via ferratán ereszkedés közben a laza kavicsokat a felfelé mászók fejére. Gyorsan visszaérünk a parkolóba, és a nyeregből elénk táruló kilátás búcsúztat el ettől a karakteres hegytől. 

Az Extreme Valley via ferrata túráján te is megtapasztalhatod ezeket az élményeket!

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Információs oldalak

» Síelés Szlovéniában
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Könnyű via ferrata Szlovéniában - a Mala Mojstrovka - Kovács Attila
» Tudod, mi a zipline? - Kovács Attila
» Rafting a Socán - Kovács Attila
» Szlovénia kalandfővárosa - Bovec - Kovács Attila
» Bovec télen - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!