Rózsa völgy és Cavusin leomlott városa - Kappadókia, Törökország

A mai nap épp megfelelő arra, hogy a hangya Holdra szálljon- énekelte Gryllus Vilmos. Arra is kiváló, hogy elszánt és a tegnap esti megpróbáltatások kavargó emlékeire fittyet hányó kis csapatunk felfedezze Kappadókia két legcsodálatosabb völgyét.

Ezeket a sorokat már a Kayseriből Istambulba tartó helyi járatú Boeing fedélzetéről írom. Tartalmas és csodás nap áll mögöttünk és kellemesen elfáradtak a kalandozó magyarok.

Reggel ugyanis elporoszkáltunk a szállodához közel kezdődő Rózsa völgy bejáratához, ahol a kis szőlőföldek között kanyargó ösvényen barangoltuk be a tufaformációk elvarázsolt birodalmát. Megpihentünk egy kis sátornál, melynek árnyas hűvösében frissen préselt gránátalma és narancslével kedveskedett a helyi földmívesből a vendéglátóiparba átigazolt kedélyes török úriember. Majd a Vörös völgy rózsaszínes árnyalatú, világos homokszínnel keveredő, néhol élénksárgával vegyített, hihetetlenül szép sziklavilága következett, amibe kontrasztosan keveredett bele a gyümölcsfák harsogó zöld lombja- mindezt a valószínűtlenül kék ég alatt. Ebben a színkavalkádban joggal érezhettük, hogy egy idegen bolygón járunk, melynek láthatatlan lakói templomokat és lakásokat vájtak a puha kőzetbe szerteszéjjel- a híres Flinstones bárhoz két sziklaboltíven át vezetett az ösvény. Nehezen tudtunk betelni a kis bár szőttes párnáin, a lugas árnyékában üldögélve a látvánnyal. Továbbindulva a kardvirágos réteken vágtunk keresztül és láttunk egy igazi keselyűt is, majd a csapat Cavusin falucskájának határában leragadt a borkóstoláson, nagy nyugalommal ízlelgették a kellemesen gyümölcsös, könnyed vörösbort, ami a környező lejtők vulkáni talajának nyomelemitől gazdag ízvilágú. Cavusin arról nevezetes, hogy a falu feletti hegyet szintén sajtként összefurkálták az ősök, lakásépítési céllal, de egy hatalmas földrengés miatt leszakadt a fél város, a heggyel együtt. Így most láthatóvá válik, mintegy metszetként az egykori sziklába vájt település emeletes szerkezete, amit lelkesen meg is csodáltunk, bele sem gondolva abba a katasztrófába, ami ezt a turisztikai látványosságot létrehozta. Pedig az akkor itt élők nyilván kibírták nevetés nélkül a történteket és cseppet sem vigasztalta őket, hogy egykoron majd ez teszi híressé kedvelt városuk romjait. Innen a szállodából kicsekkolás után a Tündérkémények kupakos tornyai következtek, amit képtelenség szavakkal leírni, látni kell. A Zelve völgy volt a következő állomás, itt legyezőszerűen szétágazó három völgy található, persze jó kappadókiai módon, telezsúfolva barlangtemplommal, földalatti lakásokkal és galambdúcokkal. Miután már kezdett mérgezésünk lenni Vakondland nevezetességeitől, kerestünk egy árnyas lugast ( ha jól számolom, akkor ma harmadik alkalommal) hogy kipihenjük ezt a rengeteg izgalmat(alkudoztunk egy jót, kiváló és nagyon hasznos ajándéktárgyakra)- antistressz kezelésünk egyik állomásaként kellemes beszélgetéssel és kereskedelmi mennyiségű almatea elfogyasztásával koronáztuk meg a napot. Sajnos innen egyenesen a jól ismert kayseri reptér kék sörsátorral ékes tájára vezetett az utunk, búcsúzóul azért a havas palástú Erciyes vulkán fenséges látványával kísérve. Magunk mögött hagyjuk a "szép lovak földjét"- Kappadókiát, irány a háromnevű város: Isztambul.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Szilveszter Izraelben - 5 nap
» Karácsony Betlehemben - 6 nap
» Izrael Körutazás - 8 nap
» Shalom Izrael: barangolás a Szentföldön - 8 nap
» Körutazás Izraelben - 8 nap

Szállás ajánlatok

» Salalah Rotana Beach Resort *****-Salalah 25.900 Ft/főtől - Közel-Kelet / Omán / Salalah
» Juweira Boutique Hotel **** - Salalah 28.900 Ft/főtől - Közel-Kelet / Omán / Salalah
» Salalah Mariott Resort ***** - Salalah 29.900 Ft/főtől - Közel-Kelet / Omán / Salalah
» Al Fanar Hotel & Residence **** - Salalah 30.900 Ft/főtől - Közel-Kelet / Omán / Salalah
» Hilton Salalah Resort ***** - Salalah 39.000 Ft/főtől - Közel-Kelet / Omán / Salalah

Információs oldalak

» Dubai utazás, városlátogatás, körutazás
» Incentive utazások - üzleti utaztatás

Cikkeink

» Az Erő Háza - Irán tradicionális nemzeti sportja - Etédi Alexa
» 10 dolog, ami hiányzik Magyarországról - Kovács Attila
» Dubai csodái - Kovács Attila
» A 20 legszebb naplemente - Kovács Attila
» Tel-Aviv és nevezetességei - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!