Isztambul, az alku fővárosa - vetítés

Ez nem egy hagyományos városleírás. Olyat már számtalanszor olvashattunk az útikönyvek lapjain, vagy más élménymegosztó oldalon. Most csak egy-két személyes élmény következik erről a háromnevű városról, amit lehet szeretni, és lehet fintorogni is rajta, de tény, hogy saját világa megragadó forgataggal szédít.

Isztambul, ahogy mai ismerjük, hatalmas, régi, változatos- azt hogy szép, azt nem mondanám rá egyértelműen. De nem azért, mert nem teszik, hanem azért, mert nehezen tudnám a rendelkezésre álló szókészletből megfogalmazni az élményt, amit az az érzés okoz, mikor hajnalban szétnézünk a Büyük Camlica(Nagy Fenyves) hegyről amit valamiért, nekünk magyaroknak a Szerelmesek hegyeként mutatnak be.

Alattunk terül el Európa és Kis-Ázsia, valamit egy megszámlálhatatlanul és körülhatárolhatatlanul nagy metropolisz, ami magán hordozza mindkét földrész sajátosságait, nos ezt nehéz a homogén kultúrához szokott kis lelkünknek befogadni még nehezebb nevén nevezni ezt a sokkot.

Ugyanez az érzés gyökerezi földbe a lábunk a Hagia Sophiában, amikor gyatra próbálkozást teszünk arra, hogy végigéljük azt a hosszú folyamatot, ami az ókor végének döbbenetes építészeti megoldását és az egykori császárság 1000 éves hatalmát szimbolizáló épület története jelent, az iszlám építészet egyik fő példáján keresztül addig, míg az igéző tekintetű Atatürk ki nem mondta, hogy kegyhely helyett a civilizáció emlékművét szerette volna az épület jelentésében látni.

Ezer év, két nagy birodalom, és egy népes, felvilágosult köztársaság történelme egy épületben: ez sem az a távlat, amihez emberöltőket felfogni képes elménk könnyen fogódzót talál.

Na, hagyjuk is ezt, menjünk át a kötelező turistakörbe szintén beletartozó, de tényleg csodás arányokkal rendelkező, fenséges és erősen lábszagú Kék Mecsetbe, az iszlám egyszerűségéről és letisztult életvezetési és építészeti szabályairól elmélkedni. A másik, kevésbé tipikus látnivaló a Cisterna Basilica ami az egykori Bizánc évszázadokra elfeledett vízgyűjtője: pontyokkal, változó fényekkel, Medusa-fővel és kiváló akusztikával.

De ennyit a turisták Isztambuljáról, menjünk végre a törökök közé: együnk halat, sétáljunk egyet majd szürcsöljünk egy teát Kumkapiban, a kacskaringós utcák rendezetlenül is kedves faházai között végiggondolva mekkora kupi lehetett itt az oszmán időkben, mikor még a Kék Mecset és az Ayasophia között is egy ilyen faházdzsumbuj állt a mostani rózsakertek és szökőkutak helyén.

Világibb helyet keresve sem találhatnánk Isztambulban, mint a Nagy Bazár. Itt és az egyiptomi fűszerbazárban tényleg minden van, amit a turistáknak, négyszeres áron el alkarnak adni-és ahogy török testvéreim sales területén szerzett érdemeit ismerem-el is adják. Ha igazán jól akarunk szórakozni, nézzük meg, hol és hogyan vásárolnak a törökök(erre mondjuk a legjobb egy vidéki török város bevásárlónegyede) mert ezeken a helyeken szerezhetünk maradandó élményeket, és itt nem kötelező vásárolnunk.

Mit is kezdenénk egy műanyag karos csillárral, szélkakassal vagy 3 köbméter hamis Ralph Lauren csíkos inggel? Lényeg, hogy lehet kapni, a bazár épületét övező tematikus utcákban, mit utcákban, kerületekben. Kávézás szempontból sem utolsó ez a hely: igényes és finom alapanyagból készült kávét fogyaszthatunk itt, nem törökösen, és a tejeskávé fogalmával is tisztában vannak az Ambroziában, ha erre jártok, kötelező!

Itt ülni csak, és színes, szélesvásznú előadást nézni csak, ahogy hömpölyög a nép, ki céllal, ki céltalanul töri át magát a tömegen, beszívni a hegyekbe púpozott fűszerek illatát, ami a haléval és a pipadohánnyal keveredve, édességekkel kevert elegyet alkot, összehasonlíthatatlan élmény például egy hipermarketben tett látogatással. Kicsit ki is kell ülnünk a Halic-partra kiszellőztetni a fejünket, mert benne zsong másfél évezred és még ötszáz év erősödő dübörgése, ami az esti imára hívő müezzin-szótól még egy picit hangulatosabb. Íme néhány fotó:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Tavaszköszöntő hétvége Isztambulban - 4 nap
» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» Isztambul városnézés - 4 nap
» Isztambultól Antályáig - 8 nap
» Nyugat-Törökország szépségei és egzotikumai - 10 nap

Szállás ajánlatok

» Arsi Hotel *** Alanya 98.420 Ft/főtől - Törökország / Alanya
» Leda Beach Hotel *** Side 98.990 Ft/főtől - Törökország / Side
» Hotel Anjeliq Downtown *** Antalya 125.256 Ft/főtől - Törökország / Antalya / Alanya
» Hotel Primera Suite *** Alanya 126.072 Ft/főtől - Törökország / Alanya
» Hotel Acar **** Alanya 131.172 Ft/főtől - Törökország / Alanya

Információs oldalak

» A török Riviéra legszebb látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Buszos körutazások Törökországban
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» Törökország holdbéli tájain - Kovács Attila
» A világ legmenőbb csúszdája - Kovács Attila
» Égei-tengeri nyaralóhely - Datca, Törökország - Kovács Attila
» Isztambul hangulata - Kovács Attila
» Antalyai kalandok - Kovács Attila

Utazások

» Hétvége Prágában+Sörgyár látogatás - 2 nap
» Hétvége Krakkóban - 3 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!