Pembrokeshire: fényjáték, fűtenger, őserdő

Vannak azok a fények, melyeket jómagam sokáig csak „skót fények”nek hívtam, lévén ott találkoztam velük először, de másutt is – így akár persze itthon is – el lehet őket csípni. Kétségkívül léteznek azonban olyan szegletei a világnak, és ilyen Wales, kicsit konkrétabban a Pembrokeshire Nemzeti Park is, ahol az előfordulásuk felette gyakori, mert éppen ezt a páratartalmat keresik. És így lesz olyan csodás zöld a fű, hogy a bárányok sem tudják abbahagyni a rágcsálását és olyan kék az ég, amilyet nem lehet festeni és így lesznek olyan komor-magasztosak a walesi várak, templomok is, hogy kellemes borzongás járja át a látogatót.

A walesi tengerpart felfedezéséhez ideális kiindulópont Aberystwth, Wales egyik legfontosabb, egyetemi városa. Ha például Londonból közelítjük meg, akkor egy felette hosszú, mintegy hat órás vonatozás keretében jutunk el ide, ami azonban kiváló alkalom a ráhangolódásra. Magunk mögött hagyjuk a nyüzsgő belvárost, az ipari hangulatú lakónegyedeket és iparnegyedeket, majd a megművelt földeket, további iparvárosokat és számos kocsi lekapcsolás és irányváltás után kezd kibontakozni a gyönyörű walesi táj a végtelen, érintetlen természettel, avagy a birkalegelőkkel és pöttömnyi, kimondhatatlan nevű településeivel. Így juthatunk el tehát többek közt Cymru (ejtsd kb. kamrí) tengerpartjának a közepére, hogy onnan dél felé indulva már szinte tényleg csak a természet élvezetének adjuk át magunkat.

A Pembrokeshire Nemzeti Park Wales három nemzeti parkja közül a szinte teljes egészében tengerparti fekvésével tűnik ki. A parti ösvény mintegy 300 km-en húzódik közvetlenül a sziklás partok mentén, legelők mellett vagy éppen azokon át. További több száz kilométernyi túraútvonal vár azokra is, akiket szédít a mélység vagy éppen szélcsendesebb utakra váltanának.

Azokra azonban, akik maradnak a part mentén mesés sziklaszirtek, barlangok, hosszabb-rövidebb homokos partok, fűtenger vár és persze megszámlálhatatlan birka, kerítésmászás vagy kapunyitogatás – bár utóbbiból a parttól távolabb sincsen hiány. Az autósok készüljenek fel az 1,25 autónál nem szélesebb utakra és míg, mondjuk Skóciában reménykedhetnek abban, hogy a kőkerítések felett ellátnak a távolba, addig itt egyértelműen csak akkor lesz perspektíva, ha valahova megérkezünk, mert az utak a legelők közé, mintegy bevájva, a cserjék, bokrok alatt vezetnek. Bringával is éppen ezért legyünk óvatosak!

Lehetetlen belátni a kanyarokat, a kerékpárost is leginkább az előzésre szakaszosan kialakított öblökben lehet megkerülni. Ugyanakkor mindezzel együtt a nemzeti park megismerése mindenféle közlekedési módon erősen ajánlott élmény. A miniatűr városkákban csend, rend és béke honol, a helyieket jellemzően az információs központokban, jótékonysági üzletekben, de legfőképp este, a sörcsap mellett lehet elkapni.

Esténként a helységenként egy-egy pub-ba koncentrálódik a teljes közösségi élet, a hangulatot rendre helyi amatőr zenekarok alapozzák meg. Harapnivalónak a tiszta levegőnél jobbat nem lehet találni, de érdemes megkóstolni a cawl-t (ejtsd: cowl), a nemzeti, sűrű levest vagy a black pudding névre keresztelt véreshurkát, amit egészen bizarr kombinációkban lehet megtalálni az étlapon.

A megállók között feltétlen említésre érdemes St. Dogmaels gyönyörűen karbantartott templomkertje és a körötte ólálkodó szárnyasok, Poppit Sandsnél a panoráma, Newport apálykor, St. David’s helyi viszonyok szerint hatalmas katedrálisa, White Sands homokos tengerpartja, Fresh Water East végeláthatatlan fűtengere, a Lilly Pond, ahol nyáron nem látszik a víz a sok tavirózsától, tavasszal-ősszel viszont a környező növényzet bujasága ejt ámulatba.

Szállásválasztásban könnyen alkalmazkodhatunk a helyi viszonyokhoz. Kiváló az ár-érték aránya a youth hosteleknek: igényes kivitelezés, csillogó tisztaság, az előtérben kint hagyott sáros bakancsok és kipirult arcú természetjárók várják az érkezőt mondjuk a birkaföldek közepén.
A Pembrokeshire Nemzeti Park méltán került az elmúlt években mind a National Geographic, mind a Lonely Planet listáján előkelő helyre a világ leginkább meglátogatásra érdemes helyszínei közé, keressük fel bármely évszakban!
 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Londoni séták - 4 nap
» 4 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városlátogatás Londonban - Hotel **** - 5 nap
» London városlátogatás - 5 nap
» Koronád legszebb gyémántja Wales - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Biloba Apartman - Bibione (Lido dei Pini) 43.377 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Atollo Apartmanház - Bibione (Lido dei Pini) 44.161 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Laguna Grande Apartmanház - Bibione (Spiaggia) 47.316 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Frontemare Apartmanok - Bibione (Spiaggia) 48.893 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria
» Residenza Delle Terme Apartman - Bibione (Spiaggia) 62.186 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Bibione / Olasz Adria

Információs oldalak

» Látnivalók Londonban
» 4 napos utazások
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Utak Március 15. idejére
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Biciklitúra, kerékpártúra

Cikkeink

» Egy tündéri kis település Angliában: Bibury - Kovács Attila
» London ünnepi fényben - Kovács Attila
» London időjárása - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: séta a Sohoban és Chinatown-ban - Etédi Alexa
» Látnivalók Londonban: a Liberty áruház - Etédi Alexa
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!