Otthon Krakkóban

Évekig terveztem egy hosszú hétvégét Krakkóba, pedig ha tudtam volna, hogy gyakorlatilag hazamegyek, szinte bármely percben elindulhattam volna.
Vegyünk tehát egy buszjegyet, csapjunk a vállunkra egy hátizsákot két váltás ruhával és menjünk „haza” a hétvégére.

Kultúrvizitre egy 4-5 napos hétvége és minimális anyagi erőforrás tökéletesen elegendő, amennyiben mindent magunknak szervezünk, kulináris élvezetekből a helyiek által kedvelt helyeken vesszük ki a részünket és szívesen ismerkedünk youth hostelben további utazókkal. (Ezen paraméterek mellett az 5 napos hétvége utazással együtt konkrétan 33ezer HUF-ból finanszírozható.)


Az egykori lengyel főváros legfontosabb látnivalói a könnyen bejárható óvárosba, valamint a közeli zsidó negyedbe koncentrálódnak. Az óvárost a 19. század óta már nem fal, hanem egy kellemes park, az ún. Planty veszi körül, melyben kiváló lehetőség nyílik megpihenni a városnézés során a kutya és gyermeksétáltató, görkorcsolyázó helyiek között. A szálláslehetőségek jelentős része is az 1200 HUF/fő/éjtől (reggelivel!) a csillagos égig is ezen részekre koncentrálódik és a teljes sorban ár-érték arányban kiválónak tűnik.


Az óváros kétségkívül legszebb éke a Piactér a hatalmas Posztócsarnokkal és a jellegzetes, aszimmetrikus tornyú Mária templommal valamint az egykori városháza tornyával, melyek csodás hátteret biztosítanak egy kávéhoz vagy ebédhez. Ha azonban kevésbé színpadias körülményekkel is beérjük, érdemes a környező mellékutcákban is szétnézni a helyi specialitásokért. A város legjobb pierogiját a Slawkowska utcában árulják, míg a zapienka mesterei a Plac Novy egykori hentescsarnokának üzleteibe települtek be.

Az egykori zsidó negyed az utóbbi időben vált a turisták érdeklődésének célpontjává, magával hozva egy, a budapestihez hasonló fellendülést a kulturális és gasztronómiai élvezetek terén. A számos pub és étterem között mindenki megtalálja a kedvére való étel és/vagy itallapot, melyhez a helyi belsőépítészek és lakberendezők a legváltozatosabb díszleteket biztosították.


Krakkói látogatásunkat célszerű összekötni néhány, a közelben található nevezetesség megtekintésével. A Kazimierz negyed zsidó emlékei és élénk kulturális élete után Auschwitz bemutatótermei megállásra késztetnek, noha be kell vallanom, sok utazóval osztoztam abban a vélekedésben, hogy második világháború borzalmait olyannyira sokszor és változatos művészi illetve dokumentális feldolgozásban láthattuk, hogy sokan nem azt a döbbenetet éltük át, amire tudatosan igyekeztük felkészíteni magunkat. A felkészülés hiábavalósága azonban Birkenauban vált világossá. A valaha volt barakkok magányosan álló kéményei a végtelenig sorakoztak szembesítve a látogatót a tömegmészárlás valódi, felfoghatatlan méreteivel…


Érdemes az auschwitzi kirándulás utánra hagyni a krakkói Wawel-domb és székesegyház kifosztva-újratöltve is lenyűgöző értékeit valamint a mérnöki teljesítmény nagyságát is jól szemléltető Wieliczka Sóbányát a boros belépődíj ellenére is.
Anyagilag mindenképpen jobban járunk, ha valamennyi programot magunknak szervezzük meg, nem is beszélve arról, hogy a buszokon a helyi iskoláscsapatokkal és munkába igyekvőkkel is együtt utazhatunk. Evés-ivás és vásárlás sem jelenthet gondot, hiszen nekünk, magyaroknak – bizonnyal a közös történelmi múltra és hasonló hányattatásokra való tekintettel is – egészen könnyű elboldogulnunk a turistacsalogató programok és ajánlatok erdejében és mintegy ösztönösen megtalálnunk azokat az üzleteket, éttermeket és kiskocsmákat, ahova a saját városunkban is inkább betérnénk.
 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Krakkó, Zakopane, Wieliczka és Auschwitz - 4 nap
» Kalandozás Dél-Lengyelországban - 4 nap
» Lengyelország gazdagon - 6 nap
» Baltikumi panoráma - 10 nap

Információs oldalak

» Karácsonyi utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak

Cikkeink

» Varsó és nevezetességei - Etédi Alexa
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info
» Tarnów, a reneszánsz gyöngyszeme - Nagy Árpád
» Túra a felhők felett - Kasprowy és Giewont, a Lengyel-Tátrában - Kovács Attila
» Európa ősrengetege - A Białowieżai-erdő - Etédi Alexa

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!