Lisszaboni történetek

Valami közünk azonban a portugálokhoz is kell, hogy legyen. Van valami megmagyarázhatatlan hangulati egyezés: az a kicsit szomorkás, kicsit édeskés, kicsit szenvedős, kicsit szenvedélyes, kicsit temperamentumos, de csak éppen annyira, hogy megmaradjon a keserédes életérzés. Ami nem is rossz kombináció, gondoljunk csak egy testes vörösborra és akkor máris közelebb érezzük egymást magunkhoz.

Portugália olyan, mintha Magyarországot a nyugati határvidékére fordították és délnyugati irányban letolták volna az Atlanti-óceánhoz. Népessége nagysága és összetettsége is hasonló méreteket, változatosságot mutat. Ők is szeretik a focit, csak nekik most jobban is megy. Van a klasszikus két szelet kenyér között egy sült hús-os szendvicsük, amit nekünk nagyi csomagolt a vasárnapi ebéd után a hosszú hazavonatozáshoz. Nagy sörfogyasztók, pedig elismert bortermelők…. és egyelőre ennyi, mert miért érdekelne bárkit is egy olyan ország, ami hasonló a miénkhez?

 

Mert mégis más, de mennyire. Kezdjük azzal, hogy eléggé izoláltan élnek és gyakorlatilag két szomszéddal kell csupán jól kijönniük: keleten és északon a spanyolok, nyugaton az óceán. Ez azonban nem mindig ment gördülékenyen.

Portugália fővárosa - Lisszabon

Portugália varázslatos ország. Európa nyugati peremén, az Atlanti-óceán erős hullámaitól ostromolva, Spanyolhon és a Nagy Víz közé szorulva éli nyugodt, melankolikus mindennapjait ez a hosszú, keskeny ország. Lakói erős nosztalgiával viseltetnek az egykori tengeri birodalom régmúlt dicsősége iránt, kiváló borokat készítenek és zseniális a konyhájuk.

A portugál-spanyol viszony az angol-francia dél-európai mintája. Szövetségesei is egymásnak, a portugál-angol konkrétan a máig életben lévő legrégebbi szövetség a világon (1386). A portói kedvelői értékelik ezt csak igazán.

Volt idő, amikor a világot lényegében e két nemzet uralta (persze folytonos szárazföldi hadakozásokkal csavarva viszonyukat). Húztak egy hosszanti tengelyt a földgömbön és attól balra a spanyolok, jobbra a portugálok voltak a királyok (1494). Csak az előbbi nem tudta, hogy van egy jelentős dél-amerikai terület Brazília néven, ahol már ott lobogott a szomszéd zászlaja, így lelkesen írta alá a megállapodást a világuralomról, mondva így le a samba de Janeiro népszerűsítéséről.

Hogy sokan mégis egy kalap alá veszik az Ibériai-félsziget két országát, mondván két latin nemzet, egy kultúra, így elég „letudni” a spanyolokat és máris ismerjük Portugáliát is, nagyfokú tájékozatlanságot feltételez. A portugálok kikérik maguknak, ha lespanyolozzák őket, hisz mások. Kezdve a mentalitásbeli eltéréstől, a zenén, ételeken át a földrajzi különbözőségekig. Az egyik kicsi, a másik nagy, az egyik befelé fordulva vigad, a másik kifordul magából, az egyik folyékony a másik nyelvén, a másik csak pislog, mert nem működik a gracias.

A spanyolok klasszikusan inkább tengerparti sziesztázók, a portugáloknak viszont ott a nyugati szomszéd, a nyughatatlan Atlanti. Adok-kapok viszony az övék, mert sokáig kényeztet az óceán, vízi paradicsom, de aztán gondol egyet, épphogy megrázza magát, ami pont elég ahhoz, hogy mindent legyaluló szökőárban érjenek partot a hullámok. (Amúgy laikus, első-óceános szemlélődőnek egy enyhe szélben is mini cunamiként fodrozódik a víz. ) 1755-ben egy ilyen, akkor érhetően világvége jelének tekintett katasztrófa újraírta Lisszabon történelmét.

Mindenszentek napján akkora földrengés volt az óceán közepén, ami először romba döntötte a város központját, az ünnepre gyújtott gyertyák miatt hatalmas tűz ütött ki, majd toronyháznyi vízoszlopok csaptak le és pusztították el, amit még lehetett.

A szökőár 3 óra alatt érte el Anglia partjait, 3 méteres hullámokkal köszönt be az ötórai teához és dolga végeztével lepihent. Ma kb. 3 óra a repülőút Lisszabon és Bristol között, mi 1755-ben járunk, ez elgondolkodtató. Lisszabon talpra állt, tudatos városépítésnek köszönhetően egy mindennél színpompásabb belvárost kapott. A földrengés nyomai azonban még mindig fellelhetők a városban, csak merni kell bemenni és felmenni, mert….

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városnézés Lisszabonban Hotel *** - 4 nap
» 4 napos városnézés Lisszabonban Hotel **** - 4 nap
» 5 napos városnézés Lisszabonban Hotel *** - 5 nap
» 5 napos városnézés Lisszabonban Hotel **** - 5 nap
» Hosszú hétvége Lisszabonban - 4 nap

Szállás ajánlatok

» Hotel Pestana Ocean Bay All Inclusive Resort **** Funchal 331.398 Ft/főtől - Portugália / Madeira / Európa / Funchal
» Hotel Dorisol Estrelicia *** Funchal 254.898 Ft/főtől - Portugália / Madeira / Európa / Funchal
» Aparthotel Dorisol Mimosa *** Funchal 265.098 Ft/főtől - Portugália / Madeira / Európa / Funchal
» Hotel Dorisol Florasol *** Funchal 270.198 Ft/főtől - Portugália / Madeira / Európa / Funchal
» Hotel Pestana Carlton Madeira ***** Funchal 326.298 Ft/főtől - Portugália / Madeira / Európa / Funchal

Információs oldalak

» Buszos körutazások Portugáliában
» Lisszabon látnivalók
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Egy nap Lisszabonban - Kovács Attila
» Ericeira: a portugál szörfparadicsom - Kovács Attila
» Madeira legszebb helyei: Jardim do Mar - Kovács Attila
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa
» A nyár Barcelonában - Kovács Attila

Utazások

» Advent Bécsben és a Schönbrunn-i kastély - 1 nap
» Advent Krakkóban - 2 nap
» Advent Prágában - 2 nap
» Hétvége Prágában - 2 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!