Lisszaboni történetek

Valami közünk azonban a portugálokhoz is kell, hogy legyen. Van valami megmagyarázhatatlan hangulati egyezés: az a kicsit szomorkás, kicsit édeskés, kicsit szenvedős, kicsit szenvedélyes, kicsit temperamentumos, de csak éppen annyira, hogy megmaradjon a keserédes életérzés. Ami nem is rossz kombináció, gondoljunk csak egy testes vörösborra és akkor máris közelebb érezzük egymást magunkhoz.

Portugália olyan, mintha Magyarországot a nyugati határvidékére fordították és délnyugati irányban letolták volna az Atlanti-óceánhoz. Népessége nagysága és összetettsége is hasonló méreteket, változatosságot mutat. Ők is szeretik a focit, csak nekik most jobban is megy. Van a klasszikus két szelet kenyér között egy sült hús-os szendvicsük, amit nekünk nagyi csomagolt a vasárnapi ebéd után a hosszú hazavonatozáshoz. Nagy sörfogyasztók, pedig elismert bortermelők…. és egyelőre ennyi, mert miért érdekelne bárkit is egy olyan ország, ami hasonló a miénkhez?

 

Mert mégis más, de mennyire. Kezdjük azzal, hogy eléggé izoláltan élnek és gyakorlatilag két szomszéddal kell csupán jól kijönniük: keleten és északon a spanyolok, nyugaton az óceán. Ez azonban nem mindig ment gördülékenyen.

A világ az otthonod - utazás közben ! Foglalj a TAP-nál akár 15% kedvezménnyel!

TAP Portugal 10%-os és 15%-os kedvezményt kínál Budapestről Lisszabon Porto, Faro, Funchal, Ponta Delgada, Horta, Terceira,  Sevilla, Bilbao, Malaga, Madrid, Oviedo, Casablanca, Marrakech, Tanger Boa Vista, Praia, Sao Vicente, Sal, Rio de Janeiro, Fortaleza, Salvador, Recife, Natal,  Porto Alegre, Brazíliaváros, New York,Miami, Bogota és Panama City foglalásoknál. Az akció igénybe vehető a  flytap.com oldalon - 2014 szeptember 01. és 07. között. A kedvezmény igénybevételéhez írja be a kódot HU0914 a "Promotion Code" mezőbe !    

A portugál-spanyol viszony az angol-francia dél-európai mintája. Szövetségesei is egymásnak, a portugál-angol konkrétan a máig életben lévő legrégebbi szövetség a világon (1386). A portói kedvelői értékelik ezt csak igazán.

Volt idő, amikor a világot lényegében e két nemzet uralta (persze folytonos szárazföldi hadakozásokkal csavarva viszonyukat). Húztak egy hosszanti tengelyt a földgömbön és attól balra a spanyolok, jobbra a portugálok voltak a királyok (1494). Csak az előbbi nem tudta, hogy van egy jelentős dél-amerikai terület Brazília néven, ahol már ott lobogott a szomszéd zászlaja, így lelkesen írta alá a megállapodást a világuralomról, mondva így le a samba de Janeiro népszerűsítéséről.

Hogy sokan mégis egy kalap alá veszik az Ibériai-félsziget két országát, mondván két latin nemzet, egy kultúra, így elég „letudni” a spanyolokat és máris ismerjük Portugáliát is, nagyfokú tájékozatlanságot feltételez. A portugálok kikérik maguknak, ha lespanyolozzák őket, hisz mások. Kezdve a mentalitásbeli eltéréstől, a zenén, ételeken át a földrajzi különbözőségekig. Az egyik kicsi, a másik nagy, az egyik befelé fordulva vigad, a másik kifordul magából, az egyik folyékony a másik nyelvén, a másik csak pislog, mert nem működik a gracias.

A spanyolok klasszikusan inkább tengerparti sziesztázók, a portugáloknak viszont ott a nyugati szomszéd, a nyughatatlan Atlanti. Adok-kapok viszony az övék, mert sokáig kényeztet az óceán, vízi paradicsom, de aztán gondol egyet, épphogy megrázza magát, ami pont elég ahhoz, hogy mindent legyaluló szökőárban érjenek partot a hullámok. (Amúgy laikus, első-óceános szemlélődőnek egy enyhe szélben is mini cunamiként fodrozódik a víz. ) 1755-ben egy ilyen, akkor érhetően világvége jelének tekintett katasztrófa újraírta Lisszabon történelmét.

Mindenszentek napján akkora földrengés volt az óceán közepén, ami először romba döntötte a város központját, az ünnepre gyújtott gyertyák miatt hatalmas tűz ütött ki, majd toronyháznyi vízoszlopok csaptak le és pusztították el, amit még lehetett.

A szökőár 3 óra alatt érte el Anglia partjait, 3 méteres hullámokkal köszönt be az ötórai teához és dolga végeztével lepihent. Ma kb. 3 óra a repülőút Lisszabon és Bristol között, mi 1755-ben járunk, ez elgondolkodtató. Lisszabon talpra állt, tudatos városépítésnek köszönhetően egy mindennél színpompásabb belvárost kapott. A földrengés nyomai azonban még mindig fellelhetők a városban, csak merni kell bemenni és felmenni, mert….

 

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Városnézés Lisszabonban *** Wizzair járattal - 6 nap
» Lisszaboni Városlátogatás **** Wizzair járattal - 6 nap
» Városlátogatás Lisszabonban *** Wizzair járattal - 5 nap
» Lisszaboni szilveszter - 4 nap
» Lisszaboni Városnézés **** Wizzair járattal - 4 nap

Szállás ajánlatok

» Iva Apartman *** Banjol (Rab) 12.260 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Rab-sziget / Banjol
» Sol Polynesia Üdülőtelep *** Umag 12.334 Ft/főtől - Horvátország / Umag / Isztria / Európa
» Pecarina Apartman *** Lopar (Rab) 14.107 Ft/főtől - Horvátország / Rab / Kvarner-öböl / Európa / Lopar / Rab-sziget
» Cubranic Apartman *** Crikvenica 14.717 Ft/főtől - Horvátország / Crikvenica / Kvarner-öböl / Európa
» Tanja Apartman *** Malinska 16.052 Ft/főtől - Horvátország / Malinska / Kvarner-öböl / Európa / Krk-sziget

Információs oldalak

» Buszos körutazások Portugáliában
» Kalandtúra, aktív utazás
» Akciós városlátogatások!
» Látnivalók Amszterdamban
» Látnivalók Firenzében
» Látnivalók Párizsban
» Látnivalók Londonban
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» 4 napos utazások

Cikkeink

» Egy nap Lisszabonban - Kovács Attila
» Ericeira: a portugál szörfparadicsom - Kovács Attila
» Madeira legszebb helyei: Jardim do Mar - Kovács Attila
» Európa legveszélyeztetettebb műemlékei - Etédi Alexa
» A nyár Barcelonában - Kovács Attila

Utazások

» Advent Krakkóban - 2 nap
» Bécs adventi hangulatban - 2 nap
» Advent Zakopanéban és Bártfán - 2 nap
» Adventi vásár Zakopanéban - 2 nap
» Advent Prágában - 2 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!