Portugália fővárosa - Lisszabon

Portugália varázslatos ország. Európa nyugati peremén, az Atlanti-óceán erős hullámaitól ostromolva, Spanyolhon és a Nagy Víz közé szorulva éli nyugodt, melankolikus mindennapjait ez a hosszú, keskeny ország. Lakói erős nosztalgiával viseltetnek az egykori tengeri birodalom régmúlt dicsősége iránt, kiváló borokat készítenek és zseniális a konyhájuk.

De Portugáliában járva néha elmélázunk azon, hogy keveredhet össze a Balkánról megismert káosz, a toszkán dombokat idéző tájak lágy ívei, atlanti szélben zúgó paratölgy-ligetek zúgó lombjai, elképesztő építészeti alkotások és a legjobb európai nyaralóhelyeket is megszégyenítő, homokos strandok ilyen felejthetetlen, egyedi varázslattá. 

De Portugálián belül is külön bolygó a főváros, Lisszabon. A hatalmas természeti katasztrófa, az 1755-ben történt földrengés és azt követő cunami illetve tűzvész átrajzolta a város képét - mintha a helyiek azóta sem törekedtek volna bárminek a befejezésére. Tudva, hogy semmi sem örök, nem kelt megütközést a málló vakolat, a romos épület és az évek óta tartó útfelújítás a város kellős közepén - egész Lisszabon minden percben azt üzeni, hogy nem a jövőn kell szorongani, sem a múlton rágódni - a most épp itt van, így hát azonnal rendeljünk egy vinho verdét, mellé polipot és tőkehalat. 

Lisszabon életszeretete és káosza nagyon kellemes a magunk fajta, közép-kelet európai beállítottsággal rendelkező utazóknak: itt nem szédülünk a betonon, ahogy mondani szokás. Nyoma sincs a tőlünk nyugatra szokásos pedáns és rendszerető létnek, amit még az északi olasz tartományok is magukénak tudnak - olyan kellemes rendezetlenségben és derűs, megnyugtató szabálytalanságban folynak a mindennapok, melybe mi magyarok könnyedén belesimulhatunk. 

Az Atlanti-óceán partján, a Tejo folyó széles tölcsértorkolatában elhelyezkedő Lisszabon hét dombra épült, mint Róma - de próbáljunk már meg Rómában egy hirtelen ötlettől vezérelve délutánra elugrani szörfözni egy kicsit - nos, Lisszabonban ez menni fog. A várost keresztül kasul bejárják a hangulatos, mára már turistalátványossággá vált régi villamosok, melyek egyedi formájukkal, elképesztő pályavezetésükkel Lisszabon egyik jelképévé váltak. 

A Szent György-vár alatt megbúvó egykori mór és zsidó negyed, az Alfama városrész az egyik legklasszabb hely egész Lisszabonban - kusza utcái, fado-éttermei, apró, lépcsőzetes terei kiváló terepet szolgáltatnak, ha bele szeretnénk veszni Lisszabon sodró hangulatába és megkóstolnánk az jobbnál jobb helyi fogásokat - ízletes portugál borokkal kísérve. A szomorú-szenvedélyes fado dallamaival kísért étkek közül kiemelkednek a tengeri herkentyűk elképesztő változatosságban elkészített finomságai - de malacsültet is kérhetünk kagylómártással, ha ahhoz van kedvünk. Ne menjünk el úgy Lisszabon városából, hogy nem kóstoltuk meg a bacalhaut, azaz a tőkehalat: rántva, sütve, sózva, lángolva, bárhogyan. Desszertnek pedig rendeljünk egy pastéis de nata kosárkát - ha még fér belénk egy falat.

Az éjszaka a Baixa negyed elegáns utcáin járva is szórakoztató, de vessük bele magunkat az élet sűrűjébe - irány a Barrio Alto. Megszámlálhatatlan étterem, kocsma, zenés szórakozóhely közül válogathatunk itt - egy hét is kevés lenne mindet végigjárni. Napközben is érdemes ide eljönni, már a különleges közlekedési eszközök miatt is - a látványos Sana Justa felvonó(elevador) vagy a Glória-siklóvasút(ascensor) segítségével tehetjük meg az utat a várheggyel átellenes dombtetőre - ha hosszúra nyúlt az előző este, ez a lehetőség különösen csábító lesz.

De Lisszabon közlekedésének nem csak a kötött pályás módozatai érdekesek - a tölcsértorkolatban fekvő városban olcsón és rugalmasan használhatjuk a hajójáratokat, amelyek a busz és metróvonalakhoz csatlakoznak. Montijo hangulatos kisvárosába vagy Seixal kikötőjébe is gyorsan és kényelmesen átjuthatunk, ha már unjuk a nagyvárosi lendületet.  Ha csak egy gyors ebédre vágyunk, amelyet nyugalomban és turisták nélkül szeretnénk elfogyasztani, akkor is pattanjunk a fedélzetre a Cais do Sodré vasútállomás kikötőjénél és irány a túlpart - a hangulatos és békés Cacilhas főutcája.

Lisszabon hangulatának átéléséhez érdemes egy hosszú hétvégénél is többet a városra szánni - ha nem bérelünk autót, akkor is rengeteg helyet felfedezhetünk a város környékén. Mindenképp látogassunk el a híres Belém városrészhez, a Felfedezők korának dicsőségéből átélni egy kicsit, de vasúton vagy busszal is könnyen elérjük a fényes tengerparti nyaralóhelynek számító Estoril és a királyi fürdőváros Cascais gyönyörű településeit. Ha pedig romantikus környezetre vágyunk, akkor járjuk be Lord Byron nyomán Sintra UNESCO Világörökségi védettség alá tartozó városát. Strandolni és szörfözni pedig Caparica homokos strandjai hívogatnak.

Lisszabon felejthetetlen városa egész évben kiváló programokat tartogat számunkra - izgalmas városrészek, egyedi konyhaművészet, féktelen szórakozás és nyugalmas kikötővárosok meglátogatása közül válogathatunk. Életre szóló élmény lesz a lisszaboni utazás akkor is, ha többször ellátogatunk ebbe a megunhatatlanul különleges városba.

További képek: 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Portoban (bécsi indulással) - Hotel *** - 4 nap / 3 éj
» 4 napos városlátogatás Portoban (bécsi indulással) - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» 5 nap / 3 éjszakás városnézés Lisszabonban Hotel *** - 5 nap / 3 éj
» 6 nap / 4 éjszakás városnézés Lisszabonban Hotel *** - 6 nap / 4 éj
» 5 nap / 3 éjszakás városnézés Lisszabonban Hotel **** - 5 nap / 3 éj

Szállás ajánlatok

» Hotel LTI Pestana Viking **** Algarve 0 Ft/főtől - Portugália / Európa / Algarve
» Hotel Adriana Beach Club Resort **** Algarve 0 Ft/főtől - Portugália / Európa / Algarve

Információs oldalak

» Tengerparti Nyaralás - 2015

Cikkeink

» Egy nap Lisszabonban - Kovács Attila
» Ericeira: a portugál szörfparadicsom - Kovács Attila
» Kirándulások Lisszabon környékén - Setubal - Kovács Attila
» Algarve legszebb városai - Olhao, Portugália - Kovács Attila
» Algarve legjobb strandjai- Albufeira, Portugália - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!