Lavina - A második fokozat a legveszélyesebb

Senkit ne tévesszen meg, ha a Tátrában második fokozatú lavinaveszély van érvényben. Az elmúlt napokban lavinabalesetben három ember halt meg a Tátrában, a negyedik még mindig az életéért küzd egy krakkói kórházban. A napsütéses idő, az egyre hosszabb napok, a pozitív hőmérséklet következtében a hegyek téli szépségének csodálata mellett hajlamosak vagyunk elfelejteni a téli hegyekben ránk leselkedő legnagyobb veszélyt, a lavinát. Elég egy pillanat figyelmetlenség, elbámészkodás, vagy csak a véletlen, és a hegy megmutatja hatalmát. „Teljesen mindegy, hogy az áldozat ún. vasárnapi turista, vagy tapasztalt magashegyi turista” – mondta Andrzej Maciata, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentője.

A legtöbb baleset kettes lavinaveszély idején történik

Február 21. napja rendkívül tragikus volt a Tátrában. Szombaton lavina sodort el négy, barlangász tanfolyamon részt vevő személyt a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) körzetében. Egy 30 éves nő életét már nem tudták megmenteni, egy másik nőt súlyos hipotermiával kezelnek a krakkói kórházban. Ugyanezen a napon egy másik lavina kér férfit sodort el a Siklawa-vízesés közelében, holttestüket csak kedden találták meg.
Lavinák azonban nem csak a Magas-Tátrában fordulhatnak elő. Néhány héttel ezelőtt az Alacsony-Tátrában négy freeride síelőt egy hatalmas, 550 méter széles lavina sodort el. Közülük az egyik életét vesztette. A hegyimentők mindenkit figyelmeztetnek, hogy a legtöbb baleset az öt fokozatú nemzetközi skálán mért kettes fokozatú lavinaveszély idején következik be. Sok turista tévesen értelmezi azt, hogy olyankor a lavinaveszély mérsékelt. A Lengyel-Tátrában a legmagasabb jelzett lavinaveszély a négyes fokozatú, olyankor a turistautakon, sőt, a völgyek egy részén is tilos a túrázás.
 
Melyek a nem biztonságos területek?
A Tátrában bekövetkezett lavinákról szóló első írásos emlék 1856-ból származik, az állandó megfigyelések 1908-ban kezdődtek, a lavinák rendszeres és folyamatos monitorozása viszont csak 2005-ben kezdődött. A Lengyel-Tátra egy része tipikusan olyan terület, ahol nagyon valószínű lavinák előfordulása. Ilyen terület pl. a Chochołowi- és a Kościelisko-völgyek felső része. Lavinaveszélyes terület a Giewont környéke, valamint a Konrád-púpi-nyereg körzete.
A Gáspár-csúcs közelében a Gąsienica-völgy felső része, a Gąsienica-szécsről Kużnicéba vezető sífutó útvonal, valamint a Goryczka-völgyben a Középső-Goryczka-hegy alatti terület számít veszélyesnek. Szintén veszélyes a Halastóhoz vezető turistaútnak az Opalone lábát keresztező szakasza, vagy a Roztoka-völgyben a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz vezető turistaút. Ez utóbbi völgyben veszélyes lehet a Zerge-hegyre, a Zawrat-hágóba és a Miedziena-hágóba vezető útvonal.
 
Kölcsönözzünk vagy vásároljunk lavinamentő felszerelést
Amennyiben a téli Tátrában szeretnénk túrázni, indulás előtt vásároljuk meg a legalapvetőbb lavinamentő felszerelést, így lavina jeladót, szondát és hólapátot. „Ezek kölcsönzési díja 35 złoty/nap, hozzá a csákány és a sisak 15 złotyért kölcsönözhető” – mondta el egy zakopanei kölcsönző tulajdonosa.
Ezeknek a felszereléseknek a birtoklása azonban nem elég ahhoz, hogy biztonságban induljunk a téli hegyekbe. A Kalata-réten található egy lavinacentrum, ahol szakemberek felügyelete mellett megtanulhatjuk használni ezeket a felszereléseket, és megkaphatjuk a legfrissebb információkat a helyi lavinaveszély mértékéről. A biztonságos téli túrázás legjobb módja azonban bérelni egy engedéllyel rendelkező hegyi vezetőt, aki rendelkezik a hegyekben történő biztonságos mozgáshoz szükséges tudással és tapasztalattal. A Lengyel-Tátrában hegyi vezetőt 400 złoty/naptól bérelhetünk, a tervezett útvonaltól függően.

Forrás és fotó: krakow.gazeta.pl

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Kócs-havas, Nagy-Kócs - 1 nap (új)
» Magas-Tátra, Nagy-Morgás csúcs - 1 nap

Információs oldalak

» Aktív nyaralás
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» A Magas-Tátra télen - Kovács Attila
» Hogy éljünk túl ANYAGILAG egy tátrai balesetet? - magas-tatra.info
» Könnyű túra a Tátrában - a Zöld-tavi menedékház - Kovács Attila
» A Magas-Tátra természeti látnivalója - a Tarpataki-vízesések - Kovács Attila
» A Szlovák Paradicsom szurdokai - Kovács Attila

Utazások

» Magas-Tátra: Túra a Krivánra (2495 méter) - 1 nap
» A Tengerszem csúcs meghódítása (2499 méter) - 1 nap
» Magas-Tátra hágótúrák, Kis-nyereg-hágó (2372 m) - 1 nap
» Peru kalandutazás - 19 nap
» Alacsony-Tátra: Csúcstúra a Király-hegyre (1946 méter) - 1 napos túra
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!