Adrenalin ferrata a Postalklammban

 A via ferratanak is vannak fokozatai. Az A-s a Rám-szakadék nehézsége, de a  C-D nehézségű ferráták már kitartást, izomerőt és bátorságot kívánnak. A klettersteignek hívott vasalt utak általában hegyek függőleges falain, kitett gerinceken vezetnek, ahol a zerge járta ösvényeken mi is megismerhetjük, drótköteles biztosítás mellett. A Hallstattól nem messze található Postalklamm igazi csemege a via ferrátát kedvelők számára.

Egy eldugott fennsík peremén lefutó szurdokvölgyek egyike került kiépítésre, és a mesterséges fogások és lépések hozzásegítik a túrázót az amúgy járhatatlan szurdok felfedezéséhez. Azt már kamasz koromban tudtam, hogy a német ajkúak különösen sajátosan viszonyulnak a szűk, nedves helyekhez, és ezt prűdebb nemzetekkel ellentétben kifejezésre is juttatják, de ez a völgy minden elképzelésemet felülmúlta.

Már az első lépések igen érdekesek, ahogy egy drótokból és lécekből álló kötélhídon kell átkelni a patak felett. A biztosítás nagyon precíz, a drótok, csavarok újak, labanc testvéreink kiváló munkát végeztek. A 80 méter mély szurdok oldalában mesterséges lépéseken haladunk előre, valójában nem nehéz, de lelkileg igénybe vesz annyira, hogy kijár neki a  D besorolás. A szurdok felett többször át kell kelni, egyre izgalmasabb módon: a hidat a következő helyen már csak egy drót jelenti, a szurok legszűkebb részén pedig alul nincs is mire lépni: egy Tarzantól ellesett mozdulattal kell átlendülni a másik oldalra. Alattad 30 méterrel a mederben egy hatalmas fenyőtörzs fogpiszkálónak tűnik, te meg lendülgessél szépen. Persze, karabinerek, hevederek, sisak és beülő, eséselnyelő rendszer vigyáz a testi épségedre, még akkor sem lesz bajod, ha mindent elengedve, a mélység felett himbálózva nyüszítesz az életedért- de ezt csak ésszel tudja az ember. 

A tudata mélyéről ilyenkor előtör az egészséges életösztön, és csúnyán leteremti a vakmerő akaratot, ami idehozta tulajdonosát.-Miért nem maradtál otthon a Forma-1 közvetítést nézni? Kell ez neked? Itt maradsz cikiben mindjárt, mert csak te nem mersz átmenni! Meg különben is, ha beleesel, és túléled a zuhanást, úgyis megfulladsz, mert még úszni sem tudsz rendesen! Te szerencsétlen!-mondja. Persze, ez az a pont, ahol a szubjektív dolgot az objektív tények ismeretében felül kell bíráljuk: bíznunk magunkban, a felszerelésünkben, és az osztrák építők jól elvégzett munkájában, és el kell szánnunk magunkat az átkelésre. A túloldalon már csak mosolygunk, hogy mit paráztunk ennyit, este meg már hőstettként meséljük, hogy legyőztük a mélységet- pedig csak saját félelmeinken és kishitűségünkön vettünk erőt. 

További képek:

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Alpesi csúcsok: a Veitsch 1981 m. - 1 nap
» Alpesi csúcsok: Göller (1766 m) - 1 nap
» Ausztria legszebb szurdokvölgye - 1 nap
» Ausztria szépségei - 1 nap
» Rax-Alpok gyalogtúra - 1 nap

Szállás ajánlatok

» Jaeger Hotel*** - Annenheim 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa
» Bad & Ski Pension 0 Ft/főtől - Ausztria / Karintia / Európa

Információs oldalak

» Ausztria látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Utak Március 15. idejére
» Szilveszteri utazások
» Karácsonyi utazások
» Húsvéti utazások
» Adventi utak
» Síelés Ausztriában
» Buszos körutazások Ausztriában
» Biciklitúra, kerékpártúra
» Hosszú hétvége
» Via ferrata túrák kezdőknek és haladóknak

Cikkeink

» Ausztria varázslatos tájain - Kovács Attila
» Az első hó Karintiában - Kovács Attila
» Kilátás a Grossglocknerre - a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, Heiligenblut - Kovács Attila
» Grossglockner: a fekete hegy - Kovács Attila
» Őszi Dachstein via ferrata - Kovács Attila

Utazások

» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Hochschwab csoport legizgalmasabb via ferrata útvonalai - 3 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 4 nap
» Dolomitok via ferrata - 5 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai - 5 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!